home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogyan hatnak a frontok a szervezetre?
Szakáll Laura
2022.04.04.
LXXVII. évf. 13. szám
Hogyan hatnak a frontok a szervezetre?

Egyik nap télies hideg, másnap szikrázó napsütés és az évszakhoz képest magas hőmérséklet — évek óta ez jellemzi a tavaszt. Sokszor egy napon belül is nagy változás áll be az időjárásban. Frontok jönnek-mennek, az erre érzékenyeknek különböző panaszokat okozva. Fáradékonyság, kedvetlenség, ízületi fájdalmak, szív- és érrendszeri panaszok, fejfájás, sőt olykor migrénrohamok — csak néhány a frontérzékenység okozta kellemetlenségek közül.

Az orvosok azt mondják, az extrém hatások, a hőmérséklet hirtelen ingadozása nem csak a frontérzékenyeket viseli meg, az átlagember is megtapasztalhatja ezek kellemetlen hatásait. A legnagyobb mértékben azonban a gyerekeket, az időseket és a krónikus megbetegedésben szenvedőket érinti.

Az időjárási front fogalma nagyon régóta ismert. Hippokratész — akit az orvostudomány atyjának, megalapítójának tartanak — már 430-ban így írt a fronthatásról: „Aki helyesen akarja gyakorolni a gyógyítás művészetét, annak figyelembe kell vennie a hideg-meleg szeleket és az évszakokat.”


Dr. Győri Ilona

A magyarkanizsai dr. Győri Ilona gyermekgyógyász szakértője a frontérzékenységnek. Prezentációt is készített a témában, valamint előadásokat tartott róla. Azt mondja, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás mindenkinek minden életszakaszban ajánlott, de az időjárási frontok átvonulásakor a könnyen emészthető ételek javasoltak, valamint egy könnyed séta vagy torna is hasznunkra válhat.

— Hideg-, meleg- és kettős frontot ismerünk. Sokan tapasztalják, hogy amikor a hőmérséklet csökken, nyugati, viharos szelek jönnek, a légnyomás emelkedik, bizonyos panaszok akkor jelentkeznek. A melegfrontra érzékenyek viszont akkor tapasztalnak kellemetlenségeket, amikor élénk déli szél fúj, emelkedik a hőmérséklet, a légnyomás csökken, országos eső is lehet. Érdekes a kettős front, vagyis amikor a két front találkozik. Ilyenkor általában a hidegfront utoléri a meleget. Ekkor keletkeznek a legnagyobb csapadékok, télen a nagy havak, nyáron a kiadós esők, és hidegáramlás következik be. Amikor felismerték az emberek azokat a tüneteket, amelyeket az időjáráshoz köthetnek, új szavak, tudományágak fejlődtek ki. Ilyen a biometeorológia, mely az orvostudomány, a meteorológia és a biológia ötvözete. Az orvosmeteorológiai jelentéseket ma már mindenki ismeri. Az is egy újfajta tudományág, amely kutatja az időjárás hatásait az emberi szervezetre.

* Kinél alakulhat ki a frontérzékenység, vagyis kik a frontérzékenyek?

— Nem minden ember lesz frontérzékeny. Gyenge változásokat érezhet, de nem igazán dönti le a lábáról. A krónikus betegek érzik jobban a frontok hatását, ilyenkor több a panaszuk. A legyengült immunrendszerűek, a labilis idegállapotúak esetében a túlhajszolt életmód és az állandó stresszhatás beindít egy hormonális, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, valamint immunológiai változást. Mi történik ilyenkor? Az úgynevezett vegetatív idegrendszerünk kezd jobban működni, a stresszhormonok mennyisége növekszik, az endorfiné, vagyis a boldogsághormoné csökken. Ez kihatással van a pajzsmirigy működésére is, a hasnyálmirigyre és a nemi hormonokra. A melegfrontnál migrénes panaszok jönnek elő, látászavarok, hányás, depressziós tünetek tapasztalhatóak olyanoknál, akik érzékenyebbek, náluk ugyanis ez ilyenkor kiéleződik. Csökken a vérnyomás, és akinek eleve alacsony, annak ez elég baj. Fáradékonyságra, aluszékonyságra, a koncentráció csökkenésére panaszkodnak ilyenkor az emberek, és ezek nagymértékben kihatnak a munkabírásra. Hidegfontnál a reumás betegek vannak bajban, mert ízületi fájdalmak jönnek elő. Nemhiába mondják, hogy megérezte a térd, a forgó, a derék, hogy jön a hideg, változik az idő. Mellkasi panaszok is előfordulnak, gyakrabban jelentkezik szívinfarktus. Jó, ha tudják ezt azok az emberek, akiknek szív- és érrendszeri betegségük van. A statisztika kimutatta, ilyenkor koraszülés is előfordulhat.

