home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Hitismereti nap Szabadkán
2024.02.27.
LXXIX. évf. 8. szám
Hitismereti nap Szabadkán

A Keresztény Értelmiségi Kör 2024. február 24-én könyvbemutatóval egybekötött Hitismereti napot szervezett Szabadkán a Diákotthonban. Nagy érdeklődés mutatkozott a program iránt, mintegy 97 résztvevő érkezett Vajdaság 16 településéről. Szabó-Hangya Teréz, a Keresztény Értelmiségi Kör elnökségi tagja köszöntötte a jelenlevőket.

Az előadó Msgr. Dr. Tóth Tamás, egyetemi magántanár, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. A 2021-ben megjelent Hungaria Rómából - Tanulmányok az új- és jelenkori magyar egyháztörténelemből című könyve került bemutatásra. A tanulmánykötet a tizenöt éves háború idejétől napjainkig időrendi sorrendben részletezi a magyarországi történéseket és egy-egy világi vagy egyházi személy tevékenységét vatikáni szemszögből.

A könyvbemutató moderátora: Ft. Dr. Orcsik Károly, adorjáni plébános, aki kérdéseivel elmélyítette a könyv tartalmát. A szerző kiemelte, hogy a könyv számos részlete kötődik Bácskához. Szó esett a Kalocsai Egyházmegyéről, a Kalocsai Székesegyház védőszentjéről, az 1763-as kalocsai zsinatról, Patacsics Gáborról és Patacsics Ádámról, a Tanácsköztársaság időszakáról, Isonzói csatáról. Számunkra különösen érdekes az a fejezet, amely a bácsi apostoli kormányzóságról, a 44-es mártír papokról szól. Msgr. Dr. Tóth Tamás olyan fontosnak tartotta azt a témát, amely a második világháború időszakát dolgozza fel, hogy olasz nyelven is megjelentették egy másik kötetben.

Ebéd előtt még egy igen tartalmas előadást is meghallgathattak a résztvevők Katolikus újjászületés a Bácskában (1733–1784) címmel. Msgr. Dr. Tóth Tamás bemutatta a török utáni időszakot a Kalocsa-Bácsi főegyházmegye területén. Ez egy felvirágzás volt abban az időben. Az emberek a semmibe jöttek, nagyon rosszak voltak a körülmények, de itt akartak élni, építkezni. Ismertette Patacsics Gábor és másodunokaöccse Patacsics Ádám kalocsai érsekek életének részleteit és építő tevékenységüket, az akkori püspököket, a római Collegium Germanicumot, ahol nagyon sok püspök és érsek tanult a 18. században. Számos kivetített képpel szinesítette előadását és statisztikai adatokkal érzékeltette az akkori felvirágzást. A katolikus lakosság száma megtízszereződött 1785-86-ra.
Az ebédet követően a Hitismereti nap szentmisével zárult a szabadkai Szent Teréz Székesegyházban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..