home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hírességek autói (1.)
Lábadi Loránd
2020.10.21.
LXXV. évf. 42. szám
Hírességek autói (1.)

Néhány nagy és híres színész, sportoló, politikus vagy maffiavezér autója, háza, öltözéke mindig érdekelte a hétköznapi embert. A vagyonuk lehetővé tette, hogy olyan járgányokat vásároljanak, amilyen tetszett nekik, de olyanok is voltak és vannak, akik a sok pénz ellenére átlagos autóval közlekednek. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, de köztük is vannak, akik nem akarnak egy méregdrága Ferrarival, Porschéval száguldozni. Ez azt is megmutatja, hogy ezek az emberek szerények, s úgy szeretnének élni, mint a nagy átlag, nem akarnak kitűnni. Most néhány olyan ismert személy autóját mutatjuk be, aki napjainkban él vagy a régi idők híressége volt.

Ferenc Ferdinánd automobilja, a Double Phaeton egy 1911-beli, négyhengeres, 5,9 literes, 32 lóerős motorral volt felszerelve, és az osztrák Gräf & Stift nevéhez fűződik, mely üzem a legmodernebb és legkülönlegesebb autókat készítette abban az időben. A gyár székhelye Bécs volt, és az 1900-as években alapították. A kezdetekben kerékpárgyártással foglalkozott, de nagyon hamar átállt a különleges autókra. A két háború között főleg kamionokat és autóbuszokat készített, de néhány katonai jármű is szerepelt a kínálatában. A gyár 1971-ig létezett, majd egyesült az ÖAF-fal, 2001-ben pedig a MAN tulajdonába került.

Al Capone személygépkocsija a Cadillac Town Sedan 341 A 1928. évi modellje volt, mely 5417 mm hosszú, öntömege 2216 kg volt, és egy 5581 cm3-es, V elrendezésű, 93 lóerős motor hajtotta meg. Volt egy másik változata is, melyet az úriember kizárólag menekülésre használt, a Cadillac Town Sedan 341-A V8, melynek tömege 4082 kg, és több száz kilónyi lőszerrel volt megrakodva, ezért megerősített oldallemezekkel borították be, az üvegeket megvastagították, a festése pedig zöld volt.

Franklin Roosevelt autója a Ford Sunshine Special 1939-beli Lincoln V12-es modell volt. Tömege 4218 kg, 150 lóerős és 414 cm3-es volt, V elrendezésű motor adta a meghajtást. A titkosszolgálat tartott egy esetleges merénylettől, ezért az elnök elkapta Al Capone Town Sedanját, mely már egy páncélozott változat volt, és 1948-ig volt használatban. Egyébként a legtöbb tehetős, amerikai ember Ford Cadillackel közlekedett, mert ezek egytől egyig tökéletesen voltak megépítve, a kényelem legmagasabb szintjén.

A híres filmsztár, James Dean autója az 1955-beli Porsche 550 Spyder valójában versenyautónak készült. Alacsony jármű lévén tökéletes volt a felfekvése, és ehhez társul az 1,5 literes, négyhengeres, négy vezérműtengelyes, 110 lóerős motor. Hossza 3700 mm, szélessége 1610 mm, magassága 980 mm. Az autóról jó néhány mendemonda kelt szárnyra, túl sok a véletlen egybeesés, több emberéletet is követelt, ami egy kicsit félelmetes. A sztár járműve frontálisan ütközött egy másik kocsival, aminek következtében James Dean a kórházban belehalt a sérülésekbe. A mai szabályok értelmében ez az autó nem kerülhetne forgalomba, mivel nem felelne meg a biztonsági előírásoknak, de az ’50-es években ez nem így volt. A halálos kimenetelű balesetek miatt később szigorítottak az előírásokon.

Marilyn Monroe 1956-beli Ford Thunderbird típusú fekete kabriója egy nagyon szép jármű volt, melyet a korszak egyik legjobbjaként tartottak számon. Hossza 4453 mm, szélessége 1786 mm, a motor hengerűrtartalma 4800 cm3, V8-as beépítéssel, a maximális teljesítménye 225 lóerő, automata sebességváltóval, a végsebessége pedig 113 km/h volt. A híresség élete végéig használta, de ez sajnos nem volt túl hosszú időszak. A kocsit szép vonalvezetés jellemezte, de csak híres és gazdag emberek engedhették meg maguknak.

John Fitzgerald Kennedy SS—100—X jelzésű limuzinját a Ford gyártotta, ezen belül a Lincoln Motor Company leányvállalat. Az autó hossza 6477 mm, szélessége 1996 mm, magassága 1448 mm, tömege 2365 kg volt. Az erőforrás 350 lóerőt tett ki, a tető pedig többféle lehetett, lenyitható vagy kemény tetejű. A felszereltsége a legmodernebb volt, a belső kidolgozásához pedig a legdrágább anyagokat használták fel. A motor a szükséges lóerőt könnyedén teljesítette, az élettartama pedig nagyon hosszú volt, ami miatt a drágább limuzinok kategóriájába sorolták. Ezt a modellt is csak a gazdagabb emberek vásárolták, de ennek ellenére igen népszerű volt.

Frank Sinatráról az autók iránti csodálata miatt nehéz eldönteni, hogy melyik típust szerette a legjobban, mivel több is parkolt a garázsában. Volt köztük Chrysler Convertible, Ford Thunderbird, Continental Mark II, Cadillac Eldorado Broughan, Lamborghini és Jaguar. Valaki egyszer azt mondta, hogy a Chrysler volt a kedvenc márkája, de köztudomásúan a Cadillacet is szerette. Az egyik legszebb a gyűjteményben a Lamborghini, mely az elegáns külsejével és felszereltségével a kor egyik legjobb sportautója volt. Hossza 4360 mm, szélessége 1760 mm, magassága 1060 mm, öntömege 1298 kg. A motor hengerűrtartalma 3929 cm3, maximális teljesítménye 370 lóerő (272 kW), a gyorsulása 100 km/h sebességre 6,7 másodperc. A másik szépség a Jaguar XJS volt 5,3 literes, V12-es motorral és 299 lóerővel (220 kW).

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..