home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.07.15.
LXIX. évf. 29. szám

Mindig szívesen közöltem, hogy a város nyugdíjas-egyesületének Adagio vegyes énekkarával együtt lépnek fel a németek Regenbogen (Szivárvány) nevű kórusának dalosai. A hibát azonban ott követtem el, hogy őket az itteni Német Népi Szövetség alosztályának hittem, amit, sajnos, minden írásomban kiemeltem.

Grácia ősz fejemnek, amiért félreértettem egy fontos tényt

Mindig szívesen közöltem, hogy a város nyugdíjas-egyesületének Adagio vegyes énekkarával együtt lépnek fel a németek Regenbogen (Szivárvány) nevű kórusának dalosai. A hibát azonban ott követtem el, hogy őket az itteni Német Népi Szövetség alosztályának hittem, amit, sajnos, minden írásomban kiemeltem. Ezt valahogy természetesnek tartottam, hiszen — újra sajnos — mivel a városban immár igen kevés német nemzetiségű ember él, úgy véltem, aligha lehet több egyesületük. A tévedésemért egyébként soha senki nem tett szemrehányást.

A minap sikerült tisztáznom hibámat. A nyugdíjas-otthonban ugya-nis asztalhoz ülhettem a „másik egyesület” — amelynek neve Maria Theresiopolis, és amelyhez a Regenbogen tartozik — két eminens vezetőjével, Ruzman Katalinnal és Deák Magdalénával. Íme az ő „helyreigazításuk”:

— Igaz, hogy úgy gondoltuk, lehet helyünk a NNSZ székházában, annak ellenére is, hogy szervezetileg nem tartozunk hozzá. Sajnos azonban csalódnunk kellett, mert annak vezetősége még azt sem tette lehetővé számunkra, hogy próbáinkat valamely termében vagy szobájában tartsuk. Nem kaptunk sem formális engedélyt, sem szabad bejárást. Továbbá a NNSZ nem volt hajlandó tiszteletdíjat fizetni Kis Miskolci Diána karmesterünknek, és közlekedési eszközt sem kaphattunk utazásainkhoz, ha Szabadkán kívülre hívtak bennünket.

A nyugdíjas-egyesület azonban rögtön befogadott bennünket, amikor engedélyt kértünk, és ezért nagyon hálásak vagyunk Dragica Lučić elnök asszonynak és a végrehajtó bizottságnak. Szabad bejárásunk van a szervezet épületébe, és Kis Miskolci Diána tiszteletdíjat kap a velünk való foglalkozásért — ami már csak azért is természetes, mert énekkarunk tagjainak egy része az Adagióban is énekel.

Érdemes elmondani, hogy egyesületünket 2012. február 1-jén alapítottuk és jegyeztük be. Munkánkat a város támogatja, emellett figyelemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket, ezek révén is pénzhez jutunk. Minket a lelkesedés tart össze, meg az a törekvés, hogy megosszuk azt, amit a német művelődésről tudunk. Kórusunk természetesen német népdalokat ad elő, és jeles szerzőink népdalszerű művei (Volksweise) is szerepelnek a repertoárunkban. Újságunk is van, eddig három száma jelent meg. Németnyelv-oktatással foglalkozunk, továbbá népünkről szóló előadásokat is bemutatunk, melyeken szívesen látjuk a város érdeklődő polgárait — mondták.

Szalmaképkészítők kongresszusa Tavankúton

A nyugdíjas-egyesület LUSA szalmakép- és dísztárgykészítő csoportjának amatőr művészei részvevői és segítő szervezői a szalmából dísztárgyakat és különféle művészi értékű használati eszközöket „gyártó” világkongresszusnak, amelyet ezekben a napokban tartanak meg Tavankúton, a Balažević-tanyán. Az egyik fő szervező a helyi Matija Gubec Művelődési Egyesület, s ha minden jól alakul, a rendezvény négy napig tart majd.

Az eseményre az USA-tól Japánig a világ minden részéről érkeznek kiállítók és vendégek, Oroszországot, Németországot, Lengyelországot, Magyarországot, Horvátországot stb. is beleértve. Természetesen nemcsak szalmaképekről lesz szó, hanem készítésük technikájáról, valamint az előállított, művészi színvonalú tárgyak és használati eszközök sokféleségéről is.

Röviden

MÉGIS CSÖKKENTHETŐK A NYUGDÍJAK? Erről beszél az ország egyre több közgazdásza, noha a kormány ezt igyekszik cáfolni. Ennek a csökkentésnek oka, hogy az idén egy százalékkal csökken a hazai össztermék értéke, a költségvetés hiánya pedig nagyobb a vártnál. Bár a természeti katasztrófa miatt az utóbbi időben a téma nemigen volt napirenden, most azonban a jelek szerint ismét szóba kerül.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..