home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.10.13.
LXIX. évf. 42. szám

Budapesten minden év decemberében megrendezik A két nap az aktív idősekért nevű Nyugdíjas Expót. Az ideire 5-én, illetve 6-án kerül sor, és a vendégeket ezúttal is gazdag műsor várja. Ez nemcsak szórakozásra és kikapcsolódásra ad alkalmat, hanem az idősek számára hasznos előadások meghallgatására is.

Elsők a meghívottak között

Budapesten minden év decemberében megrendezik A két nap az aktív idősekért nevű Nyugdíjas Expót. Az ideire 5-én, illetve 6-án kerül sor, és a vendégeket ezúttal is gazdag műsor várja. Ez nemcsak szórakozásra és kikapcsolódásra ad alkalmat, hanem az idősek számára hasznos előadások meghallgatására is. Például arról, hogy az országból, valamint a külföldről érkező vendégekre hol vár komfortos, egyszersmind kedvezményes szálláshely, milyen gyógyfürdők hasznosak a nyugdíjaskorú emberek kisebb-nagyobb bajainak gyógyítására, tanácsadások hangzanak el az olyan betegségekről, amelyek esetében nincs szükség orvosi ellátásra és drága gyógyszerekre. A vendégek szórakozásáról pénteken Csonka András és Bakacsi Béla, szombaton pedig Soltész Rezső gondoskodik.

A jelek szerint a szabadkai nyugdíjas-egyesület tagjai a nagyon kedves vendégek közé tartoznak. Az expo szervezői évek óta az elsők között hívják meg őket ugyanis: megküldik nekik a rendezvény részletes műsorát, és felhívják a figyelmüket azokra az érdekes, fontos rendezvényekre és objektumokra, amelyeken érdemes részt venniük, amelyeket érdemes megtekinteniük. Az idén például arra kérték a nyugdíjasokat, hogy a legalább 50 személy nevét tartalmazó listájukat minél hamarabb küldjék el, mert az első 5000 látogató egyebek között a 2015. évre ingyen kalendáriumot kap, annak megszokott tartalmával.

A szabadkaiak máris jelentkeztek, mert a gondok ellenére is hamar megtelik az 50 ember utazására alkalmas társasgépkocsi. Az elővételben vásárolt jegy ára 500 forint. Részletes tájékoztató Berkes Béla titkártól kapható a nyugdíjasok otthonában hétköznap, 7 és 11 óra között.

Az alap furcsa magatartása

A nyugdíjbiztosítási alap vezetőségére aligha mondható, hogy szolidaritást vállal azokkal az emberekkel, akik számára „begyűjti” a járulékokat, és kiutalja havi ellátmányukat. Miközben ugyanis arról folyik a vita, hogy mekkora összegtől kezdjék a megkurtítást, és hány százalékos legyen a levonás — az (aligha) tisztelt tisztviselők fizetésemelést engedtek meg maguknak. Legalábbis ezt bizonyítja a tény, hogy a múlt év decemberében 167 millió dinárt osztottak el egymás között. Ez az összeg az idén júliusban 301 millióra növekedett.

Az alap cáfolja az emelést, illetve különféle „okokkal” magyarázza, közben bizonyos közvállalatokra és minisztériumokra hivatkozik, ahol hasonló indokkal és módon eszközöltek „kiegészítéseket”.

Napsugaras Ősz a helyi közösségekben

A helyi közösségekben működő nyugdíjasszervezetek a községi gála utánra halasztották saját rendezvényük megtartását. A baráti találkozókat az alábbi menetrend szerint szervezik meg:

— Újfalun 22-én, 15 órától a Caritas Gaj utca 50. alatti otthonában

— Kisradanovácon 23-án, 16 órától a helyi közösség épületében

— a Peščara helyi közösségben 24-én, 19 órától a Gróf Széchenyi István iskola tornatermében

— Sándorban ugyancsak 24-én, 17 órától a helyi közösség Belgrádi úti termében

— Kér helyi közösségben szintén 24-én, 16 órától a helyi közösség otthonában

A műsorban részt vesznek a közeli iskolák, ifjúsági szervezetek és polgári egyesületek tagjai, énekkarai, szóló énekesei és szavalói.

Az egyesület vezetősége felkérte a helyi szervezeteit, hogy küldjenek tájékoztatást a műsoruk megtartásának időpontjáról, mivel minden előadásra három tagot szeretnének küldeni. Ezt a kérést néhány szervezet sajnos elmulasztotta teljesíteni.

RÖVIDEN

FELHÍVJUK A TÉLIREVALÓ MEGRENDELŐINEK figyelmét, hogy hétfőn megkezdték az élelmiszerek osztását. Az idén azonban a tagok nem egyszerre kapnak meg mindent, hanem kisebb csomagokat — az áru beérkezésének ideje szerint. Ezért kérik az érintetteket, hogy helyi közösségükben vagy a központban érdeklődjenek afelől, hogy mit mikor vehetnek át. 

INGYENES JOGI TANÁCSADÁST tett lehetővé tagjai számára a nyugdíjas-egyesület. A jogász péntekenként, 8-tól 10 óráig fogadja az érdeklődőket.

BÉRLAKÁSOKAT BOCSÁT az idős emberek rendelkezésére Szerbia és Vajdaság nyugdíjalapja. A kérelmezők listájának első hat helyére Rozalija Vojnić-Purčar, Vera Grbić, Tamási Gordán, Dušan Nedeljković, Jovan Vukajlović és Goran Lončarević került.

A SZEGEDI AQUAPOLISBA SZERVEZ egynapos kirándulást a Subotica-trans turisztikai irodája október 18-ára. A nyugdíjasok jelentkezésére is számítanak. Indulás reggel 7 órakor a buszállomás elől, érkezés ugyanoda 21 órakor, de ez az időpont a vámvizsgálattól és a kirándulók vásárlókedvétől függően változhat.

A NYUGDÍJAS-EGYESÜLET RÉVÉN hathavi részletfizetésre készít fogprotézist dr. Marija Kisin. Az idős emberek a fogorvossal való konzultálás helyszínéről és idejéről az otthonban érdeklődhetnek hétköznapokon, 8-tól 10 óráig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..