home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan készül a hagyományos háziszappan?
Fehér Márta
2022.06.28.
LXXVII. évf. 25. szám
Hogyan készül a hagyományos háziszappan?

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör rendezvényén ezt az ősi tudást adták tovább az érdeklődőknek. A résztvevők Tornyosról, Zentáról, Felsőhegyről, Adáról, Csókáról érkeztek, finom házi süteményt hoztak magukkal közös csemegének, és miközben óriási üstökben főtt a szappan, egy-két kézművestitkot is megosztottak egymással.

A nyolcvannegyedik évét taposó Sütő János, vagyis Jani bácsi őrzi a hagyományos szappanfőzés ősi tudományát Tiszaszentmiklóson. Még édesanyjától tanulta meg, hogyan kell a mindenféle zsiradékból tisztálkodásra és mosásra alkalmas természetes szappant készíteni, majd később anyósa segítségével elevenítette fel a gyermekkori tudást. Jani bácsi azt mondja, még soha életében nem vett boltban szappant. A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör őt kérte fel, hogy másokkal is ossza meg a feledésbe merült népi mestermű elkészítésének alapjait és fortélyait.


— Jó lesz-e már a szappan? — Csuvik Oszkár és Jani bácsi, háttérben a szervező, Reperger Miklós 

— A legfontosabb szabály, hogy pontosan kell mérni az alapanyagokat. 7 liter vizet adunk 7 kiló zsiradékhoz, és 1 kiló zsírszódát — ha nem tiszta a zsír, vagyis egyszer-kétszer-háromszor már sütöttek benne az asszonyok húst, krumplit, miegymást, akkor több zsírszóda kell, 1,5 kiló, hiszen az mos ki minden szennyeződést, főzés közben leül az aljára az úgynevezett lúg — magyarázza, aztán megmutatja, három üstben fő a szappan, közülük egyikben tiszta zsiradékból, bika- és üszőhájból. — Úgy főzik, mint a pálinkát, vagyis kétszer, úgy szépen kifehéredik. — Egy óra hossza kell, hogy feloldódjon, hogy szétmarja a zsiradékot a zsírszóda, majd még két órán át kell rotyogtatni. Szép lassan kell forrnia, hiszen olyan ez, mint a lekvárfőzés, nem lehet siettetni. Ha leülepedett, meghűlt, lassan a tetejéről kezdjük szedni addig, amíg tiszta. Palettadeszkát használok formának, azt leteszem a sima betonra, a kettő közé mai méretű téglát rakok, oldalt súlyokat, hogy ne nyomja szét. Ágyhajat jól megnedvesítek, hogy szétvezesse a vizet, a lúgot, ha maradt benne. Tíz-tizenkét óra hosszát kell várni, hogy megkeményedjen, akkor kell kidarabolni.


Finomságok minden mennyiségben

Reperger Miklós, a kultúrkör elnöke elmondta, ez az első szappanfőző rendezvényük, ám tervezik, hogy többet is szerveznek majd.

— Ez egy mesterség volt valamikor, már nagyon kevesen tudják így, régi módon csinálni a szappant. Szerettük volna, hogy akik még tudják, átadják a fiatalabbaknak. Mivel ez egy többórás, időigényes folyamat, úgy döntöttünk, más dolgokat is köré szervezünk: azt kértük az érkezőktől, hogy hozzanak magukkal régi, paraszti kalácsokat, ételeket, szörpöket és valamilyen hagyományos kézműves-foglalkozást, hogy bemutassák a többieknek, míg szép lassan fő a szappan.


Hagyományos háziszappan

A zentai Rozetta Kézművestársaság és a felsőhegyi Könyvtár Kör érkezett csapatban, a többi jelenlevő egyéni látogató volt.

— Elsősorban magunkat hoztuk, hogy megtanuljuk a szappankészítést, valamint tökös, meggyes, almás süteményeket, többféle pogácsát, hogy kicserélhessük a recepteket egymás közt — fogalmazott Szarvák Anikó tanítónő, a Rozetta tagja. — Kézműves-foglalkozásként a bőrözést hoztuk, melyet éppen a felsőhegyiektől tanultunk. Egy kis kiállítást is készítettünk hímzésekből, szalmadobozokból, nemeztáskát, bőr ékszereket — és máris mutatja nekem, hogyan kell bőrcsíkkal varrni a bőrből kivágott, kétrétegű díszformákat. A bőrözéshez nem kell egyéb szerszám, mint egy meghegyezett csavarhúzó és egy ár, mely akár fázismérőből is készíthető.

Kaszás Ibolya, a felsőhegyi társaság tagja elárulta, bemutatófoglalkozásként a gyöngyfűzést hozták, mely szintén nagyon népszerű kézműveskedés, s ezt, akárcsak a hímzést, A Szakkör program részeként sajátították, illetve mélyítették el a helyiek a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézetnek köszönhetően. Varrótudásukat a gyerekeknek is átadják majd a július 4-én kezdődő Erre varrj gombot elnevezésű varrócskatáborukban.


A sütő-főző és kézműveskedő, vidám asszonytársaság

A felsőhegyi Bakos Emília nagyon finom meggyes lepényt készített.

— Sütni-főzni mindig nagyon szerettem. Ebben a finomságban semmi különleges dolog sincs, csak ami a háznál összejött. Zsírt használtam, lisztet, picike szódabikarbónát, egy csipetnyi sót, 10 deka cukrot, egy tojássárgáját és 5 evőkanál tejfölt a tésztájához, melyet miután kidolgoztam, egy óra hosszát pihentettem. Közben elkészítettem a tölteléket: két jókora marék kimagozott meggyet megcukroztam, levétől leszűrtem. Miután a tésztát kinyújtottam, darált dióval, egy pici mogyoróval, kenyérmorzsával bőven megszórtam, erre került a gyümölcs, melynek a tetejét fahéjjal, szegfűszeggel ízesítettem. Rátettem a második lapot, megszurkáltam villával, lenyomkodtam a szélét, és előmelegített sütőben 200 fokon kisütöttem 40-45 percig. Cseresznyével, szilvával, almával is elkészíthető.

Az adai Csuvik Oszkárt a szappanfőzés tudománya érdekelte.

— Gyógyszerész vagyok, a PhD-disszertációmat írom gyógyszerkémiából, szerves kémiából. A szappankészítés elméletét tudom, viszont látni még nem láttam szappanfőzést. Szeretném valahogy felhasználni az otthon fennmaradt zsiradékot. Néptáncolok és zenélek is, így érdekelnek a hagyományos népi dolgok.

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör már készül legnagyobb nyári rendezvényére, a kézműves-gyerektáborra, melyet augusztus 1-jétől 5-éig rendeznek meg. Várják a jelentkezéseket!

A szappanfőzést nem lehet siettetni

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..