home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hogyan azonosulhatnak a mai kisiskolások Petőfivel?
MTVA
2023.04.12.
LXXVIII. évf. 15. szám
Hogyan azonosulhatnak a mai kisiskolások Petőfivel?

Múzeumpedagógiai foglalkozására látogatott el a Kossuth Rádió stábja. A Vendég a háznál című műsorban annak jártak utána, képes-e megszólítani a mai gyerekeket Petőfi Sándor költészete, és hogyan tudnak kapcsolódni a 21. század fiataljai a reformkor gondolatvilágához.

Egy hatodik osztályosokból álló iskolás csoporttal közösen fedezte fel a magyar irodalom tárgyi emlékeit a Kossuth Rádió a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A bicentenárium apropóján a látogatás középpontjában Petőfi Sándor költészete állt, ám ezúttal nemcsak a költő irodalmi levelezéseit, vagy feleségének jegygyűrűjét csodálhatták meg a gyerekek. Egy versíró játéknak köszönhetően ki is próbálhatták, milyen nehéz feladatuk van a poétáknak, amikor gondolataikat versben kell megfogalmazniuk.

„Ha a gyerekek résztvevőként kerülnek kapcsolatba a versekkel, és lehetőséget kapnak arra, hogy ebben a formában fejezzék ki saját érzéseiket, gondolataikat, azt nagyon nehezen teszik meg. Bátorítani kell őket, ezért is jó egy múzeumpedagógiai vezetés, amelyen megtanulják, hogy nincs rossz gondolat. Ma eljutottunk odáig, hogy nemcsak megfogalmazták és kimondták, hanem le is írták rímbe szedve az őket foglalkoztató dolgokat, és felfedezték, hogy ez milyen szabadságot ad” – mondta el Dénesné Hidasi Ildikó, a budapesti IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium tanárnője. Az osztályfőnök szerint a költészet akkor ragadja magával a gyerekeket, ha egy versen keresztül találnak közös kapcsolódási pontot, ami rezonál az ő saját élettörténetükkel, élményeikkel.

Fotó: Első osztályos gyerekek sorakoznak a tornaórán az angyalföldi Hegedüs Géza Általános Iskola sportpályáján 2012. szeptember 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi.

„Petőfi Sándor egy ikonikus költőnk, a tankönyvekben viszont gyakran leegyszerűsítik a jellemét. Olyasvalakinek tűnhet, akit csak a hazaszeretet és a szerelem motivál. Ha közösen felfedezzük, mennyivel összetettebb a személyisége, sokkal könnyebb a gyerekeknek az érzelmi azonosulás” – hangsúlyozta Magyary Anna múzeumpedagógus. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa hozzátette, egy ilyen foglalkozás a tanároknak és a gyerekeknek is megmutatja, hogy mélyebb megértéssel, beleérzéssel sokkal gyorsabban lehet tanulni és maradandóbbá is válik a megszerzett tudás.

A költészet napjához kapcsolódva április 14-én, pénteken a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának diákrovata, a Válasz-utak  Lackfi Jánost látja majd vendégül.

Vendég a háznál teljes adása elérhető a Kossuth Rádió Médiaklikk-oldalán, ahol a rádióadó más műsorai és podcastek is hallgathatók az adásba kerülésük után 60 napig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..