home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Hírek a szabadkai nyugdíjasotthonból
BRENNER János
2012.09.26.
LXVII. évf. 39. szám

Úgy, mint a franciák — Egy kis összehasonlítás — Röviden

Úgy, mint a franciák

Kevesen tudják, hogy az európai országok közül Franciaország volt az első, amellyel az egykori Jugoszlávia összehangolta nyugdíjrendszerét, már 1950-ben. Azóta legfeljebb kiegészítések történtek, de ezeket is összhangba hozta a két ország. Ezt azért érdemes elmondani, hogy az ott dolgozó embereink tudják: ha nyugdíjba távoznak ott vagy idehaza, kevesebb gondjuk lesz a szükséges okmányok összegyűjtésével és a várható ellátmányok nagyságát illetően, mint bármely más európai ország esetében.
Jelenleg tehát ott is, itt is öregségi nyugdíjba 65 éves korukban távozhatnak munkaviszonyból az emberek. Idő előtti öregségi nyugdíjra, 2012 szeptember 1-e óta, azok jogosultak, akiknek 60 év és 8 hónap szolgálati idejük van, de ez az előírás azokra is vonatkozik, akik munkára való alkalmatlanságuk miatt kérik idő előtti nyugdíjaztatásukat. Rokkantsági nyugdíjat minden munkaképtelen ember kaphat, ha ez az állapot legalább 12 hónapi munka után áll elő. Családi nyugdíjat a házastársak kaphatnak, mégpedig bizonyos százalékkal csökkentett összegben. Ugyanígy jár ilyen ellátmány a gyermekeknek is, 27 éves korukig -- ha iskolába, egyetemre járnak.
Egyetlen dologban nincs, sajnos, összhang: Franciaországban a nyugdíjak nagyobbak, mint nálunk...

Egy kis összehasonlítás

Eláll a lélegzetünk, ha valahol az európai keresetek kerülnek szóba, és kiderül, hogy azok átlaga Luxembourgban 4070, Németországban 3420, Olaszországban pedig csaknem 2000 euró. No de ezek boldog országok, tehát a velük való összehasonlítás tárgytalan...
Lássuk akkor, milyen a keresetek átlaga a környezetünkben, előrebocsátva, hogy az nálunk 350 eurót tesz. Ez reálisabb összehasonlítási terület, mivel egykori szocialista országokról van szó, tehát többé-kevésbé a miénkéhez hasonló módon alakult sorsuk a rendszerváltozások előtt.
Tehát: Szlovéniában 1000, Horvátországban 750, Szlovákiában 640, Csehországban 550, Magyarországon 520, Montenegróban 490, Romániában 480, Boszniában 420, Macedóniában 380, Albániában 350, végül Bulgáriában 340 euró. Nem kell túl tájékozottnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: ezeknek az országoknak a többségében rosszabb volt az életszínvonal, mint nálunk.
Írjuk tehát ide a nyugdíjak átlagát is, ami nálunk 210 euró. Íme: Szlovénia 580, Csehország 420, Szlovákia 360, Horvátország 310, Magyarország 300, Montenegró 270, Bosznia 180, Albánia 175, Bulgária 170, Macedónia 150, végül Románia 125 euró. Itt már van okunk némi melldöngetésre, habár nem illik dicsekednünk.

Röviden

MEGHÍVJA ÜNNEPI GÁLAMŰSORÁRA minden tagját a Nyugdíjasok Szabadkai Városi Egyesülete -- attól függetlenül, hogy kapott-e meghívót, vagy sem. A gazdag művelődési programot a Bunjevačko kolo horvát művelődési központ nagytermében tartják meg az idős emberek nemzetközi napján, október 1-jén, 16 órai kezdettel. Ez alkalomból átadják rendeltetésének az új fedett és szükség esetén zárt teraszt az otthon udvarában.

VAJDASÁG NYUGDÍJASKÓRUSAI október 5-én, Újvidéken versenyeznek az idén. Ezen, mint rendesen, részt vesz tagjaink Adagio vegyes kara Kis Miskolczi Diána vezényletével. Továbbra is érvényes a felhívás, hogy idős embereink jelentkezzenek az énekkarba, mindenekelőtt férfiakra van szükség, mert kevés a tenor, a bariton és a basszus hang.

INGYENES SZEMVIZSGÁLAT lesz 26-án, 9-től 11 óráig, a nyugdíjasotthonban (Savo Šumanović u. 2.). Ilyen szolgáltatásban az egyesület tagjai részesülhetnek, amit könyvecskéjükkel és idei tagdíjuk befizetésének nyugtájával igazolnak. A vizsgálatot komputerén Mića optikus végzi. Nála a szükséges szemüvegek is megrendelhetők.

A KÖVETKEZŐ VÉR- és VÉRVUKORVIZSGÁLAT október 3-án lesz 8-tól 10 óráig az otthon kistermében. Az érdekeltek előtte ne reggelizzenek és édes italt se fogyasszanak. Az egyesület kéréssel fordult az illetékesekhez, hogy tegyék újra ingyenessé ezt a vizsgálatot, hiszen a városban lépten-nyomon rendeznek ingyenes vérvizsgálatot az egészségügyi és a jótékonysági egyesületek. Ugyanebben az időben ingyen oszt gyógyszereket az egyesület a rászorulóknak.

A GRIMM TESTVÉREK ÉS GOETHE munkásságát bemutató körutat rendez a nyugdíjasok turisztikai egyesülete az adai Mol-Travel ügynökséggel karöltve. A kirándulás  november 8-ától 13-áig tart. Az érdeklődők ellátogatnak Hanauba, Franckfurtba, Trierbe, Mainzba, Wiesbadenbe és Stuttgartba.  Az utazás 209 euróba kerül, s azért jelentjük be máris, hogy az érdekeltek jól meggondolhassák a dolgot, s mert az összegbe csak az utat és a szállást számították be. Érdeklődni az 580-111-es és a 069/862-47-04-es telefonszámon lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..