home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogy újra és újra visszatérhessünk
Martinek Imre
2022.06.16.
LXXVII. évf. 24. szám
Hogy újra és újra visszatérhessünk

VIII. Duna Nap — Torockó, 2022

Invokáció: „Fordulj, kedvem, / ad az Isten jót is holnap / minden sírvavigadónak, / verd a dobod, verd a mellem. / Fordulj, kedvem / és ha leszakad az Ég is, / marad magyar mégis-mégis / ősi, szép és rémületlen.” (Ady Endre)

Sorrendben nyolcadik alkalommal tartottak Duna Napot az erdélyi Torockón, az anyaországi Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szervezésében.

A tavalyi világjárvány okozta korlátozások és a megszokottól eltérően nyár végén megrendezett esemény után az idei alkalom éppen a nemzeti összetartozás napjára esett, az eredeti szándéknak szerencsésen megfelelve. A legnagyobb hangsúlyt ezúttal is az együttlétre, a mondandót pedig megannyi színes és tartalmas programkeretbe helyezve. Töretlen hittel és lendülettel, továbbá közösségépítő, határokon átívelő fizikai, illetve szellemi összefogódzással.

„Az igaz ügy örökre veszve nem lehet” — hirdeté a valót egy, a faluközpontban felállított kopjafa. Rajta koszorúk, nemzetiszín pántlikával átkötve. Az 1129 méter magas Székelykő sziklaszirtjeinek csúcsára ezúttal nem jutottunk fel. Külön gondja volt ugyanis erre a Teremtőnek, ki az idei rendezvényt lekerekítő tűzijáték utáni hajnalra sűrű ködpaplanba burkolta be a hegyet és tövében a tájat. Félreérthetetlenül üzenve ekképpen minden földi halandónak: legalább pünkösd napjának virradásakor próbálja meg kevésbé ziláltan szemlélni és megélni a körötte lévő világot.  

Isten, áldd meg a magyart! — zúgott fel a nap folyamán többször is a fohász, de e névvel ruháztatott fel a helyszínen közzétett, a Kárpát-medencében élő magyarság főbb városait, illetve a belőlük sarjadt neves embereket bemutató szabadtéri kiállítás is. Az idei rendezvényt Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója nyitotta meg.

„A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából” — Kosztolányi Dezső szavai megalkuvást nem ismerő iránytűként határozták meg az előadók szerepvállalását a pódiumművészetek terén. A házigazdák színeiben a torockói és a torockószentgyörgyi óvodások, vendégként pedig Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor, Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, valamint Sárközi Noémi bácsfeketehegyi népdalénekes. Ez utóbbi lélekemelő énekhangi szolgálatával. Először a torockói Duna-Ház előtti macskaköves platón, majd a nap folyamán több alkalmi helyszínen. A helyi unitárius templomban is, ahol most is jelen volt a Szent Korona és a többi koronázási jelkép élethű mása. Panyik Imre felvidéki mester, taksonyújfalui díszműlakatos alkotásai, melyeket a trianoni békediktátum 100. évfordulóján vásárolt meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. A templomudvarban magyar történelmi zászlósor állíttatott (Budapest főváros V. kerülete, Belváros–Lipótváros Önkormányzatának adományaként), egy pannósor, mely a Kárpát-medencében élő külhoni magyarság életébe, hagyományaiba és szokásaiba, ünnepeibe és hétköznapjaiba, valamint épített és természetes környezetébe engedett betekintést az MTI fotóriportereinek lencséi által, illetve a magyar cserkészet múltját, jelenét és jövőképét hitelesen felvázoló molinósor.

A sorrendben nyolcadik Duna Napon az interaktív elemekkel gazdagított hagyományos kézművesvásár, íjászbemutató és oktatás (a Torockói Íjász Szer legényei által), a néhány fős csapatokban folyó kincskeresés (a Romániai Magyar Cserkészszövetség aktivistáinak koordinálásával), a legkisebbek számára fenntartott lovaglási lehetőség, illetve a Tündérkert gyermek- és családcentrikus programjai (a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a torockói Sebes Pál Általános Iskola, valamint a kolozsvári Manó Műhely pedagógusainak irányításával) mellett ezúttal is megkülönböztetett figyelmet kért és kapott az autentikus népzene és néptánc színpadi felvonultatása. Példát mutatva az utókornak. Az örökségül kapott igazi értékek továbbvitelére. Az idén a magyarpéterfalvi Hanga és a csombordi Pipacs néptánccsoport gazdagíthatta a nézők kulturális élményeit. A talpalávalót a magyarlapádi Csegely zenekar adta. A néptáncosok fellépése után Dancs Annamari és Laki Péter előadásában az operettirodalom legszebb és legismertebb dallamait hallgathatták meg az érdeklődők. Az egész napos programsorozat zárásaként Varga Miklóssal kiegészülve a Kormorán együttes adott koncertet.

„Amikor Erdélybe indulok, úgy érzem, hazamegyek. Itt is magyarul beszélnek, gondolkodnak, örülnek, sírnak, és bennünket is ezzel az őszinte, tiszta szeretettel fogadnak” (Gyenes Kálmán).

Az idei Duna Nap fináléjában a polgármesteri (Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó polgármestere), a vezérigazgatói (Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Torockó díszpolgára) és a lelkészi/esperesi (Csécs Márton, a Torockói Unitárius Egyházközség lelkipásztora) köszöntők után Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott üdvözlőbeszédet. Az Összetartozás koncerten a Magna Cum Laude előadását élvezhette a publikum. Mi több, a csapat frontembere egy zeneszámot a közönség közé lejőve, az emberek társaságában elvegyülve adott elő.

A VIII. Duna Naphoz, mely a hagyományokhoz híven tűzijátékkal, illetve a Nemzeti ima és a Székely himnusz közös eléneklésével ért véget, csupán az alábbi sorokat, az akkor és ott elhangzott lelkipásztori gondolatokat szabadna fűznünk. Megszívlelendő útravalóként. Arról az ősi földről útra kelve, ahol kétszer kel fel a nap, és mindmáig sasfészke maradt a magyarságnak, ahol sikerült vasat a vassal, lelket a lelkekkel összeilleszteni.

„A mában, ha a vas a magyar ember, akkor a tűz a lélek, az üllő a gazdasági helyzet, a kalapács az értékrend, a kovács pedig maga az Isten. Engednünk kell tehát, hogy az ő segítségével a lélek kovácsoljon össze bennünket egy soha el nem múló közösséggé.”

Hogy újra és újra visszatérhessünk. Hogy újra és újra átélhessük az együvé tartozás élményét. A Székelykő és az Ordaskő közötti völgyben. Is.

„Ezer virágból bokrétát kötni kéne már / Mert egy az utunk s ha összefogunk megmarad Hazánk!” (dalszöveg)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..