home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám

A szokásosnál hamarabb készült el a szabadkai nyugdíjas-egyesület idei évi zárszámadása és a jövő évi munkaterve, valamint azok a jelentések (Soko Banjáról, pénzügyekről, leltározásról stb.), amelyeket ezek miatt az okmányok miatt készítettek el a bizottságok.

ZÁRSZÁMADÁS ÉS TERV A HELYI SZERVEZETEKBEN

A szokásosnál hamarabb készült el a szabadkai nyugdíjas-egyesület idei évi zárszámadása és a jövő évi munkaterve, valamint azok a jelentések (Soko Banjáról, pénzügyekről, leltározásról stb.), amelyeket ezek miatt az okmányok miatt készítettek el a bizottságok. Éppen ezért a vb felkéri a helyi közösségekben és a szakegyesületekben működő szervezeteket, hogy alaposan tanulmányozzák át az említett anyagokat, hogy a 2015 márciusának utolsó péntekén (valószínűleg 20-án) megrendezendő évi értekezleten olyan javaslatok és bírálatok hangozhassanak el, amelyek jelentősen segíthetik az új vezetőség munkáját. Valószínűleg nem kell külön hangsúlyozni, hogy a kereset- és a nyugdíjcsökkentés következtében a jövő év sokkal nehezebb lesz az eddigieknél a megélhetés, az idősek társadalmi szerepének és méltóságának megőrzése szempontjából.

A vb különösen a nyugdíjrendszerünk megreformálása tekintetében vár igazán jó és használható ötleteket, javaslatokat. Fenntartásokkal kezeli ugyanis a kormány ama kijelentését, hogy a levonás 2017 végéig fog tartani. A vb szerint a rendszer hamarabb össze fog omlani, mivel nemcsak arról van szó, hogy a 25 000 dináros átlag alatti ellátmányból képesek lesznek-e huzamosabb ideig megélni a (ne vegyük sértésnek) legszegényebbjeink, de a folyamatos infláció miatt elsőként az átlagnál alig nagyobb járadékú emberek kerülnek a szegénység határvonala alá, majd a nagyobb jövedelműek is fokozatosan elszegényednek.

A vb tehát csatlakozik a vajdasági szövetséghez, mégpedig nem csupán abbéli bizakodásában, hogy Szerbia alkotmánybírósága kedvező ítéletet hoz követelése ügyében (miszerint a nyugdíjhoz való jogot mint szerzett jogot senki se szegheti meg), hanem abban a javaslatában is, amellyel az egykor jól működő svájci rendszert állítaná vissza — mely azt irányozza elő, hogy a nyugdíj nem lehet kisebb a gazdaság dolgozói fizetési átlagának 65 százalékánál.

Szegedi nyugdíjaskupakok Szabadkának

A vámtisztek a magyar és a szerb oldalon egyaránt nagyot néztek, amikor négy zsákra való és öt ötliteres ásványvizes palackot megtöltő kupakot találtak a Szegedi Kórház két egészségügyi dolgozójának gépkocsijában. Ezeket persze valójában nem kellett megtalálniuk, a szállítók ugyanis a kérdésre, hogy van-e elvámolnivalójuk, és mit visznek a zsákokban, azonnal közölték: KUPAKOKAT! A szervek csodálkozva kérdezték: mi a csudáért viszik át a palackzárókat a határon?

Keserű Szilvia és Rizsányi Anikó kész volt a válasszal. Ezeket Szegeden, az ő szervezésükben gyűjtik a kollégák, mivel tudják, hogy a szabadkai nyugdíjasok számára fél Szabadka rendez gyűjtést. Ezeket a Caritas segítségével eladják a műanyaggyártóknak, és a kapott pénzt átutalják a Szabadkai Cukorbetegek Egyesületének.

Hálás köszönet a szegedi jótékonykodóknak!

Húsz éve dalol az Adagio

Szabadka nyugdíjas-egyesületének vegyes kara, az Adagio immár húsz éve gyűjti egybe a város idős társadalmának karénekkedvelőit, és azóta mindig készen áll hangversenyeket rendezni Szabadkán és környékén, Vajdaság-, illetve országszerte, az utóbbi időben pedig határainkon túl is ott, ahova kapnak meghívót. Azt is mondhatnánk, hogy az együttes minden fellépésével immár nemcsak nyugdíjasaink, hanem az egész város jó hírnevét is öregbíti. Tudni kell ugyanis, hogy nemcsak a nyugdíjas-, hanem a polgári karok versenyeiről is hozott haza díjat, és igen szép elismerésben részesítették a szakemberek, valamint a közönség is.

Nyugodtan nevezhetjük tehát a mai (17-ei) karácsonyi-újévi koncertjét — mely 18 órakor kezdődik a városháza dísztermében — jubilárisnak. Mint az utóbbi években mindig, a karmesteri pálcát ezúttal is Miskolci Diána tartja majd kezében, a korrepetitor feladatát pedig Máté Krisztina látja el.

RÖVIDEN

KÉT VIZSGÁLAT EGY NAPON. A nyugati és a keleti keresztények karácsonya, illetve újéve miatt a vér-, a vérnyomás- és a vércukorszint-, valamint a komputeres szemvizsgálatot egy napon, 17-én, 8-tól 11 óráig tartják meg a nyugdíjasotthonban (Savo Šumanović u. 2.). A vizsgálatokra az eddig megszokott szabályok érvényesek. Természetesen gyógyszert is osztanak majd.

A TÉLIRAVALÓ MEGRENDELŐINEK figyelmébe ajánljuk, hogy az élelmiszereket december 20-áig vehetik át az otthonban és a helyi közösségek szervezetében.

TAGJAINK LEGYENEK ÓVATOSAK a nagy közvállalatok (Telekom, NIS stb.) úgynevezett ingyenrészvényeinek értékesítésekor. Az utóbbi hónapok zavaros gazdasági eseményei során ugyanis sajnos előfordult, hogy a részvényesek egy hányada kisebb összeget kapott a bejelentettnél. Ajánlatos tehát jogász vagy bróker tanácsát, segítségét kérnie annak, aki eladásra szánja el magát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..