home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Hogy ne az áldozat váljék bűnössé
2005.02.02.
LX. évf. 5. szám
Hogy ne az áldozat váljék bűnössé

Szerbiában járt az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága - Lazarević tábornok a hétvégén utazik Hágába - Továbbra is dr. Páll Sándor a VMDK elnöke - Szabadkán megvertek egy újságírótTÉNYFELTÁRÓ BIZOTTSÁG. Az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága január utolsó napjaiban három napot töltött...

Szerbiában járt az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága - Lazarević tábornok a hétvégén utazik Hágába - Továbbra is dr. Páll Sándor a VMDK elnöke - Szabadkán megvertek egy újságírót
TÉNYFELTÁRÓ BIZOTTSÁG. Az Európai Parlament tényfeltáró bizottsága január utolsó napjaiban három napot töltött Szerbiában, hogy a helyszínen tájékozódjon a kisebbségek ellen elkövetett jogsértések részleteiről. A Doris Pack által vezetett öttagú delegáció január 29-én Szabadkán először az egyházi elöljárókkal, majd a civil szféra képviselőivel, a diákokkal és tanáraikkal találkozott. Doris Pack, Johannes Swoboda, Becsey Zsolt, Hegyi Gyula és Jelko Kacin ezután az incidensek kárvallottjait hallgatta meg, majd a helyi önkormányzat, a nemzeti tanácsok és a politikai pártok képviselőit fogadta. Kasza József, a VMSZ elnöke egész dossziéval érkezett a megbeszélésre, mert mint ahogyan fogalmazott, az ő feladata az, hogy a tényeket a bizottság elé tárja, és mindaddig, amíg nem szűnnek meg az atrocitások, a VMSZ nem fog hallgatni. A brüsszeli delegáció tárgyalt a szabadkai rendőrfőnökkel és az idegenrendészet parancsnokával is, de ők a meghallgatás után nem kívántak nyilatkozni. Szerintük a megbeszélésen semmi érdemleges nem történt, a látogatásnak pedig - ahogyan fogalmaztak - nincs különösebb jelentősége.
A bizottság tagjainak szabadkai látogatása után Hegyi Gyula, a delegáció egyik magyar tagja elmondta, túl korai még eredményről beszélni. Néhány óra alatt mintegy ötven vajdaságit hallgattak meg, a felekezetek, a civil szféra és az oktatásügy képviselőit, továbbá az atrocitások áldozatait.
- Vannak olyan ügyek, amelyekben a rendőrség nem lépett föl, van, amiben részrehajlóan lépett föl. Mindaz, amit tapasztalunk, föl fogjuk vetni esetenként a szerb belügyminiszternek, hogy vizsgálja ki ezeket az ügyeket - közölte Hegyi Gyula.
A tényfeltáró bizottság délután Temerinben folytatta munkáját, ahol a község elöljáróival, a politikai pártok, a civil szervezetek vezetőivel, képviselőivel, valamint a kilengések kárvallottjaival találkoztak.
Doris Pack küldöttségvezető a zárt ajtók mögött folytatott megbeszéléseket követően kijelentette: küldetésükkel azt szeretnék elérni, hogy a soknemzetiségű multikulturális régió visszanyerje régi jó hírnevét. Egyértelművé tette: amelyik ország csatlakozni kíván az EU-hoz, annak tiszteletben kell tartania a kisebbségi jogokat is, ez az egyik legfontosabb európai érték. Hangsúlyozta: elvárják Szerbiától, hogy a kisebbségek biztonságban érezzék magukat. A hallottak alapján Doris Pack leszögezte, a rendőrségnek gyorsabban és közvetlenül kellett volna reagálnia az etnikai incidensekkor, s úgy, hogy végül ne az áldozat váljék bűnössé.
Az öttagú delegáció másnap Újvidéken találkozott a Tartományi Képviselőház és a Tartományi Végrehajtó Tanács elnökével. A megbeszéléseket összegző sajtóértekezleten Doris Pack kiemelte: a vajdasági etnikai incidensekért nem vádolhatjuk az államot. Meg kell vizsgálni, hogy ezek valóban etnikai indíttatásúak-e, vagy pedig bűntényekről van szó. Értékelése szerint a vajdasági végrehajtó hatalom képviselői tisztában vannak a helyzettel, és azzal is, hogy meg kell akadályozniuk az esetleges újabb kilengéseket. Bojan Kostreš, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, tájékoztatta a küldöttséget azokról az intézkedésekről, amelyeket a tartományi vezetőség tett a megromlott nemzeti viszonyok javításáért 2003 októberétől 2004 szeptemberéig, és hozzáfűzte: reméli, hogy ezek az események nem ismétlődnek meg. Bojan Pajtić tartományi kormányfő szerint jelenleg kielégítők a nemzetek közötti viszonyok. Úgy véli, hogy egyéni kilengések történtek, egyikük mögött sem állt az állam vagy valamelyik szerve, esetleg politikai párt. A feszültség enyhült, és mindent megteszünk, hogy így is maradjon. A fiatalok nevelési programjait készítjük elő, mert a felmérések szerint a nemzeti türelmetlenség náluk a legkifejezettebb - mondta a tartományi kormányfő.
A tényfeltáró bizottság tagjai Újvidéken a tartományi tisztségviselőkön kívül véleményt cseréltek a város rendőrfőnökével, a civil szervezetek, az egyetem és a média képviselőivel, és néhány kárvallottal is.
Az Újvidéki Rádió munkatársának nyilatkozva Hegyi Gyula, a tényfeltáró bizottság tagja elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy azok a mértékadó szerb politikusok, rendőrtisztek, akikkel találkoztak, nem tagadták, hogy történtek etnikai jellegű kilengések, támadások. És ezt azért fontos hangsúlyozni, mert Újvidék polgármester asszonya és Temerin polgármestere letagadott minden ilyen jelenséget, és mindketten azt hangoztatták, hogy soha egyetlen ilyen kilengésről sem hallattak. Soha egyetlen etnikailag motivált falfirkát sem láttak a városaikban. Ilyen kijelentések után fontos volt, hogy a tartományi vezetők és az újvidéki rendőrkapitány tény szerint beszámolt a bizottságnak arról, hogy történtek magyarellenes, kisebbségellenes kilengések a Vajdaságban. Ennek az elismerése - Hegyi Gyula szerint - az első lépés ahhoz, hogy a helyzet javuljon.
A tényfeltáró bizottság hétfőn Belgrádban folytatta munkáját, és ha minden igaz, kedden már jelentést is tett Büsszelben.
Tábornokok: Vladimir Lazarević Nebojša Pavković társaságában

