home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám

A múlt számunkban megírtuk, hogy Vajdaság Nyugdíjasszövetsége az Alkotmánybíróság elé terjesztette a kormány és a parlament határozati javaslatát, mely szerint az ország idős társadalmának is részt kell vennie abban a „szolidaritási akcióban”, amelynek értelmében az átlagnak számító 25 000 dinárt meghaladó ellátmányokat is megnyirbálják.

Csatlakozunk a tartomány beadványához

A múlt számunkban megírtuk, hogy Vajdaság Nyugdíjasszövetsége az Alkotmánybíróság elé terjesztette a kormány és a parlament határozati javaslatát, mely szerint az ország idős társadalmának is részt kell vennie abban a „szolidaritási akcióban”, amelynek értelmében az átlagnak számító 25 000 dinárt meghaladó ellátmányokat is megnyirbálják.

Szabadka Nyugdíjas-egyesülete egyetért a tartományi szövetségnek azzal a — tényekkel és törvénycikkelyekkel alátámasztott — véleményével, miszerint a nyugdíj csökkentése — a legalacsonyabbtól a legmagasabbig — a dolgozó emberek szabályos és törvényes munkájával szerzett keresetük eltulajdonítása. A járandóságot idős társadalmunk bruttó keresetként érdemelte ki, és abból fizette azokat a járulékokat (egészségügyi, öregkori, munkarokkantsági stb.), amelyekkel előre megvásárolta magának a jogot, hogy időskorában elég pénze legyen maga és családja eltartására.

Ez szerzett jog, amit alkotmányunk és az abból eredő törvények kivétel nélkül megerősítenek, tehát még önkéntes alapon sem lehet kollektív módon hozzányúlni. Ezt nem lehet megtenni sem a hozzánk hasonló országok példájára hivatkozva (azok alkotmányos rendszere nem azonos a miénkkel), sem arra, hogy mi is alkalmaztunk ilyen intézkedéseket 2009-ben és 2010-ben, ám erre is a szövetség megkérdezése nélkül, sőt akarata ellenére került sor. Ugyancsak befagyasztásnak tekinthető a jelen állapot, hiszen az állam 2012-től kezdve évente kétszer utalt ki 0,5 százalékos növelést, melyet az infláció a befagyasztásnak mondott szint alá süllyesztett.

Városunk nyugdíjas-egyesületének tagjai remélik, hogy a köztársaság alkotmányvédő bírósága a beadványban foglaltak figyelembevételével hozza meg döntését, és elvárják, hogy a határozat megszületéséig függesszen fel minden intézkedést a nyugdíjasok ellátmánya kapcsán.

Megrendelhető a télirevaló

A nyugdíjas-egyesület ellátással megbízott szakosztálya bejelentette, hogy a tagság december 3-ától csökkentett áron és háromhavi részletre megrendelheti a télre, a karácsonyra és az újévre tervezett élelmiszereket. Ezt hétköznap, 7-től 11 óráig teheti meg a központban (Savo Šumanović u. 2.), vagy a helyi közösségekben működő szervezetekben a tagság által jónak tartott időben. A részletre vásárlók tagsági könyvükön kívül kötelesek felmutatni személyazonossági igazolványukat.

Az élelmiszereket ezúttal két vállalat szállítja. A húsféléket a NOGE húsfeldolgozó üzem, a lisztet, az étolajat, a konzerveket, a pástétomot és a felvágottat pedig Óbecse Beljanski Raj nevű szövetkezete.

A NOGE friss és füstölt kolbászféleségeket, feldisznót és -malacot fejjel vagy anélkül, sonkát, füstölt tarját, különleges szalámikat (pl. kulent), a szövetkezet pedig kétféle étolajat, mézet, négyféle lisztet, felvágottat, májpástétomot stb. kínál.

Leszállítás folyamatosan a megrendelés helyén. Érdeklődni az 525-092-es telefonszámon lehet.

RÖVIDEN

A NYUGDÍJASOK NEM LOPNAK — közölte a minap az ország villanygazdasága. Noha a legidősebb polgárok 60-70 százalékának havi ellátmánya igencsak szerény, számláikat mégis az elsők között egyenlítik ki. Az elmúlt évtizedekben egyszer sem fordult elő, hogy idős embert áramlopáson fogtak volna. Ez inkább a gazdagokra jellemző, közülük is azokra, akik az esztrádműsorok szervezésében jeleskednek, illetve vendéglőket üzemeltetnek.

INGYENES JOGI TANÁCSADÁS a nyugdíjasok egyesületének tagjai számára. Mint ismeretes, az ügyvédek sztrájkja miatt a kisemberek képtelenek intézni a jogi ügyeiket, ezért is örvendetes, hogy az egyesület jogásza vállalja a munkát. A feleket pénteken, 8-tól 10 óráig fogadja az otthonban (Savo Šumanović u. 2.).

A NÉPDALKÓRUSOK IV. FESZTIVÁLJÁNAK minősítő fellépésére november 22-én kerül sor Csókán 13 órai kezdettel. Mivel a rendezvényen szabadkai és környékbeli egyesületek is részt vesznek, jó lenne az együttesek útját úgy megszervezni, hogy járművükben a szurkoló kísérőknek is jusson hely.

A NAPSUGARAS ŐSZ ZÁRÓMŰSORÁT csütörtökön tartották meg Nagyfényen, a művelődési házban, Kisbajmokon pedig pénteken, 14-én — mindkét helyen 17 órai kezdettel. A két baráti találkozó jó hangulatban telt el. Hasonló műsoros esteket legközelebb a karácsonyi és az újévi ünnepek kapcsán rendeznek.

KORSZERŰSÍTÉS SOKO BANJÁN. Az egyesület csinosításra, felújításra használta fel a szép, őszi napokat Soko Banja-i fürdőjében. Két lakosztályában korszerűsítette a fürdőszobát, s az idős emberek biztonsága érdekében tapadó szőnyeget rakatott le. A kert sétányai közül néhányat kibetonoztatott, hogy a séta a gyakori esős napokon se ütközzön akadályba. A beruházás 38 440 dinárba került.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..