home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Hisz-e a politikusoknak?
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Hisz-e a politikusoknak?

Szalai Attila karikatúrájaA rohamos elszegényedés, az egyre inkább csökkenő életszínvonal kitűnő táptalaja a különféle mendemondáknak. Az emberek ebben az állapotban hajlamosabbak arra, hogy felüljenek a nagyotmondó ígéreteknek, üres szólamoknak, amelyek általában a választások előtt hangza...

Szalai Attila karikatúrája

A rohamos elszegényedés, az egyre inkább csökkenő életszínvonal kitűnő táptalaja a különféle mendemondáknak. Az emberek ebben az állapotban hajlamosabbak arra, hogy felüljenek a nagyotmondó ígéreteknek, üres szólamoknak, amelyek általában a választások előtt hangzanak el, azoknak az embereknek a szájából, akiktől a gondtalanabb életet, a szebb világot várjuk. De vajon az oly sok csalódás után polgáraink bedőlnek-e még az oly gyakori mellébeszéléseknek? Hisz-e Ön a politikusoknak? - tettük fel a héten a kérdést Olvasóinknak.
VARGA György hajdújárási nyugdíjas:
- Közvetlenül a forradalom után Vojislav Koštunicában nagy volt a bizalmam, de a későbbiek során nagyon gyorsan kiderült, hogy nem olyan, mint amilyennek gondoltam. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanazt a politikát folytatja, mint Slobodan Miloševiæ, kettejük között nincs semmilyen különbség, csak a név más. Bíztam Zoran Ðinðiæben, de sajnos őt megölték, s véleményem szerint halálával a demokrácia is meghalt az országban. Ebben a térségben nem lesz egyhamar annyira iskolázott, olyan tudással rendelkező demokrata, mint amilyen ő volt. Szerbiában egy politikus sem tudja folytatni az általa megkezdett politikát. A mai politikusok között nincs egy sem, akinek hihetne az ember, mert bárkit választunk is, hamarosan kiderül, hogy ígéreteit nem váltja valóra, csak a saját érdekeit nézi, nem törődik az őt hatalomra juttató polgárokkal. Sajnos, politikusaink nagy része emellett még korrupt is, könnyen lefizethető. És ami a legrosszabb, hogy nem lehet ellenük tenni semmit, mert a törvény védi őket. A demokratikus országokban leválthatók a hazudozó s a népet félrevezető politikusok, mi ettől még fényévnyire járunk.
Felháborodva hallom, hogy a készülő új alkotmány Vajdaságnak nem szavatol sem törvényhozói, sem igazságszolgáltatási, sem végrehajtói hatalmat. Értesüléseim szerint a vajdasági politikusok az utcára akarják vezényelni a népet, amennyiben az alkotmány elfogadásra kerül, amit jó megoldásnak tartok, hiszen itt szép szóval és megbeszéléssel nem lehet semmit sem elérni.
Már az előző választásokra is csak nagy nehezen mentem ki szavazni, de mára megerősödött bennem a tudat, hogy többet nem fogok kimenni egy voksolásra sem, mivel ebben az országban nem változik semmi. Ebben a hat évtizedben - amennyit megéltem - egy szavazás után sem vettem észre, hogy bármilyen kis javulás is érződött volna, úgyhogy szerintem a szavazásnak nincs értelme, teljesen mindegy, ki van a kormányban, nekünk jobb nem lesz.
BICÓK Géza óbecsei földműves:
- Ugyan már, dehogy hiszek a politikusoknak, mindegyik ugyanarra a kaptafára működik: vizet prédikál és bort iszik. A választások előtt, a kampány során fűt-fát ígérnek a jó népnek, rendszeres fizetést, magasabb életszínvonalat, alacsony árakat, a szavazás lezajlása után pedig mindent gyorsan elfelednek, s mossák kezeiket, ha valaki a választások előtti ígéretekre emlékezteti őket.
Nálunk, Óbecsén is összekuszálódtak már a politikai szálak, az egyszerű ember már azt sem tudja, melyik pillanatban ki van hatalmon, ki kivel lép koalícióba, kit szeret és kit gyűlöl. A vajdasági magyar pártokkal is tele van a hócipőm, csak acsarkodni tudnak egymással, kígyót-békát kiáltanak a másikra, amikor pedig az együttműködés halvány szikrája megvillan, akkor biztos mindig közbejön valami apróság, ami miatt mindez füstbe megy. Mi, vajdasági magyar választópolgárok nagyon szeretnénk, ha vezetőink végre megegyeznének és egységesen lépnének fel érdekünkben, hiszen nekünk köszönhetik, hogy hatalomra kerültek, de teljesítmény hiányában mi is váltjuk le majd onnan őket.
SZALMA Attila szabadkai egyetemi hallgató:
Valamilyen szinten követem a politikát, de nem vagyok az a típus, aki naprakész minden politikai esemény kapcsán. A magyarországi dolgokról a különböző tévéállomásokon keresztül értesülök, a hazai eseményekről pedig általában az újságokból. Hiszek-e a politikusoknak? - jó kérdés. Valamit elhiszek, valamit nem, minden attól függ, hogy mennyire meggyőző az adott politikus. Szerintem sokszor már a megjelenése alapján is el lehet dönteni, hogy mennyire megbízható. Előfordult azonban olyan eset is, amikor a politikus az első pillanatban szimpatikusnak tűnt, de később már az ellenkezőjét gondoltam róla. Vojislav Koštunica volt az a politikus, akinek hittem az elején, de most már számomra is világos, hogy nem mindig mondott igazat. A magyarországi politikusok közül Orbán Viktor tűnik a leghitelesebbnek, és az utóbbi idők eseményei után Gyurcsány Ferenc az, akinek a legkevésbé hiszek.
SZAKÁLL Laura újságíró:
- Nem nevezném általános jelenségnek, hogy a politikusok hazudnak. A választások előtt sok politikus ígérget mindenfélét, és sok esetben meg van győződve arról, hogy véghez is tudja vinni a programját. Amikor azonban hatalomra kerül, számos olyan problémával találkozik, amivel előzőleg nem számolt, és képtelen az ígéreteit megtartani. Ezt én nem nevezném hazugságnak, mert a jó szándék megvolt, és csak a körülmények nem tették lehetővé, hogy véghez vigye az elképzelését. Egyébként első benyomásra ítélem meg, hogy rokonszenves vagy sem az adott politikus. Gyurcsány Ferenc az első pillanattól kezdve nem voltrokonszenves, Orbán Viktornak azonban hiszek, mert jobban egyet tudok érteni politikájával. Azt gondolom, minden országban ugyanannyit hazudnak a politikusok, de szerintem ez nem általános jelenség, a legtöbb esetben nem szándékosan füllentenek. Persze néha kiderül, hogy valaki akarattal vezette félre az embereket. Azt gondolom, hogy a szándékos hazugságnál csak a lebukás súlyosabb.
(tv., T. T.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..