home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Nincs nagy jelentősége egyesületünk tevékenysége szempontjából, de jól hangzik szervezetünk új neve — mióta részben átalakították közigazgatásunkat. Ennek megfelelően új címünk: Szabadka Nyugdíjasainak Városi Egyesülete, Sava Šumanović u. 2.

Egy kis történelem — egyesületünkről (2.)

Nincs nagy jelentősége egyesületünk tevékenysége szempontjából, de jól hangzik szervezetünk új neve — mióta részben átalakították közigazgatásunkat. Ennek megfelelően új címünk: Szabadka Nyugdíjasainak Városi Egyesülete, Sava Šumanović u. 2. Ez bizonyos átszervezést is igényelt, és az addiginál szorosabb kapcsolatok kiépítését a városi tanáccsal meg a szociális feladatokkal megbízott hatósági és civil egyesületekkel. Némi fenntartással megállapítható, hogy a munka nagyobb lendületet kapott. Ez mindenekelőtt a központ beszerzői tevékenységére vonatkozik, a tagok ugyanis jó előre megkapták — kedvező áron — téli tüzelőjüket és a megfelelő élelmiszercsomagokat a fontos állami, egyházi ünnepekre. A tagság több részletben törleszthet, a tüzelőt akár tízben is. Az élelmiszerek minden esetben frissek, és még nem fordult elő, hogy a tagok rossz ízre vagy állottságra panaszkodtak volna.

Az egyesület természetesen igyekszik minden olyan tevékenységgel foglalkozni — mégpedig a legtöbb esetben ingyen —, amely a tagokat koruknál fogva is érdekli. Íme egy szép sorrend:

Egészségügyi ellátás: 1. Havonta egy-egy vérnyomás- és vércukorszintmérés, illetve komputeres szemvizsgálat, ám ha más gond merül fel, arra is találnak megoldást; 2. A szociális védelem állandó jelleggel követi a tagok életkörülményeit, gyakorta fordul elő, hogy a kilátástalan helyzetbe jutott, főként egyedül élő emberek élelmiszer-, ruha- (az évszaknak megfelelően), sőt pénzsegélyben részesülnek; 3. Az egyesület ingyenes jogsegélyben részesíti a tagokat, rendszerint kedden és pénteken 8-tól 10 óráig van félfogadás. Az is a jogászok feladata, hogy figyelemmel kísérjék a jogszabályokat, és ha azok nem felelnek meg a tagság igényeinek, változtató javaslataikkal írásban az illetékes szervekhez fordulnak; 4. A testnevelési és rekreációs tevékenységgel támogatják az egyesületben működő sportklubokat, segítik az idős emberek sportversenyeken való részvételét, sőt a megmérettetések megszervezését is. Sokat számít az egyesületnek, hogy jó kapcsolatot ápol a város közlekedési vállalatával: az mindig talál megfelelő járművet a versenyzők szállítására. Óriási előny a Soko Banja-i — gyógyüdülőnek is nevezhető — központ, mely május 1-jétől október 10-éig fogadja a vendégeket.

A magánnyugdíj új árjegyzéke

Ismeretes, hogy nálunk az államon kívül a bankok és a biztosítók is folyósítanak nyugdíjat a szolgáltatás igénybe vevőinek. Az állam megszabta számukra a be- és kifizetéseket. Jelenleg tizenhárom különböző ajánlatból lehet választani. Nem ismertethetjük mindegyiknek a föltételeit, csak hat példán mutatjuk be, hogy az érdekelteknek egy bizonyos összegű nyugdíjért mennyit kell fizetniük.

Aki minimális, havi 21 700 dináros ellátmányt kíván, annak havonta 5646 dináros járulékot kell fizetnie. A mai átlagnak megfelelő, csaknem 25 000 dináros nyugdíj havi 6453 dinárba kerül. A 40 000 dináros nyugdíj ára 10 486, az 50 000 dinárosé pedig 13 000 dinár. A 124 000 dináros havi ellátmány 32 266, a legmagasabb, 310 000 dináros pedig 80 666 dinárba kerül havonta.

A jelenlegi helyzetben még nem tudjuk, hogy a sok levonás növeli vagy csökkenti a magánnyugdíj összegét.

RÖVIDEN

OKTÓBERBEN MÉG BIZONYTALANUL NYILATKOZOTT Vulin munkaügyi és szociális miniszterünk a nyugdíj esetleges csökkentéséről. Elismerte, hogy az időskori havi ellátmány szerzett jog, és ha lesz panasz, akkor az ügy az Alkotmánybíróság elé fog kerülni, a döntést pedig a kormány tiszteletben fogja tartani. Öregeink azóta csak a csökkentésről hallanak.

EGY FÖLDMŰVESCSALÁDNAK EGYETLEN BETEGKÖNYV is elég lesz, ha bármely tagja orvosi ellátásra szorul — legalábbis ezt mondta a kormány. Javasoljuk tehát, hogy az érdekeltek nézzenek utána, teljesült-e az ígéret. Eddig ugyanis előfordult, hogy az adóhatóság több százezer dinárnyi hátralékot követelt az egy-két holdas kisgazdáktól, ha nem volt a család minden tagjának betegkönyve.

ELGALOPPOZTA MAGÁT A NYUGDÍJALAP a múlt év decemberének elején, amikor reprezentációs alapjából csinos összegben igyekezett italokat vásárolni az újévvárásra. Whiskyből például 300, körtepálinkából 250, hazai és külföldi keserű italokból 230, vinyakból és vodkából 50-50, Coca-Colából 3300, paradicsomléből 700 palacknyit, illetve kávéból 1100 kilónyit tervezett venni. Aztán kiderült, hogy megszorítás lesz, és intézetünk lemondta a szép rendelést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..