home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.04.15.
LXX. évf. 15. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Ne késsen, ne maradjon le! — Április végéig rendelhető téli tüzelő — Számok a közeljövőről

Ne késsen, ne maradjon le!

A sok állami és egyházi ünnep egymásutánjában egy kissé elkényelmesedtek nyugdíjas-egyesületünk ama tagjai, akik az idén tíznapos ingyenes gyógyüdülésben részesülhetnek. Őket tehát lapunkban is emlékeztetjük, hogy a mai nappal (április 15-én) lejár a jelentkezési határidő. Ha tehát már megvan a kellő dokumentumok nagyobb része, és csak egy-két papirosra van szükségük, azt a kora reggeli órákban szerezzék be, hogy mihamarabb átadhassák őket az otthonban (Sava Šumanović u. 2.). A szakszolgálat 8-tól 11 óráig tart nyitva, ám ha valaki esetleg az utolsó pillanatban toppan be, nem utasítják el.

Emlékeztetőül elmondjuk a feltételeket. Ingyen gyógyüdülésben részesülhet a személy, ha:

— az elmúlt öt évben erre nem volt lehetősége;

— havi ellátmánya kevesebb 23 159 dinárnál;

— átad egy orvosi bizonylatot a kezelést igénylő betegségéről;

— mellékeli februári nyugdíjcsekkjét;

— leadja személyazonosító igazolványának fénymásolatát.

Április végéig rendelhető téli tüzelő

Április első napjaiban szokatlanul megnőtt azoknak a tagoknak a száma, akik azzal a kéréssel jelentkeztek az otthonban, hogy noha nem tartották be a március végi határidőt, utólag mégis úgy döntöttek, megkísérlik az előfizetést áprilisra halasztani. Mivel a szállító Kolubara szénbányának meg a Tabu fakereskedésnek van elég szene (lignit, szárított és kőszén) és fája, valamint módjában áll változtatni az előfizetés feltételein, kiszolgálhatja az eddig tétovázó tagokat. Ezek szerint a nyugdíjasotthon szakszolgálatában április folyamán is lehet fát és szenet rendelni. A különbség csak annyi, hogy akik januárban iratkoztak fel, azok 9 havi részletre törleszthetnek, akik azonban csak most, áprilisban, azoknak 6 hónap alatt kell kifizetniük a tüzelőt.

A fa és a szén ára változatlan, a kedvezmény a részletek számában rejlik.

Számok a közeljövőről

Miután az állam méretes léket vágott a nyugdíjasok költségvetésén, érdemes egy pillantást vetni a közeljövőre, azaz megnézni, mi várhat ránk rövid időn belül.

A nyugdíjasok fogyasztása 2015 folyamán 3 százalékkal csökken. 2016-ban hullámzás várható, de az év végéig legalább másfél százalékos csökkenés lesz annak ellenére, hogy Vučić miniszterelnök a várhatónál jobbnak látja a termelésünk növekedését, sőt, még nyugdíjemelést is tervez. A kormány 2017-ben 1,5 százalékos növekedésre számít, de a gazdasági szakemberek szerint a legjobb, ami történhet, az egy 0 százalékos stagnálás lesz.

2015-ben a nyugdíj értéke 4 százalékkal csökken, mégpedig leginkább az áremelkedés, tehát az infláció miatt, eközben pedig az alapnak 1 százalékkal több nyugdíjas ellátására kell felkészülnie. 2016-ban is legalább 4 százalékkal csökken az ellátmány értéke, a nyugállományúak száma pedig ismét legalább 1 százalékkal növekszik, ahogyan várhatóan majd 2017-ben is, amikor viszont a nyugdíj értéke sem reálisan, sem látszólagosan nem fog növekedni.

Tehát ne beszéljen nekünk senki a nyugdíj növeléséről — belátható időn belül!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..