home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan készüljünk a terhességre? (2.)
Dr. GÓLI Andor szülész-nőgyógyász
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Hogyan készüljünk a terhességre? (2.)

Folytatva a felsorolást, melyben a teljesség igénye nélkül összegeztem azokat a tényezőket, amelyekre a terhesség előtt, illetve a korai terhességben figyelmet kell fordítani, két vizsgálati csoporttal maradtam adós:

Vaginális és cervikális törlet: külön-külön mintát veszünk a vaginális és a nyakcsatornanyákból, és ezt mikrobiológiai tenyésztésre és kiértékelésre küldjük. Ezáltal fontos információkat nyerhetünk az esetleges patogén mikroorganizmusok (baktériumok) fajtáiról és számáról. A hüvelyflórában megtelepedő kórokozók azonosítása azért fontos, mert amellett, hogy az esetek többségében (de nem minden esetben!) kellemetlen tünetekkel járnak, bizonyítottan korai burokrepedést is okozhatnak, mely koraszülést eredményez, ezenkívül burokrepedés nélkül, a nyakcsatornán felfelé haladva, a méh üregébe jutva megfertőzhetik a méhlepényt, a magzatburkot, a magzatvizet és ezáltal a magzatot. Bizonyos kórokozók — a fent említett szövődményeken kívül — szülés alkalmával megfertőzhetik a szülőcsatornán áthaladó magzatot.

TORCH: ez a furcsa szó (angol jelentése fáklya, nem orvosi kifejezés tehát) valójában kórokozók nevének kezdőbetűiből áll össze, mégpedig a következőkből: toxoplazmózis, other (angol jelentése: más, ide sorolhatók azok a fertőzések, amelyek hatására újabban derült fény, pl. szifilisz, bárányhimlő stb.), rubeola, citomegalo-vírus, herpesz (genitális herpesz!). Az anyai vírusos és bakteriális megbetegedések túlnyomó többsége nincs hatással a magzat fejődésére, az idők folyamán azonban megfigyeltek néhány olyan kórokozót, amellyel ha az anya még nem találkozott a terhesség előtt, számos fejlődési rendellenességet okozhat. Ezeknek a kórokozóknak a vizsgálata költséges, és az említett szövődmények igen ritkán fordulnak elő. Nem kapcsolódnak tehát szorosan a témánkhoz, mégis úgy gondolom, ismeretük némelyek számára tisztázhat egy-két tévhitet.

Toxoplazmózis: macskák által terjesztett kórokozók idézik elő. A macskaürülék a szájon át a szervezetbe kerülve megfertőzi az egész testet, majd az immunválasz felerősödésével a kórokozó bizonyos szövetekbe (pl. izmokba) húzódik vissza, és itt a gazdatest élete végéig megtalálható anélkül, hogy bármiféle problémát okozna. A terhes nőkre nézve csak abban az esetben veszélyes a fertőzés, ha a nő élete folyamán még soha nem találkozott a kórokozóval (ami igencsak ritka), és a fertőződés a terhesség alatt zajlik le, amikor a kórokozó az egész testben fellelhető. Gyakori tévhit, hogy a terhes nőknek nem ajánlott macskák közelében tartózkodniuk. A fentiekből kiderül, hogy ez csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a kismama a terhessége előtt még sohasem volt macskák közelében. Az ő esetükben ajánlott továbbá a félig átsült és a nyers hústermékek fogyasztásának mellőzése, mivel a kórokozó nemcsak az embert fertőzi meg, hanem háziállatok húsában is megtalálható. Ha azonban valaki egész életében, vagy huzamosabb ideig élt házi kedvencével egy fedél alatt, szinte biztosan fertőződött a terhesség előtt, így szükségtelen a macskák kerülése a terhesség folyamán.

Más fertőzések: ebbe a csoportba számos infekció tartozik, melyek kedvezőtlenül befolyásolják a terhességet. Ezért fontos a terhesség elején minden olyan fertőzéses kórképet megemlíteni a szülész szakorvosnak, amelyben huzamosabb ideje szenvedünk.

Rubeola: korábban, a védőoltások megjelenése előtt rettegett kórkép volt. Noha az anya szervezetében enyhe fertőzést okoz megfázásos tünetekkel és kiütésekkel, a magzat számára igencsak veszélyes, mert az esetek gyakorlatilag 100 százalékában fejlődési rendellenességek (leggyakrabban vakság) alakulnak ki. Gyakorlatilag ezért fejlesztették ki a betegség ellen a védőoltást, melynek hála manapság igen ritka szövődmény.

Citomegalo-vírus (CMV): a leggyakoribb kórokozó ebben a csoportban. A fertőzés történhet cseppfertőzéssel és nemi úton is. Szerencsére általában a legenyhébb magzati tüneteket okozó betegség.

Genitális herpesz: nemi érintkezés útján terjedő fertőzés, mely a tünetek elmúltával időnként (pl. az immunrendszer gyengülésével) visszatér — a külső nemi szerveken és a hüvelyen megjelenő fájdalmas hólyagocskák formájában. Akkor veszélyes, ha a betegség aktív szakasza egybeesik a szülés időpontjával, ezáltal ugyanis a szülőcsatornán áthaladó magzat is fertőződhet. Ilyen esetekben mindenképp ajánlott a császármetszés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..