* Mit tehet az ember a panaszok enyhítése érdekében?

— Elsősorban ismernünk kell a saját szervezetünket. Tudnunk kell, hogy a jelentkező panaszok összehozhatóak-e a légköri változással. Valóban frontérzékenyek vagyunk? Ha gyakran, ismétlődően jelentkeznek a tünetek, ha voltunk orvosnál, tudunk a betegségről, és szedjük a gyógyszereket, gyógyítjuk a betegséget, érdemes naplót vezetni, így az is rájön, aki nem tudja, hogy azok a panaszok, amelyeket tapasztal, a front miatt vannak-e. Írja fel, milyen tünetek mikor jelentkeztek. Meg kell edződnünk, meg kell szokni ezeket a változásokat, melyek a természetben történnek. A gyerekek és az idősek tartoznak a legérzékenyebb kategóriába, mert a gyerekeknél még nem járódott be az, hogy alkalmazkodjanak a természeti folyamatokhoz, az időseknél meg már nem úgy alakul ez a folyamat.

* Mekkora szerepe van az egészséges táplálkozásnak a frontok elleni küzdelemben?

— Az egészséges táplálkozásról egy életen át gondoskodni kell. Erről mindenki tud, van, aki betartja, van, aki nem, ezt ki-ki maga dönti el, de a fronthatások időszakában fokozottabban kell figyelni. Ha az ember tudja magáról, hogy érzékeny, amikor jönnek a frontok, ügyelnie kell a helyes étkezésre. Szerencsére az orvosmeteorológiának köszönhetően ezt előre lehet tudni. Ilyenkor figyelni kell a magnéziumbevitelre, a cinkre és a szelénre, mert ezek az ásványok a fejfájásnál, a migrénes panaszoknál, a pajzsmirigy nem megfelelő működésénél, a cukorbetegségnél tudnak segíteni a megfelelő terápia mellett. A COVID miatt sokat beszéltünk a vitaminokról, például a D-vitaminról, mely nemcsak a csontok szilárdságáért felel, hanem immunerősítő, kedélyjavító, védő-, megelőző hatása miatt is nagyon javallott. Erre külön oda kellene figyelni, ne felejtsük el bevenni, és minél több friss gyümölcsöt, zöldségfélét együnk. Ilyenkor könnyen emészthető ételekkel kell ellátni a szervezetet. Arról, hogy a víz, a folyadék milyen fontos, nem kell külön mesélni. Ügyeljünk, hogy elegendő legyen a folyadékbevitelünk. Nem csak a vízre gondolok, idetartoznak a levesek, teák, kompótok, tejtermékek. Minden sejtünknek szüksége van a vízre ahhoz, hogy működjön. A rendszeres testmozgást is javasoljuk ilyenkor, de igazából arra mindig szükség lenne. A frontokról nagyon újat nem tudunk mondani, csak azt, hogy ezekre a dolgokra, a helyes életmódra az érzékenyebbeknek fokozottabban kell figyelniük. A stresszoldás is nagyon fontos a fronthatások leküzdésében, de ez is olyan, hogy mindig fontos lenne a stresszoldás megtanulása és alkalmazása. A gyógyteák is javasoltak. Levendula, citromfű, macskagyökér, ginszeng, ezek azok a teák, amelyek nyugtatóan hatnak. A hibiszkusz oldja a fejfájást, a zöldtea erősíti az immunrendszert. Ezt is módjával kell fogyasztani. A talpmasszázs is kitűnő lenne, ha gyakran megengedhetnénk magunknak. Frontok idején érdemes sétálni, tornázni, jógázni, kerékpározni, úszni, de nem az intenzív, konditeremben történő edzésre gondolok, mert az is megterheli a szervezetet. Laza, könnyed, jóleső testmozgás javasolt. Ezek ilyenkor nagyon jót tesznek. Az embereknek általában az a kifogásuk, hogy időszűke miatt nem jutnak oda, hogy mozogjanak. Ilyenkor azt mondom, most ezt az időt erre szánom, hogy jól érezzem magam, mert holnap akaratlanul is ennyi időt fogok arra szánni, hogy beteg leszek, és úgy fáj majd a fejem, hogy azt érzem, mindjárt szétesik.

Az időjárási front fogalma nagyon régóta ismert. Hippokratész — akit az orvostudomány atyjának, megalapítójának tartanak — már 430-ban így írt a fronthatásról: „Aki helyesen akarja gyakorolni a gyógyítás művészetét, annak figyelembe kell vennie a hideg-meleg szeleket és az évszakokat.”
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..