home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hogyan kell agyagbáránykát készíteni?
Írta és fényképezte: Tóth Lívia
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Hogyan kell agyagbáránykát készíteni?

A hagyományos, agyagból készült, gyapjúba, illetve mostanában vattába öltöztetett báránykák számos családnál a karácsonyfa alatt kapnak helyet. Sajnos, készítésükkel már nagyon kevesen foglalkoznak, így ez a kézműves mesterség is kihalóban van.

Zentán már csak Rác Szabó József vállalja ezeknek a kedves díszítő elemeknek a formázását. Éppen ezért a helyi Rozetta Kézműves Társaság néhány tagja úgy döntött, elsajátítja ezt a tudományt.

A műhelymunka jó hangulatban telt, Józsi bácsi szívesen mesélt az agyagfigurák gyúrásáról, öltöztetéséről, a szükséges kiegészítőkről és meg is mutatta a különböző fortélyokat.

Megtudtuk tőle, ahhoz, hogy a kisebb-nagyobb bárányok, a juhász és a kutyus decemberben a karácsonyfa alá kerülhessen, már ilyenkor el kell kezdeni a készítésüket.

A téli hónapokban beszerzi a kellékeket, legyártja, befesti a kiegészítőket – az apró csengettyűket, pásztorbotokat —. később meggyúrja a figurákat – néha akár százat-kétszázat is —, amelyek a nyári melegben kiszáradnak, befesti őket, majd következik az öltöztetés és a díszítés.

A karácsonyi báránykák egyébként vajdasági hungarikumnak számítanak és megtalálhatóak nemzeti értékeink külhoni értéktárában.   

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..