home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hódít a country
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.06.19.
LXXII. évf. 24. szám
Hódít a country

A country kialakítás a meghitt otthonok jellemzője, elsősorban angol stílus, de a helyi hagyományokhoz kötődve mindenhol elterjedt.

A country egy gyűjtőnév, a legkülönfélébb népek, tájak vidéki otthonai tartoznak ebbe a stílusba. Sokkal erősebben kötődik a tradíciókhoz, mint bármely más lakberendezési irányzat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem érik hatások, hiszen a mostanában ugyancsak nagyon divatos indusztriális jellegű stílus csendben bekúszott a country mellé — és a kettőből egy különleges ötvözet született.

Egy efféle otthonban minden tárgy, berendezés régi, személyes, és külön története van. Az ilyen lakóhelyek közös jellemzője a természethez való közelség és az, hogy nagyfokú nyugalmat árasztanak, miközben bizonyos szabadságérzetet adnak. Az irányzat az utóbbi időszakban nagyon közkedveltté vált a világ minden tájékán — talán a nagyvárosok zajától való elvágyódás miatt.

Általános jellemzői

A stílus jellemzője, hogy olyan természetes anyagú tárgyakat használ, mint a nyersfa, kő, len, vászon, tégla, fonott vessző. Magukat az épületeket is igyekszik meghagyni eredeti mivoltukban — a régi nádtető és a fehérre festett vastag falak meghatározóak. Ha régi épületet újítanak fel ebben a stílusban, akkor leginkább a főépületet bővítik ki, összekötik az alsó részekkel, melyek lehetnek gabona tárolására használt helyiségek, esetleg jószágok tenyésztésére kialakított ólak, legjobb esetben cselédek számára fenntartott szobák.

A bútorok felülete a használtság, régiesség miatt többnyire megkopott, durva. Ha ezeket a bútordarabokat fel szeretnénk újítani, akkor — a régi mintáját meghagyva — az átfestés után visszakoptatjuk őket. Ha ilyen otthont szeretnénk magunknak kialakítani, fontos, hogy az egyszerűséget, a praktikumot és a kényelmet részesítsük előnyben.

 

A vidéki stílusú otthonban azok érzik jól magukat, akik szeretik a barátságos, meleg hangulatú lakhelyet. A tárgyak, konyhai eszközök, lábasok, kancsók mind ki vannak rakva, és még akkor is a rendetlenség érzetét kelthetik, ha rendszerezve vannak — a stílus hangulata azonban mindenért kárpótol.

 

Inkább a natúr, fehér, pasztellszínek dominálnak, de bizonyos irányzatokban a harsányabb színek is megtalálhatóak. Sokféle motívumot használnak, a virágmintáktól kezdve a kockáson át egészen a csíkosig. Minden vidéken különbözőek a díszítőelemek — az ott élő nép motívumaiból indulnak ki, azokat kombinálják.

A stílusjegyek leginkább a konyhában érhetőek tetten, melyben a legjellemzőbb elem a nyerstéglára épített porcelánmosogató. A mosogató alatti részt szinte mindig valamilyen színes, tarka textil takarja el. A fiókokat fonott kosarak helyettesítik. A boroshordók, az ódon csatos üvegek, a bádogból készült vödrök nemcsak díszítőelemek, hanem használati tárgyak is. Szintén fontos elem a gerendázott mennyezet, melyet leginkább rusztikusan, durván megmunkálva hagynak, ám ha úgy tetszik, festeni is lehet.

A textilek bujasága által vidám, otthonos lesz lakásunk. Bátran keverhetjük a csíkosat a pöttyössel, a virágossal. Fontos azonban, hogy lehetőleg egy színvilágot alkalmazzunk a különféle mintázat mellett. Egy kézzel megmunkált, fából készült szék vagy éppen kanapé puha textilbe bújtatott párnákkal tehető kényelmesebbé. Az ugyancsak kézi megmunkálású asztal dísze a hímzett terítő, mely helyi tradícióknak megfelelően készül.

Ha country stílusú otthon kialakításán gondolkodunk, nagyszerű ötlet lehet egy régi malom, pajta vagy présház kiépítése, mert itt új értelmet adhatunk a térnek a régi elemek tiszteletben tartásával. A country tipikus példája a régi újba való beillesztésének: az antik a maga bájával közelít a szívünkhöz, emellett a szemünket is gyönyörködteti, nem beszélve arról, hogy az ott lakóról is sokat elmond.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..