home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogy magyarul tanulhassunk!
BÖDŐ Sándor
2014.01.25.
LXIX. évf. 4. szám
Hogy magyarul tanulhassunk!

Huszonötezer tankönyvet kapott a Délvidék a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézettől

A kivetítőn bemutatott rövid bejátszásban — amelyet Sarnyai Károlynak, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatójának, a Vajdasági Felnőttképzők Regionális Hálózata (FERHA) elnökének köszöntő beszéde idején láthattak az egybegyűltek — impozáns látványt nyújtott a sok könyv a színházterem hatalmas színpadán.

— Olyan emberek vannak itt, akik eddig is tettek és ezután is tenni akarnak megmaradásunkért, azért, hogy a szülőföldünkön a lehető legmegfelelőbb életteret biztosítsuk gyermekeinknek, unokáinknak — mondta köszöntőjében Sarnyai Károly.
A Százezer tankönyv és több ezer oldalnyi elektronikus szakanyag a külhoni szakképzés támogatására elnevezésű akció keretében modern és ma is használható, a magyarországi oktatási programban eszközölt változások miatt a forgalomból kivont, de a határon túli magyar nyelvű oktatásban nagyon is jól hasznosítható könyvek kerültek szétosztásra.

— Még legalább kétszázezer használható tankönyv van hivatalunk birtokában. Hamarosan ezekről is listát készítünk, és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ismételten felajánlja majd azokat a határon túli magyar szervezeteknek és intézményeknek — mondta Komáromi Róbert, a hivatal főigazgatója.

Molnár György, az akciót kezdeményező Nemzetstratégiai Kutatóintézet Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának igazgatója elmondta:

— Tervezzük egy új fejlesztési rendszer felépítését, amelyben az egyes nemzetrészek egyébként jelentős erőforrásait a közös célok érdekében összefognánk. A brüsszeli szabályozás lehetővé teszi, hogy egy tagország az európai szociális alap forrásainak 3 százalékát olyan fejlesztésekre használja fel, amelyek túlnőnek a határain. Hamarosan útjára indítunk egy fejlesztési fórumsorozatot, amelynek délvidéki állomása Magyarkanizsa lesz. Ezután körvonalazódik majd, hogy mik lesznek közös fejlesztési programjaink és célkitűzéseink. A felnőttképzés terén arra törekszünk, hogy az ne csak egy önmagában létező ágazatként működjön, hanem szoros kapcsolatban legyen a gyakorlati igényekkel, hiszen csak akkor lehet eredményes, ha megfelelő színvonalú, és igazodik a helyi igényekhez — nyilatkozta Molnár György.

— Nem volt egyszerű ennyi könyvet eljuttatni a határon túlra, ám a Magyar Külügyminisztérium közreműködésével sikerült megoldást találnunk a problémákra: futárosított kamionszolgálattal, diplomata kísérővel tudtuk a könyveket kijuttatni az országból — ecsetelte a korábbi nehézségeket Juhászné Víg Éva, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet programkoordinációs referense.

A Délvidékre került tankönyvekből ezúttal több mint húsz vajdasági intézmény és civilszervezet részesült. Az új könyvek többek között a törökkanizsai Dositej Obradović Szakközépiskola, a csókai Művelődési és Oktatási Központ, a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola, a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, a budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának zentai kihelyezett tagozata, a hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a zentai Ci-Fi civilszervezet, a topolyai Mezőgazdasági Középiskola, a magyarkanizsai Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ és az ugyancsak magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjainak, illetve tagjainak is a rendelkezésére állnak.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet külhoni szakképzést támogató első tankönyvakciója során a délvidéki 25 ezer tankönyvön kívül 65 ezer könyv került az erdélyi intézményekbe, 12 ezer kötetet kapott Felvidék, Kárpátaljára pedig 3200 tankönyv jutott.

A magyarkanizsai könyvátadó rendezvényen a helyi Alapfokú Zeneiskola diákjai és tanárai is felléptek, Füzesi Sára tanárnő pedig Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című költeményével emelte a fényét az eseménynek, amelyen Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármesterén kívül tiszteletét tette a Magyar Nemzeti Tanács több tagja is.
                                                                                          

Puskás Károly felvételén a tankönyveket kapott intézmények és civilszervezetek képviselői az adományozók és a házigazdák társaságában

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..