home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Historicizmus Szabadkán
Kartali Róbert
2022.05.13.
LXXVII. évf. 19. szám
Historicizmus Szabadkán

Megnyílt a Szabadkai Városi Múzeum Historicizmus a Bácskában — Szabadka című új időszaki kiállítása, mely a XIX. század hivatalos művészetét, a historizmust mutatja be. Erre a földrajzi tájegységre jellemző műtárgyak által a tudományos világszemléletű nemzedéknek volt a stílusa, mely megalapozta a modern társadalom és természettudományok, a közoktatás, a közegészségügy, a közigazgatás és az urbanisztika alapjait. A historizmus társadalomtudományi, építészeti és urbanizációs tekintetben is jelentős hatást gyakorolt a Bácskára és természetesen a két legnagyobb városa, Baja és Szabadka arculatára.

A két város múzeumának gyűjteményei olyan fontos iparművészeti, képzőművészeti műtárgyakat, tudományos iratokat, forrásokat őriznek, amelyek feldolgozásra vártak, és ez a projektum jó alkalom volt arra, hogy feltárják azokat a forrásokat, amelyek segítségével ezt a kiállítást létre lehetett hozni.

A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a tárlatot pedig N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója, illetve Neda Džamić művészettörténész, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa nyitotta meg.

A projektum 2020 szeptemberében indult el, és az idén júniusban fejeződnek be a hozzá tartozó aktivitások. A vezető partnere a bajai Türr István Múzeum. A projektum idején sok szép program valósul meg, melynek meghatározó része volt a tavaly decemberben megtartott kétnapos konferencia, ahol a historizmus példáit és védelmét mutatták be — mondta Mihájlovity Anikó.

— A konferencián elhangzott előadásokból egy tudományos kötet is készül. A tárlatot, mely mostantól megtekinthető, megelőzte két év kutatás, tárgyfeldolgozás és a terepen való gyűjtés, restaurálás. A tárlatot ugyancsak megelőzte egy nagy beruházás, sikeresen restauráltunk két, utcára néző ablakot, melyek a kiállítás termeiben találhatóak. Emellett a kiállítótermi megvilágítást is felújítottuk. A tárlathoz kapcsolódott a középiskolás tanulókkal és az egyetemistákkal való együttműködés. Két foglalkozást szerveztek, melyek során a varrás és szabás szakos diákok, valamint vezető tanáraik a XIX. század második feléből származó divatújságok szabásmintái alapján készítettek el két női ruhát. Ezek a kiállításon is láthatóak. Ezenkívül öt film készült el. A Svetozar Marković Gimnázium diákjai — akik egy neobarokk épületben tanulnak nap mint nap — a szabadkai neobarokk építészetről készítettek rövidfilmet, a Kosztolányi-gimnázium tanulói a szakrális művészetről, a Zeneiskola középiskolásai a neogótikáról, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói a neoreneszánszról, mivel egy olyan épületben tanulnak, amely a neoreneszánsz stílust képviseli. A bajai historizmusról is készült kisfilm, ezek mind láthatóak a kiállításon, melynek fontos eleme az interaktivitás, de emellett a vakok és gyengénlátók számára is elérhetővé kívántuk tenni a kiállítást — tette hozzá a múzeum igazgatója.

A szabadkai múzeum lenyűgöző gyűjteményi anyagot őriz, és a tárlat összeállítói izgalmas kiállítást alkottak belőle — emelte ki a megnyitón N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója.

— Ezekkel a projektekkel nemcsak az a célunk, hogy egy-egy múzeum gyűjteményeiből, egy korszak alkotóművészetéből, iparművészetéből, fotótárából, helytörténeti dokumentumaiból bemutassunk egy-egy korszakot, hanem az is, hogy ráirányítsuk a kortárs ember figyelmét arra, hogy milyen értékek között élünk ma is, és fontos ezeknek az értékeknek a történetét feltárni. A kiállítás egyik legfontosabb erénye, hogy olyan szeretettel lett elkészítve — és érződik a személyes kötődés a tárgyakhoz —, amely a látogató számára kinyit egy olyan ajtót, hogy ő maga is gyűjtővé váljon, hogy ő maga is segítse és támogassa a múzeum gyűjteményének gyarapodását. Ez a jelenség Baján már érzékelhető.

A tárlat kurátorai dr. Ninkov K. Olga, Ljubica Vuković Dulić, dr. Korhecz Papp Zsuzsanna voltak, Lality Csaba pedig a dizájnért volt felelős. A kiállítás a Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum IPA határon átnyúló, Historizmus Bácskában — kulturális együttműködés és a turizmus támogatása a régióban című pályázata révén valósult meg.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..