home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám

A nagy ünnepek közeledtével nem szoktuk nagydobra verni az olcsó és jó minőségű ételek, csemegék beszerzésére való előkészületeinket, mert az évek óta természetesnek számított. Az idén kivételt teszünk, de erre tisztelt államunk kényszerít bennünket azzal, hogy az egyébként is alacsony ellátmányunkat tovább zsugorította.

Rakosgassuk élére a pénzecskénket

A nagy ünnepek közeledtével nem szoktuk nagydobra verni az olcsó és jó minőségű ételek, csemegék beszerzésére való előkészületeinket, mert az évek óta természetesnek számított. Az idén kivételt teszünk, de erre tisztelt államunk kényszerít bennünket azzal, hogy az egyébként is alacsony ellátmányunkat tovább zsugorította. Mindeddig az volt a gondunk, hogy mennyit vegyünk füstölt húsból, kolbászból, csomagolt csemegéből, kalácsból, rétestésztából stb., ám azt hiszem, nem túlzás, ha úgy véljük, az idén a legkisebb nyugdíjból tengődő tagtársaink nemcsak ezt vagy azt hagyják majd el a listájukról, hanem a rendelést is elmulasztják.

Ezért javasolták a beszerző részleg tisztviselői, szóljunk már most, jó előre, hogy a tagok gyűjtögessék pénzecskéjüket, mert meg van hirdetve a pályázat a húsvéti ünnepekre való felkészülés keretében azok felé a szállítók felé, akik a legjobb minőségű árujukat viszonylag olcsón kínálják. Február 23-a után lehet érdeklődni a központban és a helyi közösségekben működő szervezetekben a kínálatról, hogy aztán március 20-án le lehessen adni a megrendelést.

A beszerzők remélik, hogy az árak nemigen lépik túl a tavalyiakat.

Még egy vb-ülés

Az évi közgyűlés előtt — mivel az idei egyúttal választói is lesz —, 18-án, 17 órai kezdettel (tehát eddig szokatlan időpontban!) a nyugdíjasotthon nagytermében (Sava Šumanović u. 2.) a végrehajtó bizottság még egy értekezletet tart. Ezen a megbeszélésen egyrészt véglegesítik a helyi szervezetek javaslatai alapján a munkajelentést és a kötelező beszámolókat, másrészt az ezt megelőző gyűlésen még nem lehetett döntést hozni a kényszerű és a kérelmezett lemondásokról. Mivel e tekintetben a határidőt február 18-ára jelölték ki, ez alkalomból már konkrétabb javaslatokat lehet készíteni a személycserékről, s ennek kidolgozását rá lehet bízni a jelölőbizottságra.

A személyi változtatásokat illetően az évi közgyűlés munkaszerveinek megválasztása, a beszámolók és a tervek ismertetése után a közgyűlés az egyesület élére ezúttal elnököt, helyettest, pénztárost, héttagú vb-t és háromtagú ellenőrző bizottságot választ.

A kedvezményekről

Erre mondták az egyesület tagjai, hogy annak örülnének a legjobban, ha a kedvezményekről sohasem kellene beszélniük, főleg nem könyörögniük értük, mivel az ország idős polgárai viszonylag jól megélhetnének abból az ellátmányból, amelyet az életük munkájáért kapnak. De ez sajnos csak vágyálom marad.

Visszatérve a szomorú valósághoz: a 65 évesnél idősebb emberek igyekezzenek minél hamarabb érvényesíteni kedvezményüket a városi közlekedésben, beszerezni az ingyenes set-top boxot. Mindez azoknak jár, akik a legalacsonyabb nyugdíjban, szociális ellátásban, házi ápolásban és eltartásban részesülnek, illetve akik hadirokkantak, örökbe fogadó szülők, de a családjuk egyik tagja sincs munkaviszonyban. Ezenfelül 50 százalékos kedvezmény jár nekik a többi közt a vízszámlára is.

Az egyesület azt javasolja a tagjainak, hogy a községben, a nyugdíjalapban és a szociális központban járjanak utána kedvezményeiknek, használjanak ki minden ilyen lehetőséget — ha már az állam nem kegyes hozzájuk.

RÖVIDEN

A NEMZETI NYUGDÍJAT ismét megkurtítja az állam, legalábbis a kormány ilyen javaslattal áll elő a parlament legközelebbi ülésén. Ismeretes, hogy 50 000 dináros ellátmányban részesültek a kiemelkedő eredményt elért nyugdíjas írók, művészek, sportolók, azaz olyan emberek, akik öregbítették Szerbia hírnevét a világban. Tőlük eddig 10 százalékot vont le a kormány, ám különféle körülményekre hivatkozva további 5000 dinárral csökkentené a jövedelmüket.

NEM MENTETTÉK FEL IGAZGATÓI HELYÉRŐL Dragana Kalinovićot, az országos nyugdíjalap igazgatóját a nemrég megtartott közgyűlés küldöttei, noha az utóbbi időben igen sok bírálat érte őt a magatartása és a költekezése miatt. A tagok szerint a kormány úgy véli, hogy az igazgató jól végzi a munkáját.

ÚJ ELŐFIZETÉSEK A MAGÁNNYUGDÍJRA. Több pénzintézetnél is lehet magánnyugdíjszámlánk, de az állam szabja meg, mennyit kell fizetnünk havonta, és hogy sok-sok év múlva ezért végül mekkora ellátmányt fogunk kapni. Tizenhárom kategória létezik. A legkisebb havi részlet 5813 dinár, s ezért 22 357 dináros nyugdíj fog járni. Az ötödik kategória szerint 13 286 dinárt kell fizetni egy 51 102 dináros jövőbeli járandóságért. A legnagyobb befizetés 83 041 dinár, melyért 319 390 dináros ellátmány fog járni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..