ÖNKÉNT FELADTA MAGÁT. A szerbiai kormány pénteken hivatalosan is megerősítette: Vladimir Lazarević tábornok, akit a hágai nemzetközi törvényszék háborús bűnök elkövetésével vádol, önként feladta magát, és a hét végén elutazik Hágába. A kormányközlemény szerint Vojislav Koštunica kormányfő pénteken tárgyalt a tábornokkal, aki hangsúlyozta, hogy az állami és a nemzeti érdekek védelme számára mindig is a legfontosabb parancs volt, és egész életében tisztességesen és hűen szolgálta a hazát és a népet. Külön kiemelte, hogy igazság csak egy van: a hadsereg az ő irányítása alatt az országot védte, és nem követett el háborús bűnöket. Koštunica kijelentette: ő személyesen, továbbá a szerbiai kormány és Szerbia is nagyra becsüli a tábornok hazafias, erkölcsös és becsületes döntését, majd hozzátette: a szerbiai kormány és Szerbia állam minden szükséges garanciát szavatol a tábornoknak, és teljes mértékben segíteni fogja a védelmét. Lazarević tábornok a kormány minisztereinek kíséretében a hét végén utazik el Hágába.
TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉS. A zord időjárás ellenére is zsúfolásig megtelt az óbecsei városháza díszterme, ahol szombaton a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége tisztújító közgyűlést tartott, amelyen többes jelöléssel és titkos szavazással megválasztották a szervezet elnökét, alelnökeit, elnökségét és tanácsát. Az elnök továbbra is dr. Páll Sándor maradt, az alelnökök Tari István és Fischer Pál, az elnökség tagjai pedig dr. Deli Ágoston, Horváth Ódry Márta, Makó József, Elvegyi Ákos, Gellér Tibor, Kajári Ferenc és Kalmár Gábor. A VMDK új tanácsának tagjai a tartomány 16 magyarlakta településéről származnak.
(-)
Néhány órával az Európai Parlament tényfeltáró bizottságának látogatása után ismeretlen tettesek Szabadkán vasárnapra virradó éjszaka megverték Hevér Lóránt újságírót. A sértett az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy az eset vasárnap kora hajnalban történt vele. Éppen hazatérőben volt, s útközben - a város egyik főutcájáról egy mellékutcába letérve - mobiltelefonján beszélt magyarul egyik ismerősével. Mihelyt befejezte a beszéltetést, megtámadták. Valaki meglökte, és ő a földre került, ekkor ketten-hárman ütni és rugdosni kezdték.
Egyikük mindvégig a fejét fogta, valószínűleg azért, hogy ne láthassa a támadók arcát. Ütlegelés közben szidalmakat tettek magyar anyjára, pénzt követeltek tőle, el akarták venni mobiltelefonját. Az egyik támadó kérdőre vonta, hogy miért bántotta testvérét.
Hazaérve Hevér Lóránt azonnal értesítette a rendőrséget. Hat percen belül megérkeztek hozzá a rendőrök, és elmondása szerint nagyon szakszerűen végezték dolgukat. Kiszálltak a helyszínre, és ott is tájékozódtak a történtekről. A kórházban látleletet vettek föl, és vasárnap elkészítették a rendőrségi jegyzőkönyvet. Hevér Lóránt biztos abban, hogy a támadóknak fogalmuk sincs arról, hogy ő a magyar rádió tudósítja, valószínűleg a tényfeltáró bizottság látogatásáról sem hallottak. Meggyőződése szerint rablótámadás történt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..