home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Hogyan készülődik?
(re)
2006.11.29.
LXI. évf. 48. szám
Hogyan készülődik?

Az advent latin eredetű szó (adventus), megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négyhetes ,,szent idő' a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. A régi időkben éjfé...

Az advent latin eredetű szó (adventus), megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négyhetes ,,szent
idő' a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. A régi időkben éjfélkor
harangszó hirdette az adventet, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az V., illetve a VI. századra nyúlik vissza. Az emberek régen advent idején szigorú böjtöt tartottak. Napfelkelte előtt hajnali misékre jártak, amelyeket ,,angyali misének', ,,aranyos misének' is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat ádvent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, hangos mulatságokat.
åsi időkből származik a varázskör gondolata. Az emberek koszorút fontak szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból, és vörös meg aranyszín
szalagokkal díszítették. A zöld a termés színe volt, a piros az életé, a sárga és az arany a fényességé. A koszorú vagy a kör az örökkévalóság jelképe volt, és a varázserőé is, amely nem törik meg, nem múlik el. Azt tartották, hogy az ilyen szent koszorúkkal kiűzhető a gonosz szellem a házból. Ez az ősi varázslat idővel feledésbe merült.
Csak 1860-ban Berlin-Tegelben született meg a gondolat, hogy a fakarikát
fonott fenyőkoszorúval helyettesítsék, és a huszonnégy gyertya helyett csupán négyet tűzzenek rá, a négy adventi vasárnap jelképeként. Így végül elég kicsi lett a koszorú ahhoz, hogy a családi házakban és lakásokban is helyet kapjon, és hirdethesse a közeledő karácsony eljövetelét.
Hogyan készülődik? - kérdeztük olvasóinktól.
VARGA SZEBENYI Ildikó temerini virágárus:
- Én magam nem igazán ápolom a népi szokásokat. Az advent számomra nem jelent semmi különöset. Ilyenkor a legtöbb a munka az üzletben, így szinte alig vagyok otthon. Nem igazán jut időm a karácsonyi előkészületekre. Örülök, ha sikerül elkészítenem a hagyományos vacsorát szentestére, meg feldíszíteni a fenyőt, megvenni az ajándékokat. Azt hiszem, hogy ebben a rohanó világban kevés embernek jut ideje az adventi készülődésre, mert a mindennapi betevő falatra valót meg kell keresni, és azt csakis munkával lehet. Ettől függetlenül nagyon szeretem a karácsonyt, mert ilyenkor összejön a család apraja-nagyja. Nem is kell ennél több.
KALMÁR Szilvia topolyai biztosítási ügynök:
- Advent idején az emberek szívébe beköltözik az ünnepi készülődés hangulata. Ilyenkor elkezdem feldíszíteni a lakást, összeállítani a karácsonyi ajándékok listáját, meggyújtom az adventi koszorún a gyertyákat szép sorjában, minden vasárnap egyet, egészen karácsony napjáig. El sem tudok képzelni szebb ünnepet a karácsonynál, és nagy örömmel, izgalommal készülődök rá minden évben. A kislányommal ellátogatunk a karácsonyi rendezvényekre, az éjféli misére. Ajándékokat, karácsonyi díszeket készítünk. Öröm látni, ahogy a családom odaadással és lelkesen készülődik velem együtt a legszebb egyházi ünnepünkre.
BUNFORD Vilmos bácskertesi esperes:
- Mi itt, Nyugat-Bácskában igyekszünk ápolni a hagyományokat, a népszokásokat. Hajnali miséket tartunk, amelyekre nagyon sok hívő eljár advent idején. Karácsony közeledtével egyébként is megnő a misék látogatottsága, és ennek én őszinte szívből örülök. Eljátsszuk a szent család történetét, amely a kisded Jézussal szállást keres. A helybeli családok, amelyek részt vesznek ebben a népi szokásban, vendégül látják a szent családot, és ez az együvé tartozást, a szeretetet és segítőkészséget hirdeti. Hittanosaink is csodálatos műsort készítenek minden évben karácsony napjára. Sajnos, egyre kevesebben vagyunk, ami a születések és temetések számán is meglátszik. A fiatalok elköltöznek a városokba, abban reménykedve, hogy ott majd érvényesülni tudnak. Elöregszik a falu, egyre kevesebb a gyermek. Az az érzésem, hogy mindinkább missziós területté válunk, és ezért nagyon fontos, hogy tovább vigyük a kereszténység örök igazságát, a szeretetet és a békességet. Isten áldását kérem mindenkire, boldog, szeretetteljes és békés ünnepeket kívánok.
SINKÓ Irén zentai munkanélküli:
- Már nem úgy készülődünk az adventre, mint azelőtt. Egyszerűen nem telik rá. Néhány évvel ezelőtt még magam készítettem az adventi koszorút, a fenyődíszeket, de ma már erre sem időm, sem kedvem nincs. Tudom, hogy ezt sokan rossz szemmel nézik majd, de a mindennapok nehézségei közepette már az ünnepeknek sem tudunk igazán örülni. A karácsony hallatán először az ajándékozás és a keserű valóság jut az eszembe: úgysincs miből vásárolni, hát ne is ábrándozzak róla. Pedig a szent ünnep hallatán a szeretet és a békesség kellene, hogy eszembe jusson. Sajnos, a nélkülözés kiölte belőlem ezt az érzést. A munkanélkülieknek járó segélyből még a legalapvetőbb szükségletekre sem telik, nemhogy ajándékokra. Az Adventre azért magamban készülök. Ilyenkor a szokásosnál mélyebben gondolkodok el azon, hogy mit tettem eddig rosszul az életem során, és mit tehetnék annak érdekében, hogy jobb legyen. Sajnálom a gyermekeimet, amiért nekik is el kell viselniük a szegénységet, hogy nem adhatok meg nekik mindent, amit a jómódú szülők gyermekei megkapnak. Ilyen lelki állapotban nehéz az ünnepre készülődni.
BORSOS Anasztázia szabadkai egészségügyi nővér:
- Az egyházi ünnepek közül a karácsony a legszebb és legmeghittebb. Ezért kell rá lélekben is felkészülni, és erre a legalkalmasabb az advent ideje. A karácsonyt megelőző négy hétben az ember elgondolkodhat sok mindenen, amin év közben talán nem, ugyanakkor igazi ünnepi hangulat keríti a hatalmába. Én gyerekkoromban is nagyon élveztem nemcsak a karácsony ünnepét, hanem az adventet is, amikor édesanyámmal készülődtünk, és minden vasárnap meggyújtottunk egy gyertyát az adventi koszorún. Csodálatos emlékeim vannak azokból az időkből, és ezeket szeretném majd egy napon továbbadni a saját gyermekeimnek is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..