home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan kerülhetjük el az ünnepi túlevést?
Szakáll Laura
2021.12.24.
LXXVI. évf. 51. szám
Hogyan kerülhetjük el az ünnepi túlevést?

Halászlé, sült hal, vörös húsok, krumplisaláta, bejgli, torta és sok más finomság — ezek nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora. Sok asztalra töltött káposzta, bableves és kocsonya is kerül. Decemberben csokoládéból is sokkal többet fogyasztunk. Az ünnepi időszakban több kilogrammnyi súlyfelesleg is felszaladhat ránk, ha végigesszük az ünnepi menüt, illetve nem ügyelünk a mennyiségre. A dietetikusok szerint a karácsonyi vacsora egészségesebben is elkészíthető, ha gondosan válogatjuk meg az alapanyagokat, és zsírszegényebb sütési, főzési módot alkalmazunk.

— A majonézes vagy tejfölös krumplisaláta helyett friss zöldségekből is készülhet köret, sovány halat is választhatunk ponty helyett, de ha ragaszkodunk a hagyományos ünnepi ízekhez, próbáljunk mértéket tartani. Néhány apró trükkel elkerülhető a túlevés, ilyen például egy pohár víz elfogyasztása 20 perccel étkezés előtt, de a mozgás beiktatása is sokat segíthet az ünnepek alatt is — mondja Berta Berényi Tímea dietetikus. — A hagyományos ünnepi ételek zsírdúsak, sok szénhidrátot, cukrot és kalóriát tartalmaznak. Ha minden fogásból eszünk, még ha csak keveset is, valószínűleg akkor is túlesszük magunkat. Ebből adódnak problémák, könnyebben feljönnek a kilók, de tüneteket is produkálhatunk. Lehet, hogy valakinek epegörcse lesz, vagy gyomorfájdalom lép fel, esetleg fejfájás, hányinger is tapasztalható. Hogyan teremthetjük meg az ünnepi hangulatot, az ünnepi menüt úgy, hogy az egészségünket szolgálja? Ügyeljünk az egészséges hús, húsrész megválasztására. Karácsony böjtjén a hal jellemző, mely egészséges fehérjeforrás — jó, ha nem csak ünnepekkor fogyasztjuk. Válasszunk olyan halat, amely nem zsíros, a tengeri hal is jó. A halban sok az omega-3 zsírsav, ebből fontos lenne többet fogyasztani. Grillezve, sütőben is készíthető, ami zsírszegényebb megoldás. Legyen sok zöldségféle az asztalon. Kelbimbó, karfiol, brokkoli, káposzta, hagyma, póréhagyma is található a piacokon. Spenót, rukkola, madársaláta is kapható. Ezeket is felhasználhatjuk ünnepi köretnek. Levest is főzhetünk, mely gazdagítható zöldségfélékkel. Sokan a burgonya minden változatát készítik köretnek az egyébként is szénhidrátgazdag ételek mellé, helyette zöldséges köreteket tálaljunk. Magas a rosttartalmuk, ezáltal teltségérzetet adnak.

* Az édességek mennyire férnek bele az egészséges ünnepi menübe?

— Az édesség kimaradhatatlan az ünnepi étkezésnél. A desszert is belefér, de könnyű desszerteket kellene az asztalra tenni. A dió és a mák zsíros, kalóriadús magvak, ezekből máskor kellene kalácsot sütni, nem a karácsonyi vacsora utánra valók. Gyümölcszselét, gyümölcskrémet, kókusztejszínt is használhatunk, olyan tortát süthetünk, amelyhez nem kell sok tojás és liszt, a cukor helyett nyírfacukrot vagy kókuszvirágcukrot is lehet használni az édesítéshez. A cukorból sem kellene túlságosan sokat fogyasztani, mert nem igazán egészséges.

* Mennyi súlyfelesleg „szaladhat fel” egy átlagos felnőttre néhány nap alatt, ha végigeszi a menüt, és süteményt, édességet is fogyaszt, nem különösebben ügyelve a mennyiségre?

— Akár 3 kg is, de van, akinél még több. Utána ezt nagyon nehéz leadni. Biztosan mindenki tapasztalta már, aki odafigyel a testsúlyára, hogy ha ilyen alkalmak után 1–2 kilogrammal többet mutat a mérleg, azt a túlsúlyt mennyire nehéz leadni. Ha pedig még több a felesleg, akkor annak eltüntetésén nagyon sokat kell dolgozni. Az ünnepi étkezést megkönnyíthetjük azzal, ha beiktatunk egy kis mozgást, például egy könnyű sétát, annak ellenére, hogy korábban sötétedik, és hideg van. Akinek van szobabiciklije, az ünnepek alatt is használja. Akár konditerembe is el lehet menni. Egy kis pluszmozgással könnyebben átvészeljük az ünnepi evészetet. Ha azt érezzük, hogy majdnem szétpukkadunk, azon is segít a mozgás.

* Az ünnepek után hogyan lehet megszabadulni a túlsúlytól? A tisztítókúrák segíthetnek?

— Ha valakinek a túlevés miatt panaszai, tünetei vannak, fejfájást, émelygést, gyomortáji fájdalmat tapasztal, akkor ő biztosan abbahagyja a túlzott evést, és elkezd odafigyelni. De ha nincsenek ilyen tünetek, csak a teltségérzés, azt is komolyan kell venni. Ha tisztítókúrát nem is végzünk, de étkezzünk tudatosabban, mert az is jót tesz, ha ügyelünk arra, hogy mit, mennyit és mikor fogyasztunk. A koplalást azonban senkinek sem javaslom.

* Vannak apróbb trükkök, melyek csökkentik az étvágyat?

— A szomjúságot sokan nem érzik annyira, mint az éhséget. Fontos, hogy az ünnepek alatt is vigyünk be elég folyadékot, elsősorban vizet vagy citromos vizet. Ha evés előtt 20 perccel megiszunk egy-két pohár vizet, az jót tesz, és akár az éhségérzetet is csökkentheti. Az emberek ezt néha összekeverik, és inkább esznek, mint hogy folyadékot pótolnának. Javaslom, a fogások között legyen 10-15 perc szünet, hogy maradjon idő az emésztésre. Eközben beszélgessünk egymással, mert az is gyakran hiányzik az életünkből.

Fotók forrása: Pixabay

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..