home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám

Kis műsorból nemzetközi rendezvény — Bővült a turiai kirándulás programja — Röviden

Kis műsorból nemzetközi rendezvény

A szabadkai nyugdíjas-egyesület Adagio vegyes énekkarát azért hívták meg Leskovacra, hogy a Vid-napi (Vidovdan) ünnepségen néhány szerbiai és vajdasági együttes társaságában e vidékre jellemző énekszámokat adjon elő, és azért, hogy a baráti találkozó keretében szorosabbra fűzzék az egyesületek közötti együttműködést, tapasztalatot cseréljenek.

Aztán úgy adódott, hogy a meghívottak közül néhány együttes nem jelenhetett meg, a macedóniai Kumanovo nyugdíjasainak vegyes kara viszont felajánlotta, hogy szerepel. A szervező ezt örömmel fogadta, így a délutáni műsorban Kumanovo, a szerbiai Niš és Leskovac, illetve a vajdasági Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) és Szabadka vegyes kara lépett fel.

El kell mondani, hogy városunk nyugdíjasai a rendezőt Ruža Tumbas neves szalmaképkészítő városházánkról alkotott képével ajándékozták meg. Szalmából készített miniatűr és dísztárgy a többi részvevőnek is jutott.

A műsor után a helyiek rövid séta keretében bemutatták városuk jeles épületeit, emlékműveit, majd a már messze földön híres Groš Szálloda kristálytermébe invitálták vacsorára a jelenlevőket. Az étlapon természetesen helyi specialitások szerepeltek.

Az esti beszélgetés folyamán javaslat is született. A részvevők a találkozót hagyományossá kívánják tenni, ezért Macedónia, Szerbia és Vajdaság nyugdíjas énekesei jövőre Nišben találkoznak. És nem veszik rossz néven, ha ezen a rendezvényen más ország nyugdíjasok alkotta énekkara is részt kíván venni.

Bővült a turiai kirándulás programja

Nemrég bejelentettük, hogy az egyesület végrehajtó bizottságának tagjai, a helyi közösségekben működő szervezetek vezetői és aktivistái, illetve a szakszolgálat dolgozói számára — munkájuk elismeréseként — a vezetőség az idén is szervez kirándulást.

A célállomás Turia lesz, az a helység, amely az évek folyamán kolbászfesztiváljáról és a gyermekotthonok eme csemegével való megajándékozásáról vált nevezetessé.

Nos, a házigazdák arra kérték a szabadkaiakat, hogy a szokottnál korábban induljanak, mert nemcsak kolbászműhelyüket kívánják bemutatni, hanem községük központja, Szenttamás nevezetességeit is. A vacsorát pedig az Óbecséhez tartozó, egykoron a Dunđerski család birtokában levő Fantast szállóban kívánják elfogyasztani. A hotel romantikus, várszerű palota, szép fürdőmedencéje és híres lovardája van, kápolnáját a neves szerb festőművész, Uroš Predić díszítette. A szálló Óbecse és Topolya között található — félúton.

RÖVIDEN

A MEGRENDELŐK A HIZLALT CSIRKÉT július 15-étől 30-áig vehetik át a nyugdíjasotthonban és a helyi közösségekben működő szervezetekben. Két részletben lehet törleszteni, az elsőt az átvételkor kell kifizetni. Ha a megrendelő élne a kedvezménnyel, fel kell mutatnia a tagkönyvét, a legutóbbi nyugdíjcsekkjét és a személyi igazolványát.

SZABADKAI SIKER RUMÁN. Mivel a média erről nem számolt be, kevesen tudják, hogy a nyugdíjasok rumai irodalmi vetélkedőjéről Szabadkára is került egy díj: Slavica Vujić, a Gerontológiai Központ lakója a legjobb versírónak bizonyult.

GOND ADÓDOTT A LIGNIT leszállításával, mivel az árvíz elöntötte a Kolubara lazarevaci bányájának járatait, s a vállalat emiatt egy vagonnyi szénnel maradt adós. Az illetékesek remélik, hogy a fűtési idény kezdetéig a szén a megrendelők kamrájába kerül. Ha erre valamilyen okból mégsem kerülne sor, akkor az egyesület két boszniai cégtől, a Kreka és a Banovići bányától fog szenet vásárolni. Ez sajnos valamennyivel drágább, de tisztább és a kolubarainál jobb minőségű lesz.

HŰEK MARADNAK SZABADKA ÉS VAJDASÁG nyugdíjasai gyógyüdülőinkhez. Aki teheti — és akinek betegsége kezeléséhez szükséges —, az Magyarkanizsa, Apatin (Junaković) és Vrdnik üdülőjébe kérhet beutalót. Ezeket a sorban a Koviljača, a niši, a Prolom és az ivanjicai gyógyfürdő követi.

EZ IS ÉRDEKELHETI OLVASÓINKAT: jelenleg a világ két legidősebb embere Misao Okawa oszakai (Japán) és Filomena Taipe Mendoza huancavelicai (Peru) lakos. Mindketten a napokban töltötték be 116. életévüket. Japán örege viszonylag rendezett körülmények között él, Perué viszont az égbe nyúló Andok hegység egyik legszegényebb falvában tengeti napjait — s ha a hosszú élet titkáról kérdeznénk őket, aligha válaszolnák ugyanazt.         

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..