home 2024. július 23., Lenke napja
Online előfizetés
Hogyan keverjük a stílusokat?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.03.09.
LXXV. évf. 9. szám
Hogyan keverjük a stílusokat?

Napjaink népszerű stílusirányzatai az egyenes vonalakat preferálják leginkább. Ha azonban egyéni stílust szeretnénk elérni, azaz otthonunkban izgalmas miliőt kívánunk kialakítani, akkor egy kis bátorságra és némi érzékre lesz szükségünk.

Mindannyiunkat jellemez bizonyos tárgykultúra, azaz otthonunk bútor-összeállítása nem található meg egyetlen bemutatóteremben sem — a létrehozott, izgalmas enteriőrünk így válik egyedivé, csak ránk jellemzővé.

Jó, ha tudjuk, hogy nem kell elköteleződnünk egyetlen lakberendezési irányzat mellett sem, és bátran tehetünk egymás társaságába eltérő stílusokat képviselő bútorokat, kiegészítőket. Mindehhez szükség van némi fiatalos lendületre, valamint egy kis szépérzékre, hogy a stílusok között kalandozva mégis összhangban levő végeredményt kapjunk. Ügyelni kell az arányokra, illetve arra is, hogy melyik irányzatokat keverjük. Egy minimál stílusban berendezett lakásban például rendkívül izgalmas hatást érhetünk el egy kortárs festménnyel vagy egy antik bútordarabbal, melyet a figyelem középpontjába állítunk.

A modern formákat ötvözhetjük a rusztikusabb vonalakkal, illetve elhelyezhetünk az enteriőrben egy antik komódot is, mely magán viseli az idő nyomát, és azért fontos számunkra, mert például a nagymama lakásából örököltük. Ezeknek a daraboknak ritkán van valódi piaci értékük, mégis sajátos atmoszférát teremthetünk általuk. Akkor illeszthetőek be jól az enteriőrbe, ha a tér egy bizonyos pontján, lehetőleg árnyalatok vagy eredet szerint csoportosítva helyezzük el őket.

Nem mindig előnyös a kapkodás sem. Hagyjunk magunknak időt a saját egyéni stílusunk kialakítása kapcsán, ami azzal jár, hogy türelmesek is vagyunk, mert ezeket a különleges összhatásokat magunknak kell kialakítanunk. Rá kell találnunk a számunkra értékes darabokra. Ez azonban azzal jár, hogy otthonunk nem mindjárt lesz teljes egészében kész. De ha az egyedi stílus mellett döntöttünk, akkor ne vásároljunk meg olyan darabokat, amelyeket nem érzünk magunkénak, csupán azért, hogy a befejezettség érzetét keltsük. A különleges tárgyakba bizony bele kell szeretnünk első látásra, ahhoz pedig, hogy ez megtörténjen, idő kell.

Otthonunkban olyan elemek is találhatóak, amelyek már hosszú ideje a birtokunkban vannak, ám mégsem tükrözik az ízlésvilágunkat, a szépérzékünk szerint sem valóak hozzánk, és nincs is különösebb funkciójuk — jobban tesszük, ha ezekről lemondunk, elajándékozzuk őket.

A trendek követése és a környezeti hatások elfogadása helyett törekedjünk az egyedi megoldásokra, a stílusok, formák megszokottól eltérő összefonódására. Lényeges viszont, hogy ne essünk túlzásokba. A különlegesebb tárgyakból egy-egy darab is elegendő, mert ha sokat bezsúfolunk belőlük, akkor ezzel a lépéssel éppen ellenkező hatást érünk el — otthonunk zsibvásárnak tűnik majd, nem pedig egyedinek.

A harmónia magas fokát érhetjük el a lakásunkban és a környezetünkben, ha sikerül rálelnünk a megfelelő arányokra, és hangsúlyozni tudjuk a figyelemre méltó részleteket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..