home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hogyan készítsünk gyapotvirágot?
Barát Kinga
2022.10.17.
LXXVII. évf. 41. szám
Hogyan készítsünk gyapotvirágot?

A gyapot az egyike a legősibb növényeknek, melyeket az ember termeszt. Fontos szerepet tölt be, mivel a magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga. Erről a fehér, pamacsszerű termésről lehet a legkönnyebben felismerni. A mályvafélék családjának tagja, és minden idők egyik legfontosabb haszonnövénye. Mintegy negyven faja a trópusokon és a szubtrópusokon honos.

Ez a növény azonkívül, hogy rengeteg hétköznapi termék előállítására használják fel, remekül mutat dekorációs termékként is. Pihe-puha, egyszerű és nagyszerű, s nem utolsósorban elegáns látványt nyújt.

Már régóta szerettem volna a gyapotvirágot különböző dekorációkba felhasználni, nem találtam azonban hozzá megfelelő terméket. Ami utánzat vagy műgyapotvirág a kínai boltok polcain fellelhető, az olyan silány minőségű, hogy már ott, a helyszínen széthullott a kezemben. Emellett szárítva is megvásárolható, de annak az ára eléggé borsos, így támadt az az ötletem, hogy elkészítem én magam.

Mivel beköszöntött az ősz, elérkezettnek láttam az időt egy szép kis virágdekoráció elhelyezésének a lakásban, így bele is fogtam.

Először lássuk a hozzávalókat! Kell hozzá egy kevés vatelin, de ha nincs otthon, a vatta is megfelel, barna színű krepp-papír, barna hímzőcérna, ágak — én barkaágat használtam —, továbbá olló és ragasztópisztoly.

Első lépésként a vatelinből kisebb kockákat vágunk, majd kettőt-hármat összefogunk, és a barna hímzőcérnával a képen látható módon öt részre osztjuk az öltésekkel. Ollóval egy kicsit igazíthatunk rajta, formát adunk neki, majd lekerekítjük a kiálló, sarkos részeket. Ezután a krepp-papírból levélformákat vágunk ki, és az ujjunkkal összesodorjuk őket. A leveleket a vatelinpamacs hátuljára ragasztjuk, és ezzel el is készül a virágunk. Már csak annyi a dolgunk, hogy a virágfejeket, szintén a ragasztópisztollyal, az ágakhoz rögzítjük.

Én az ágakat is bevontam krepp-papírral a szebb összhang kedvéért. Ha azonban nem vázába szánjuk a gyapotvirágokat, hanem például koszorúra tennénk őket, akkor a szárukat nem is kell elkészítenünk.

Nálam a gyapotvirágok vázába kerültek, de mutatok néhány képet az internetről (www.pinterest.com), hogy milyen további ötletes dekorációkba használhatjuk fel őket.

Kellemes őszi kikapcsolódást és kreatív időtöltést kívánok mindenkinek!

Fényképezte: Barát Kinga

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..