home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám

Múlt heti számunkban jeleztük, hogy nyugdíjas-egyesületünk vezetősége — a Kolubara szénbánya meghívására — elutazott Lazarevacra megbeszélni, milyen reményekkel tekinthetünk 2015/2016 telére. Pontosabban: az idei árvíz és más felmerült gondok akadályozhatják-e a kapcsolatok fenntartását, tehát 2015 folyamán ugyanott és hasonló feltételekkel szerezhetjük-e be a szenet tagjaink számára részletfizetésre.

Jövő télre vásárolhatunk szenet

Múlt heti számunkban jeleztük, hogy nyugdíjas-egyesületünk vezetősége — a Kolubara szénbánya meghívására — elutazott Lazarevacra megbeszélni, milyen reményekkel tekinthetünk 2015/2016 telére. Pontosabban: az idei árvíz és más felmerült gondok akadályozhatják-e a kapcsolatok fenntartását, tehát 2015 folyamán ugyanott és hasonló feltételekkel szerezhetjük-e be a szenet tagjaink számára részletfizetésre.

Megnyugvásunkra kiderült, hogy a bányavállalat szeretné ápolni jó üzleti viszonyunkat. Vagyis tagságunk — ahogyan eddig is — ezután is tíz havi részletre vásárolhat lignitet, szárított- — és ha minden jól alakul — barnaszenet is, mégpedig az idén érvényes árakon.

Eszerint az egyesület központja és helyi szervezetei december 3-ától kezdve hétköznapokon, 7-től 11 óráig fogadják a befizetéseket. Érdekes, hogy aki tudomást szerzett az idei lehetőségekről, azonnal igyekezett törleszteni az első részletet, amit az otthon adminisztrációja tett lehetővé számára. Másrészt aki erre azonnal elszánja magát, tízhavi részletben törleszthet,  minden havi késés azonban csökkenti a részletek számát. Aki hitelre vásárol szenet, köteles befizetni az első törlesztőrészletet, felmutatni igazolványát, tagkönyvét és csekkjét az utolsó ellátmányáról. Bővebb információt minderről a tagság helyi szervezeteiben és a központban (Sava Šumanović u. 2.) kaphatnak telefonon (525-092) vagy személyesen. Szervezete címét és telefonját a tagság ismeri.

Az aggodalom eloszlatása végett el kell mondanunk, hogy a bánya dolgozói igen nagy erőfeszítéssel vízmentesítették a baj előtt a felszínre hozott szenet, tehát az újólag kibányászott fűtőanyagon kívül tartalékuk keletkezett. A bánya már megkezdte ennek a leszállítását vásárlóinak, közöttük a szabadkaiaknak is. Eszerint jótállást vállalhatott rá, hogy 2015 nyaráig minden előfizető kamrájában bent lesz következő telünk tüzelője.

Két fontos értekezlet az otthonban

Az összetorlódott fontos események egy napon két jelentős értekezlet megtartására késztették a szabadkai nyugdíjasok vezetőségét.

Az első a végrehajtó bizottságé lesz december 4-én, 9 órai kezdettel az otthon tanácstermében. Ide meghívták azokat az aktivistákat is, akik a helyi közösségekben segítenek a tagdíj beszedésekor, népszerűsítő munkával igyekeznek új tagokat toborozni az egyesületnek, különféle megmozdulások esetén pedig segítenek a munka lebonyolításában.

A kiszélesített ülésre azért van szükség, mert a Kolubara bányával folytatott megbeszélés értelmében fontos volna a szénre való előfizetés felgyorsítása. Az egyesület ugyanis igyekszik minél hamarabb befizetni az előleget, tehát jó volna, ha a vásárlók többsége az idén decemberben és 2015 januárjában leadná a rendelését. Az árak a jelzett napig minden bizonnyal az egyesület asztalán lesznek, tehát azok pontos közlése sem várat magára.

Ezután, azaz december 4-én, 10 órai kezdettel a vb-tagokon kívül az ülésen részt vesznek a helyi közösségi szervezetek és az egyesületben működő alosztályok elnökei is. A szokásokhoz híven, az egyesület az idén is külön dicséretben kívánja részesíteni a legeredményesebb alosztályát, mely az idén a sportolóké lett. Ők ugyanis nemcsak a hivatalos versenyeken (pl. Észak-Bánát és Bácska nyugdíjasainak csókai megmérettetésén), hanem jó hírnevüknek köszönhetően Eszéken, Borovón, Pélmonostoron és Pécsett is megmérkőztek. Ők szerezték meg a legtöbb első helyet, de egyébként minden tag dobogós volt. Mindannyian megérdemlik az egyesület elismerő emléklapját.

RÖVIDEN

A KARÁCSONYI ÉS AZ ÚJÉVI finom falatokat a tagság — ha eddig elmulasztotta volna — még ma, december 3-án is megrendelheti, de már nem a helyi közösségben, hanem csak az otthonban (Savo Šumanović u. 2.) 7-től 11 óráig. A listát korábban már közöltük, s az otthon, illetve a helyi közösségek hirdetőtábláján is megtekinthető. Az egyesület a megrendelt finomságokat a karácsony előtti héten osztja szét.

KÉTSZÍNŰ EMBERNEK is nevezhető Milan Krkobabić, a nyugdíjaspárt (PUPS) elnöke, a posta vezérigazgatója. Amíg alig hallhatóan ugyan, de ellenzi a nyugdíj csökkentését, illetve hangosan bírálja az állami szervek és a közvállalatok igencsak nagy fizetését, addig igazgatóként a pártja kádereit veszi fel, és jóváhagyta a vállalatban az év végi pénzbeli jutalmazást. Amikor emiatt kérdőre vonták, ezt válaszolta: kitűnő szakembereket alkalmazott...                               

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..