home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Az év végi, év elejei ünnepek forgataga, a vele járó kikapcsolódás, szokatlan eszem-iszom sem tartja távol munkájuktól, kötelességük teljesítésétől a szorgalmas dolgozókat. Így például a nyugdíjas-egyesület szakszolgálatának tagjai a föllélegezésre alkalmas első percekben, órákban elővették jegyzeteiket, hogy kijavítgassák az előforduló hibákat.

HÍREK A NYUGDÍJASOK OTTHONÁBÓL

Egy kis történelem — egyesületünkről

Az év végi, év elejei ünnepek forgataga, a vele járó kikapcsolódás, szokatlan eszem-iszom sem tartja távol munkájuktól, kötelességük teljesítésétől a szorgalmas dolgozókat. Így például a nyugdíjas-egyesület szakszolgálatának tagjai a föllélegezésre alkalmas első percekben, órákban elővették jegyzeteiket, hogy kijavítgassák az előforduló hibákat.

Arról van szó, hogy igyekeznek megírni, s — ha pénz is lesz rá — kinyomtatni, megjelentetni a szervezet krónikáját. Erre egyrészt azért van szükség, hogy a „fogyó emberi anyagból” álló testületet megismerhessék a következő generációk, másrészt azért, mert az egykori Jugoszlávia első civil társulásainak egyikéről van szó. Ezt az anyagot — a téli holt szezonra és a helyszűkére való tekintettel is — részekre bontva közöljük. Íme első közleményünk:

— Az egyesület 1946. június 20-án alakult, 1675 fővel. A tagok száma 2011-ben meghaladta a 10 000-et. Napjainkban is körülbelül ekkora a létszám, mely nyugdíjas-társadalmunk harmadát teszi ki. Noha abban az időben más területi felosztású volt a város, érdemes elmondani, hogy 1947 közepéig helyi szervezet alakult Bajmokon, Tavankúton, Mérgesen, Nagyfényen, Ludason, Csantavéren, Palicson, Kelebián, Hajdújáráson, Királyhalmon és Kisboszniában. A példát szakmai egyesülések is követték: a vasút, a posta, a hadsereg, a rendőrség stb., és csatlakoztak a kialakult központhoz. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a városi és a falusi helyi közösségek ugyancsak csatlakoztak az alapítókhoz, Szabadka város területén jelenleg 34 helyi szervezet igyekszik kihasználni a nagy egyesület minden előnyét, melyet főleg a szolgáltatásokban és az ellátásban nyújt.

— NAGYBETŰKKEL kell felírni, hogy a szabadkai egyesület túlnyomórészt a tagdíjból él, de természetesen nem utasítja el a város (az utóbbi időben egyre gyérülő) segítségét és a donátorok adományait sem.

— Az egyesület jól gazdálkodott eszközeivel, főleg abban az időben, amikor a hasonló szervezetekben még nem tették fel a kérdést: honnan a rávaló. Így 1964-ben Rovinjban, a horvát tengerparton negyven férőhelyes üdülőt épített, majd a városka Trevisol nevű negyedében még egy harmincágyasat. El kell mondani, hogy az egyesület sajnos már 1989-ben, az ország szétesésének elején kénytelen volt feladni két nyaralóját. Voltak/vannak azonban barátaink/pártolóink a tengerparton, akik Horvátország tilalma ellenére az első üdülőt pénzzé tették, melyből Soko Banján vásároltunk új épületet. A másikkal nem volt ilyen szerencsénk, a sorsa még függőben van.

Tíz élethosszabbító növény


Fotó: Szalai Attila

Érdekes listát közölt legutóbbi számában a nyugdíjalap közlönye. Tíz olyan növényt sorolt fel, amely természetes hatóanyagai révén segítheti az egészségünk megőrzését, tehát életünk meghosszabbítását. Íme a jegyzék:

1. Schisandra — Kínai bogyós növény, képes eltávolítani a májból a káros vegyi anyagokat, különösen a nehézfémeket és a növényvédő szereket. Óv a stressztől és a fáradtságtól.

2. Kasvirág (echinacea) — Növeli az ellenálló képességet, segít a nyálkában található káros anyagok semlegesítésében.

3. Ginszeng — Kínai eredetű, nálunk már jól ismert növény, sokan úgy gondolják, hogy képes megelőzni a rákot. Vetélytársa a szibériai ginszeng.

4. Galagonya — Az erek tisztításának képességét tulajdonítják neki, illetve kétségtelen, hogy jótékonyan hat a szív krónikus megbetegedéseire is.

5. Szőlőmagkivonat — A véredények, a szív és az agy működésének serkentője.

6. Fokhagyma — Őrzi a szív egészségét, csökkenti a koleszterinszintet, jó szer az érelzáródás és a magas vérnyomás ellen. Különféle betegségek gyógyítására kivonatot készítenek belőle.

7. Boróka (fekete áfonya) — Tisztítja a vékony vérereket, lassítja az időskori látáscsökkenést. A ginkgóval kombinált szerek jelentősen lassítják az izmok elgyengülését.

8. Zöld tea — Segít a stressz és a rák megelőzésében, különösen a lép-, a húgyhólyag-, a vastagbél-, a nyelőcső-, a tüdő- és a prosztatarák esetében.

9. Kurkuma — Erős antioxidáns. Csökkenti az úgynevezett szabad gyököket, melyek rákot okozhatnak. Egyre gyakrabban használják az Alzheimer-kór megelőzésében, kezelésében.

10. Ginkgo biloba — Az agysejtekre van jótékony hatással, segít a memóriazavar megelőzésében. Használják az Alzheimer-kór kezelésében is. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..