home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hogyan készüljünk a terhességre? (1.)
Dr. GÓLI Andor szülész-nőgyógyász
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Hogyan készüljünk a terhességre? (1.)

Gyakran azzal a kérdéssel fordulnak nőgyógyászhoz a gyermekvállalás előtt álló nők, hogy mit tehetnének, illetve mit kell tenniük azért, hogy a terhesség alatt minden „rendben legyen”. Ez egy bonyolult kérdés, egyrészt ugyanis nagyon sokat, másrészt viszont számos befolyásoló tényezőről vagy keveset tudunk, vagy keveset tehetünk ellene.

Vegyünk sorra néhány olyan vizsgálatot, terápiát és betegséget, amely a kezdetektől kihathat a terhességre.

Folsav: az embrió sejtjeinek fejlődését elősegítő vitamin. Mivel a terhesség diagnózisát általában a 6—8. héten állítják fel, a várandós nők nagy része csak ekkor kezdi el szedni a folsavat. Vízben oldódó vitamin lévén (mint a C-vitamin) használata biztonságos, és mivel sok fejlődési rendellenesség megelőzhető általa, ajánlatos már a terhesség előtt szedni. Ez a vitamin számos táplálékban megtalálható, jelentőségéből kifolyólag azonban elengedhetetlen a tudatos pótlása.

Vérkép: a terhesség előtt, illetve elején mindenképp szükséges a vérvizsgálat, mely a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra, vérszegénységre, vese- és májrendellenességekre deríthet fényt. Leggyakoribb az anyai vérszegénység, mely ugyan nincs közvetlen hatással a magzat fejlődésére, de fáradékonyságot okoz, ezenkívül a szülés során elveszített — akár minimális — vérmennyiség tovább ronthatja az anya állapotát. A vérszegénységre azért fontos már a terhesség elején figyelmet fordítani, mert kezelése hosszan tartó folyamat, és a kívánt eredmény csak hetek alatt érhető el.

Vizeletvizsgálat: azért elengedhetetlen, mert a terhesség előrehaladtával a húgyutak tágulásának következtében a nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, melyek általában könnyen kezelhetőek. Az esetek egy részében azonban vesemedence-gyulladás alakul ki, mely egy kórházi kezelést igénylő súlyos szövődmény. Annál is inkább fontos ennek az állapotnak a felderítése és időben történő kezelése, mert a baktériumok úgy is elszaporodhatnak a vizeletben, hogy semmiféle tünetet nem okoznak.

Gyógyszerek: némely gyógyszer alkalmazása állapotos nők esetében súlyos magzati rendellenességhez vezethet. Bizonyos vérnyomáscsökkentők, epilepszia-gyógyszerek stb. szedése a terhesség alatt nem javasolt, illetve azokban az esetekben, amikor alkalmazásuk elengedhetetlen, csak minimális dózisban, szigorú felügyelet alatt megengedett. Azoknak a nőknek, akik valamilyen állandó gyógyszeres kezelés alatt állnak, gyermekvállalás tervezése esetén feltétlenül ki kell kérniük orvosuk tanácsát.

Betegségek: sok betegség számtalan módon hathat a terhesség létrejöttére és lefolyására. Két példát említenék. Az első a — viszonylag könnyen kezelhető —pajzsmirigyhormon elégtelen termelődése következtében (hipotireózis) létrejövő magzati kretenizmust. Ez a súlyos deformitás jól szemlélteti azt, hogy mennyire fontos az anyai betegségek „karbantartása” a terhesség előtt és során. Némileg árnyaltabb a helyzet anyai cukorbetegég esetén (a terhesség előtt már fennálló inzulinfüggőségre gondolok), amikor az anyának a betegségéhez való lelkiismeretes hozzáállása nagyban befolyásolja a terhesség kimenetelét — a deformitások súlyosságát, valamint gyakoriságát illetően.

Méhnyakrák-szűrővizsgálat (PAPA-szűrő-vizsgálat): az hipotézis, miszerint a méhnyakon megjelenő elváltozások állapota a terhesség alatt felgyorsul, „romlás”-nak indul, megdőlt. Továbbra is érvényes azonban az, hogy rendszeres ellenőrzéssel (1-2 évente) bárminemű rosszindulatú elváltozás idejében felismerhető és kezelhető.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..