home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogy ne fájjon a szív...
Rencsényi Elvira
2004.11.03.
LIX. évf. 44. szám

A közelmúltban Szív a szívben elnevezéssel megalakult az a jótékonysági szervezet, amely a szívbeteg gyermekeken hivatott segíteni. E civil társulás megalakulásáról és céljairól nyilatkozik dr. LADÓCZKI SZALMA Csilla gyermekkardiológus szakorvos, a szervezet elnöke:- A szabadkai székhelyű civil egye...

A közelmúltban Szív a szívben elnevezéssel megalakult az a jótékonysági szervezet, amely a szívbeteg gyermekeken hivatott segíteni. E civil társulás megalakulásáról és céljairól nyilatkozik dr. LADÓCZKI SZALMA Csilla gyermekkardiológus szakorvos, a szervezet elnöke:
- A szabadkai székhelyű civil egyesület alapítói és működtetői önkéntes alapon végzik feladatukat annak érdekében, hogy a szívbetegségben szenvedő kisgyermekeknek és szüleiknek segítséget nyújthassanak. Ide sorolható a tanácsadás, a szervezés, a tagtoborzás, könyvelés stb. A Szív a szívben jótékonysági szervezet megalakítása abból a meggondolásból ered, hogy tapasztalataink alapján bebizonyosodott: a heti egy kardiológiai vizsgálat, amelyet a szabadkai gyermekorvosi rendelőben végzünk, kevés. E fogadások során ugyanis nem jut elég idő arra, hogy a szívbeteg gyermekek szüleivel elbeszélgessünk, fontos tudnivalókkal szolgáljunk számukra. Pedig a krónikus szívbetegségben szenvedő kisgyermekekre számos orvosi értelemben vett szabály vonatkozik, amelyek betartása nélkül rosszabbodhat az állapotuk. Ilyen például a különböző vírusos és egyéb fertőzések elkerülése vagy az influenza és megfázás megfelelő gyógyszeres kezelése. A szülők - amint diagnosztizáltuk gyermekük betegségét - részesülnek ugyan tanácsadásban, de az nem bizonyul elegendőnek. Mindig van újabb kérdés, később felmerülő probléma, amelyekről a megfelelő helyen és megfelelő időpontban el lehetne - és el is kell - beszélgetni. Ezért gondoltuk úgy, hogy a szervezet alkalmat nyújthat erre, hiszen itt a szülők és szívbeteg gyermekük találkozhatnak sorstársaikkal, tapasztalatokat cserélhetnek és nyíltan beszélhetnek a gondjaikról. Sajnos, a szívproblémával élő, főként az óvodás korú gyermekek nem is igazán barátkoznak, mert általában kénytelenek vagyunk elkülöníteni őket a nagyközösségtől éppen a fent említett fertőzésveszély miatt.
Segíteni, még idejében
- A közelmúltban a munkám során szembesülnöm kellett egy olyan problémával, amelynek megoldásában a szervezetünk segíteni tudott. Az egyik kis betegemnek egy speciális protézist kellett beültetni a szívébe, és mivel ez a műszer itt nem volt beszerezhető, külföldön kellett megvásárolnunk. Ennek azonban az volt a hátulütője, hogy a szülőnek mint magánszemélynek teljes összeget kellett volna kifizetnie érte, ha viszont egy ilyen civil szervezet - mint amilyen a Szív a szívben is - áll mögötte, akkor a szóban forgó protézis adómentesen megkapható. Ezért is nagyon fontos, hogy meglegyen a kellő információcsere a szülők és a szervezet között. Hiszen mi fel tudjuk venni a kapcsolatot azokkal a hazai és külföldi intézményekkel, amelyek a legjobb feltételeket nyújtják az adott betegség gyógykezeléséhez. Mindez egyébként a diagnosztikára és magára a terápiára vagy akár a műtétre is vonatkozik.
Négy kisgyermeknek már sikerült
Egyelőre a magyarországi Göttsegen György Kardiológiai Intézet gyermekosztályával tartjuk fenn a kapcsolatot, és az idén már négy gyermekünket meg is műtöttek. Közülük hármat a Segítő Jobb Alapítványnak köszönhetően, egyiküket pedig a mi közbenjárásunkra. Csodálatos érzéssel tölt el bennünket az, ha segíthetünk. Hiszen erre esküdtünk fel, számunkra az a legfontosabb, hogy kis betegeink mielőbb felépüljenek és teljes életet tudjanak élni. Nem kell nagyobb elismerés, mint a beteg gyermek szüleinek boldogság-könnyektől csillogó szeme. Segítettünk, és ez a legfontosabb.
