home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám

Nemrég írtam rovatunkban a Peščara helyi közösség nyugdíjasairól, hogy ha szép utazás van kilátásban, kihasználják az alkalmat egy-egy kisebb-nagyobb kirándulásra.

Nem telt meg az autóbusz...

Nemrég írtam rovatunkban a Peščara helyi közösség nyugdíjasairól, hogy ha szép utazás van kilátásban, kihasználják az alkalmat egy-egy kisebb-nagyobb kirándulásra. Ez rendszerint úgy bonyolódik le, hogy valamely utazási irodánk — az esetek túlnyomó többségében a Subotica-trans — megküldi nekik tervét, s ők igen rövid idő alatt legalább annyian jelentkeznek, hogy megtöltsék az ötven férőhelyes, korszerű autóbuszt. Az is előfordult néha, hogy a vállalat két közlekedési eszközt „volt kénytelen” a csavarogni vágyók rendelkezésére bocsátani — akkora volt ugyanis az érdeklődés.

A helyi közösség nyugdíjasai azonban nem várták meg a hívást, hogy útjukat más szervezze meg, hanem ők rendeltek megfelelő járművet, mely majd elviszi őket a kívánt helyre. Mi több, néhány hazai és külföldi rokon szervezettel olyan jó együttműködést ápolnak, hogy azok — teljes programmal — meghívókat küldtek nekik.

Ilyesmi most fordult elő először, de mivel nem volt ötven jelentkező, az utazás elmaradt. Ebben a nyugdíjasok számára az a legfájóbb, hogy egy olyan meghívást kénytelenek visszautasítani, amelyikre a legbüszkébbek. Budapesten ugyanis miden év decemberének elején megtartják a Két nap az aktív idősekért című nyugdíjasexpót — ennek rendezőivel pedig szinte baráti kapcsolatban álltak. A szervezők a szabadkaiakat az elsők között hívják meg, és városunk idős polgárainak immár nem lehet olyan kérdésük, kívánságuk, amelyre ne kapnának választ, amelyet ne teljesítenének.

És most tessék: december 5-én és 6-án nem indult el a busz Budapestre a Peščara nyugdíjasaival! Az ok? Nem volt ötven érdeklődő, hogy megtöltsön egy luxusbuszt — hiábavaló volt a leglelkesebb turisták agitációja. A máskor önként jelentkezők és a most megkeresettek lehorgasztott fejjel válaszolták: nincs többé pénzük utazásokra…

Pedig ez a kiruccanás most sem volt drágább az eddigieknél. Az út oda-vissza 1100, a belépti díj — melyhez az idén az expo ingyen kalendáriuma is járt — 500 dinárba került.

Még sokáig ne számítsunk emelésre

A jelek szerint azok a magas beosztású urak, akiktől az országban sok minden függ, a többi közt a nyugdíj alakulása is — egymással sem tudnak zöld ágra vergődni. Mert amíg egy részük — mintegy vigasztalásul — a minap bejelentette, hogy legkésőbb 2017 végén sor kerül az első emelésre, a másik rögtön cáfolt, és kijelentette, hogy ilyen „gyorsan” nem számíthatunk sem a nyugdíj, sem pedig az állami alkalmazottak fizetésének növelésére. Még annyira sem voltak kegyesek, hogy valamiféle dátumot mondjanak.

Utóbbiak csak annyit voltak hajlandóak közölni, hogy a költségvetés 2015-ben a közalkalmazottak fizetésére 241, a nyugdíjra pedig 220 millió dinárt fordít. A közvállalatokban egyébként 550 000 ember dolgozik, az országnak pedig 1 711 000 nyugdíjasa van. Tudni kell azt is, hogy az állami kereset és a nyugdíj csökkentését előirányozó új törvénynek egyik szakasza sem szól arról, hogy mikortól lehet számítani az életszínvonal némi javulására.

RÖVIDEN

MEGKEZDTE A SZÉNSZÁLLÍTÁST a Kolubara bánya. A kínálata nem változott, a szabadkaiak tehát ismét rendelhetnek lignitet, szárított és barnaszenet. Olyan biztatás érkezett a cég részéről, hogy szeptember végéig eleget fog tenni minden vállalt kötelezettségének.

NEM JÓ A VETÉLKEDÉS — rossz időkben. A szabadkai Gerontológiai Központ arra törekszik, hogy minden helyi közösségben klubot nyisson. El kell mondani, hogy a klubokban dolgozó, szórakozó, étkező embereknek tagsági díjat is kell fizetniük — gyakran a központnak és az egyesületnek is. Minden értekezleten, melyen az idős emberek gondjaival foglalkoztak, a részvevők többsége azt javasolta, hogy az érintettek tevékenységükben és az ezért járó díj beszedésében működjenek együtt, hogy elkerüljék ugyanannak a munkának a kétszeri elvégzését, és olcsóbbá tegyék az ellátást.

SZILVESZTEREZÉST SZERVEZNEK Bácskossuthfalva nyugdíjasai 31-én, 20 órai kezdettel a Juhász-bálteremben. Olybá tűnik, hogy a helység lakossága tagozódik, legalábbis olyan értelemben, hogy egy bálon más a fiatalság és az idős emberek igénye, elvárása. Ez az első eset, hogy a nyugdíjasok szerveznek újévvárást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..