home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan segíthet a lakberendező?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.01.31.
LXXIII. évf. 4. szám
Hogyan segíthet a lakberendező?

Az utolsó évtizedben talán felénk is egyre elfogadottabbá kezd válni az a vélekedés, hogy ha lakásunkat, illetve házunkat szeretnénk berendezni, átalakítani, akkor azt szakember segítségével tegyük.

Ez ma már nem számít luxusnak, bogarasságnak, éppen ellenkezőleg: sokkal könnyedebben átélhetjük a munkálatok folyamatát. Megóvjuk magunkat a nagyobb tévedésektől, segítséget kapunk, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk.

Bizonyára mindannyian, akik építkezésbe, felújításba kezdünk, első lépésként látunk egy stílust, mely tetszetős, és aköré szeretnénk építeni a teljes berendezést. Ám amint egyre jobban beleássuk magunkat a témába, úgy bonyolódik a helyzet, felmerülnek bizonyos kérdések, melyek válasz nélkül maradnak, és egyre nagyobb lesz a káosz a fejünkben.
 


 

Rengeteg szabály létezik, mind a funkcionális tér kialakítására, mind az esztétikum alapján. Számtalan dolognak kell megfelelően működnie ahhoz, hogy a végeredmény egy stílusos és jól élhető otthon legyen.

  • Először is mindig papíron, 2D-ben kezdjünk tervezni, akár építkezésről, akár átalakításról vagy felújításról legyen is szó. A lakásunk alaprajza a legfontosabb, a méreteknek pontosnak kell lenniük, mert akkor fog jól működni a lakás.
  • Ha egy lakberendező is bekapcsolódik a munkába, lehet, hogy olyan funkcionális változtatásokat — mozgatható válaszfalakat, vízlefolyót, konnektor áthelyezését — javasol, amelyekre nem is gondoltunk, ám nagymértékben megnövelik a kényelmet. Lehet, hogy általuk például a helyiségek kapcsolódása lenne célszerűbb, és mire mi utólag erre rájönnénk, addigra nagyon drága lenne változtatni az eredetin, a munkálatok újbóli megkezdéséről nem is szólva.
  • Az otthonunk térelrendezése jó néhány berendezési alternatívát rejt magában — okosan kell kihasználni, a komfort jelentős megnövelésével, a harmonikus összképpel és a praktikummal ötvözve.
  • Nagyon fontos, hogy az átalakítási munkálatok megkezdése előtt elkészüljön a berendezett alaprajz. Erre azért van szükség, hogy az elektromosságot, a vízvezetéket ennek függvényében kezdjék el kialakítani. Ha ez így történik, akkor később nem fogunk falakat bontani, vagy hosszabbítókkal telerakni a lakásunkat.
     


 

  • Egy otthon építése, átalakítása nem olcsó mulatság. Sok mindent kell kitalálni és megkeresni, továbbá üzletről üzletre szaladgálni, mestereket felügyelni. Ha a lakás már meg van tervezve, célirányosan indulhatunk abba az üzletbe vásárolni, amelyről tudjuk, hogy megtalálható benne minden, amit szeretnénk, ami az igényeinknek megfelel, és nem utolsósorban, ami az enteriőrbe illik.
  • A lakásunk ettől függetlenül mégis olyan lesz, amilyennek megálmodtuk. Nem kell attól félnünk, hogy nem a saját ízlésünket fogja tükrözni. Az egész folyamat olyan, hogy a mi ízlésünk, igényeink vannak követve — a szakember szaktudásával karöltve.
  • Sokszor látni kihasználatlan előteret, folyosót, lépcsőfeljárót. Ezeket a funkció mellett is hasznosítani lehet, sőt, kell is. Például egy lépcsőfeljáró alatt kényelmesen elfér egy szobából elérhető gardróbszekrény is.
  • Vannak döntések, melyeket kényszerűségből hozunk meg az átépítés során, ezek azonban sok esetben nagyon látványosak — például egy néhány centiméteres szintkülönbség. Ezeket úgy kell megoldani, hogy ne látszódjon a kényszerűség — például hogy az étkezőpad hátoldala a nappali felől polc lehessen, vagy hogy a kandalló kerüljön így izgalmasabb elhelyezésbe.
  • A saját útvonalunk kialakítása a lakáson belül nagyon lényeges kérdés. Fontos, hogy ha hazaérünk egy bevásárlás után, teli szatyrokkal a kezünkben, vajon át kell-e vonulnunk az egész lakáson, vagy könnyebben is meg tudjuk oldani a konyhába való jutást.
  • Érdemes átgondolni, hol mosunk, teregetünk, vasalunk, hiszen ha hatszor át kell sétálnunk a lakáson a vizes ruhákkal teli kosárral, nem lesz könnyű menet a ruhák tisztán tartása sem.
  • A lehető legjobb, ha elkülönítjük az intim zónákat (a hálószobát és a fürdőszobát) a közösségi zónától (a nappalitól, ebédlőtől), így ha vendégek érkeznek, de a család néhány tagja még nem készült el az öltözködéssel, akkor nem kell áthaladni a vendégek között.

Nemcsak segítséget, tippeket, terveket kaphatunk a lakberendezőtől, hanem egy társat is, akivel meg lehet osztani kétségeinket, kérdéseinket, aki segít dönteni, és aki leveszi vállunkról a terhek egy részét.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..