home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hogyan lesz egy konténerből otthon?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.12.02.
LXXV. évf. 48. szám
Hogyan lesz egy konténerből otthon?

Felénk még nagyon kevés, konténerből átalakított otthonnal találkozni, ám külföldön maximálisan kihasználják az egyébként eldobásra ítélt elemeket. Az, hogy újrahasznosítjuk őket, már önmagában remek ötlet, arról nem is beszélve, hogy roppant egyedülálló, tartós dologról van szó. Tudunk nagyon egyszerű változatot is építeni, de különleges konténerotthonok is léteznek.

A konténerházak alapját szállítmányozási vagy irodakonténerek adják. A házat több elemből is összeállíthatjuk, ám ezek hőszigetelő réteggel nincsenek bevonva, valamint ablakaik és ajtóik sincsenek. Ha azonban télen is használni szeretnénk a házat, akkor gondoskodnunk kell a hőszigetelésről, ha pedig nyáron vennénk hasznát, akkor nem árt klímát beszerelni, mert anélkül nagyon gyorsan felmelegszik benn a levegő.

A nyílászárók beszerelése a tulajdonos feladata, de így legalább a neki legmegfelelőbb helyre szereltetheti őket, attól függően, hogyan osztotta fel a belső területeket. Pozitívum továbbá, hogy a végeredmény rendkívül mutatós lehet, valamint megemlíthetjük a költséghatékonyságot is.


MIBŐL ÁLL?

— Az ilyenfajta szerkezetek váza hegesztett acélszerkezet. Az oldalát 1,5 mm vastagságú hullámosított acéllemezből készítik.

— A merevített szerkezet miatt igencsak erősnek, masszívnak és tartósnak mondható.

— Mivel szabványos kialakítású, remekül bővíthető, tehát akár több konténer is összekapcsolható, vagyis egyszerűen növelhető a belső terület.

MIK AZ ELŐNYEI?

— Kreatív módon átalakítható, emellett a telepítése is roppant könnyedén, viszonylag gyorsan, egyszerűen történhet.

— Alkalmazhatjuk mobil irodaként, esetleg akkor is, ha pluszszállásra van szükségünk.

— Rendkívül költséghatékony megoldásról beszélünk.

— Ha vannak megfelelő szerszámaink és szakértelmünk, akkor saját kezűleg is kialakíthatjuk ezeket a házikókat.

— Azt is figyelembe vehetjük, hogy a házszerkezet felépítése két-három hétnél több időt nem vesz igénybe.

— A konténerek már eredeti feladatuknál fogva is erős szerkezettel bírnak, nagyon masszívak. Az időjárás viszontagságainak is remekül ellenállnak.

— Mivel nagyon terhelhetőek, nemcsak egymás mellé, hanem egymás tetejére is építhetőek. Ezért már akár többszobás emeletes házikó is kiépíthető belőlük. Lépcsőszerkezettel, teraszrésszel egybekötve igazán impozáns otthon

varázsolható általuk.

— Beszerelhető a víz- és a villanyvezeték is, így fürdőszoba, konyha is könnyen kialakítható bennük.

 

INGÓ VAGY INGATLAN?

Nincs egyértelműen meghatározva, hogy az ilyen otthon ingóságnak vagy ingatlannak minősül-e, hiszen az építmény talajjal való fizikai viszonya nem dönti el, hogy melyikbe sorolható. De ha az építmény állagsérelem nélkül elválasztható a földtől, akkor nem tekinthető ingatlannak, tehát ezáltal megmarad az ingó jellege.

Több helyen látható, hogy meghagyják a rozsdás külső felületet, de ha bekukkantunk a belső térbe, bizony, sokszor pompás otthonnal találkozunk. Csak azokon a falakon, mennyezeteken vehetjük észre, hogy konténerben járunk, ahol kilátszik a hullámos felületű szerkezet — de ezt gipszkartonnal el is tudjuk rejteni.

A külső falakat úgyszintén bevonhatjuk bármilyen fa- vagy kőburkolattal.

Ha nagy, padlóig érő ablakokat, ajtókat teszünk a konténerbe, akkor nyitott, világos tereket kaphatunk, ahová rengeteg természetes fény tud beáramolni.

A nagyvilágban rengeteg ilyen különleges típusú konténerházat találunk. Lényeges, hogy minden lakberendezési és belsőépítészeti megoldás kivitelezhető az ilyen otthonokban — éppen úgy, mint a hagyományos társaiknál. De az is előfordul, hogy olyan érdekesség hozható velük, általuk létre, amely máshol nem.

Végezetül elmondhatjuk, hogy ezek a nagyszerűen megalkotott, teljes egészében újrahasznosított otthonok egy hatalmas lépéssel visznek bennünket közelebb a sokkal környezettudatosabb építészet felé.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..