home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hittanverseny az irgalmasság jegyében
Kónya-Kovács Otília
2016.05.17.
LXXI. évf. 19. szám
Hittanverseny az irgalmasság jegyében

A Nagybecskereki egyházmegyében az irgalmasság évében is hirdettek hittanversenyt, melyen több korcsoportot bírtak alkotómunkára. A hitoktatók munkáját is dicséri, hogy mostanság mind népszerűbbek az ilyenfajta bemutatkozási lehetőségek, és sokan érzik magukat megszólítottnak.

A szervezők évről évre ösztönzik a fiatalokat, mert újabbnál újabb kihívások elé állítják őket. Örömmel tapasztalják, hogy a pályázatokon a kicsiktől a középiskolásokig mindenki szívesen vesz részt.

Az idei képzőművészeti pályázatot A mi templomunk témában hirdették meg. Némelyek apró részletekre is kitérve belülről mutatták be az Isten házát, mások kívülről ábrázolták a templomukat. Mivel az ötletgazdák a fejlődés követését is fontosnak tartják, az értékelésre állandó zsűrit kérnek fel. A beérkezett munkákat ezúttal is Léphaft Pál karikaturista nézte át. Mivel nem tudott jelen lenni, levélben köszönte meg a sok szép alkotást és tolmácsolta megszívlelendő gondolatait.

A pályázaton a legfiatalabbak vettek részt. Az óvodásoknál a hódegyházi Szemerédi Máté lett az első, őt követte az ürményházi Móric Lili és a tordai Sándor Dávid. Az elsősök mezőnyében a verseci Virág Ognjen bizonyult a legjobbnak, a második helyre a temesvajkóci Szabó Dávid, a harmadikra a nagybecskereki Bene Anita került. A másodikosoknál első díjat a nagybecskereki Detki Vana, másodikat a magyarcsernyei Nagy Marina, harmadikat pedig a muzslyai Pozojevity Emil kapott. A harmadikosok legjobbja a magyarcsernyei Kiss Roland, második a muzslyai Sztojkó Ingrid, harmadik a verseci Ečedi Matejo. А negyedikeseknél a legszebb munkát a szajáni Kátity Anna készítette, második helyezett lett a szintén szajáni Móra Martin, harmadik a törökbecsei Horváth Kornél.

A szervezők PowerPoint-prezentációk készítésére is pályázatot hirdettek, mely által az irgalmasság cselekedeteit mutathatták be a jelentkezők a saját szemszögükből. Itt korhatár nem volt, hiszen manapság már az egészen kicsi gyerekek is tudják használni a számítógépet. Ezeket a munkákat — összesen kilenc érkezett be — Msgr. dr. Német László püspökatya és Csipak Csaba atya értékelte, akik egyenrangú díjakat osztottak ki. Elmondták, nagyon meg vannak elégedve a fiatalok kreativitásával, azzal, ahogyan bemutatták, miként gyakorolják az irgalmasságot.

A hittanversenyen bibliai jelenettel vagy narrált pantomimmal is összemérhették tudásukat a jelentkezők. A bírálóbizottság — Bálint Aranka pedagógus, levéltáros, Lukács Gabriella tanítónő, Jenovay Lajos színész, társulatvezető és Bogdán József atya, papköltő — szerint a legjobb bibliai jelenetet a szajáni hittanosok adták elő A dúsgazdag és a szegény Lázár címmel, akiket Kátity Enikő hitoktató készített fel. A legjobb pantomimjátékért Cecília nővér hittanosai, a nagybecskereki felsősök vehették át a díjat, akik A fa legendáját jelenítették meg. A zsűri külön értékelte, hogy egy verses összeállítással és egy mesével is készültek. A találkozó legjobb színésze a szajáni Kovács Viktor lett, a szép magyar beszédért a törökbecsei Becskei Laura vehetett át különdíjat, a sándoregyházi Balog Mária pedig a verseny legjobb narrátora címet kapta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..