Tanácsadás és megelőzés
- A fertőzés egy szívbeteg gyermek esetében nagyon nem kívánatos dolog. Ezért többnyire úgy próbáljuk megóvni őket ettől, hogy nem engedjük nagy közösségbe. Itt elsősorban az óvodás korúakra gondolok, hiszen a legtöbbjük, mire iskolás lesz, már túl lesz a műtéten, és a fertőzés veszélye is elhárul. Emiatt úgy érezzük, hogy megoldás lenne egy olyan kisebb létszámú óvodás csoport alakítása, amelybe a szívbeteg kisgyermekek járhatnának, ezáltal nem lennének elszigetelve sem egymástól, sem a többi gyerektől. Ezt vegyes csoportként képzeljük el, mivel nem szeretnénk teljesen elkülöníteni őket egészséges kortársaiktól. Azáltal, hogy csökkentjük a fertőzésveszélyt, számukra is egy teljesebb gyermekkort biztosíthatunk. A megelőzésre is rendkívül nagy hangsúlyt helyezünk. Különböző előadásokat tervezünk a megelőzésről, melyek szóban, esetleg írott formában a sajtóban is megjelennének. Szeretnénk minél részletesebben ismertetni az érintett szülőkkel, hogy ha szívbeteg a gyermeke, mit tehet annak érdekében, hogy gyermekét idejében a megfelelő szakemberhez eljuttassa. Itt a veleszületett szívhibákra gondolok és természetesen a felnőttkori szívbetegségek meggátolására. A szabadkai gyermekorvosi rendelő által sikerül beszereznünk az influenza elleni védőoltást is, és ily módon a rizikócsoportba tartozó gyermekeket legalább ettől a fertőzéstől meg tudjuk óvni. A megelőzésen kívül természetesen tanácsadást is végzünk, és minden érintett jelentkezését várjuk. Hiszen ha egy kisgyermeken diagnosztizálták már a szívbetegséget, rendkívül fontos tudni azt, hogy mire figyeljen oda egy szülő, mitől óvja a gyermekét, hogy az állapota ne rosszabbodjon. Ez is valójában a megelőzést szolgálja, és számos olyan információval szolgálhatunk e téren, amelyek betartása nélkül az esetleges műtét vagy terápia kevésbé lehet eredményes.
A rászorulók mögé állni
- Nagyon fontos célunk továbbá, hogy segítünk legalizálni az adománygyűjtést. Az emberek ugyanis rettentően bizalmatlanok, és nem szívesen adakoznak, mert nem biztosak abban, hogy az adomány eljut a rászorulóhoz. Ha azonban egy, a mienkhez hasonló szervezet törvényesen is az érintett mögé áll, akkor igazolni tudjuk, hogy nem visszaélésről van szó. Reményeink szerint a vállalatok is szívesebben támogatnak majd egy-egy ilyen felhívást. Hasonló megfontolásból toborzunk tagokat is szervezetünkbe. Tag bárki lehet, a tagsági díj pedig jelképes, havonta mindössze száz dinár. Számunkra az a leglényegesebb dolog, hogy szervezetünk rendelkezzen egy adott összeggel ahhoz, hogy egyáltalán működni tudjon, és ha valakinek sürgősen szüksége van segítségre, ne az időfaktor legyen az, amely a beteg gyermek állapotát meghatározza.
Kardiológiai nyilvántartás az óvodákban
- A szűrővizsgálat megtörténik már az általános rendelés, tehát a kötelező szisztematikus orvosi vizsgálat során. Mivel azonban mindig akad olyan szülő, aki nem hozza el gyermekét ezekre az általános vizsgálatokra, most minden óvodás kisgyermek számára nyitottunk kardiológiai kartont az óvodákban. Terveink szerint rendszeresen, havonta látogatjuk majd az óvodákat, és ez már elég lesz arra, hogy ha akár egy kisebb szívzörej is hallható, az máris bekerül a kardiológiai nyilvántartásba, és további kivizsgálások következhetnek.
Várják a támogatókat
- Szervezetünk feltett szándéka, hogy minél szélesebb körben, a lehető legtöbb szívbeteg kisgyermeken segítsen. Ehhez azonban megfelelő anyagi háttérre és állandó helyiségre van szükség, ahol a megelőzéssel és a betegséggel kapcsolatos információkkal szolgálhatunk a szülők, illetve hozzátartozók számára. Elsősorban a tagok által begyűjtendő tagsági díjra, másodsorban pedig a vállalatok és vállalkozások támogatására számítunk, de a segítő szándékú polgárok egyszeri pénzadománnyal is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Szabadkán végre ténylegesen is megkezdhesse munkáját a Szív a szívben jótékonysági szervezet. A községi önkormányzat annyiban segíthetne, hogy állandó helyiséghez juttatna bennünket. Jelenleg a gyermekorvosi rendelőben fogadjuk a feleket, mert más helyiség egyelőre még nem áll rendelkezésünkre.
A szervezet hétfőn és csütörtökön délután 13 és 18 óra között várja az érintetteket, illetve minden segíteni vágyó polgárt, aki tagja kíván lenni az egyesületnek. Szabadkán, a Ðura Ðakoviæ utcai gyermekorvosi rendelő második emeletén dr. Ladóczki Szalma Csilla és Takács Magdolna nővér szolgálnak bővebb információval.
A Szív a szívben jótékonysági szervezet folyószámlaszáma az LHB Bank szabadkai fiókintézetében a következő: 260-5006780035850-24 - Za fondaciju ,,Srce u srcu" megjelöléssel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..