home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.05.21.
LXIX. évf. 21. szám

Az alábbi adatok természetesen nem a szabadkai nyugdíjasotthonból, hanem — rendőrségi nyomozás után — a szerbiai nyugdíjalapból kerültek napvilágra. Hihetetlen, hogy mi mindenre kiterjed a csavaros eszű állami tisztviselők figyelme, ha lopásra szánják el magukat! Igazi arcátlanság, hogy egy olyan alapról van szó, amely a dolgozó emberek idős napjait hivatott megkönnyíteni.

Már az alapból is lopnak?!

Az alábbi adatok természetesen nem a szabadkai nyugdíjasotthonból, hanem — rendőrségi nyomozás után — a szerbiai nyugdíjalapból kerültek napvilágra. Hihetetlen, hogy mi mindenre kiterjed a csavaros eszű állami tisztviselők figyelme, ha lopásra szánják el magukat! Igazi arcátlanság, hogy egy olyan alapról van szó, amely a dolgozó emberek idős napjait hivatott megkönnyíteni. S tette mindezt két olyan tolvaj, aki ebből az alapból élt — és nem is rosszul! — négy „külső munkatárssal”, köztük egy ügyvéddel és egy vállalattulajdonossal. Íme:

Ivan Đinđić és Željko Antulov, az alapba befizetett járulékok ellenőre, illetve referense felmérte, kiknek hiányzik csupán néhány év a járadékjog megszerzéséhez, és ki tűnik elég jómódúnak ahhoz, hogy némi pénzt „áldozzon” a maradék munkaév megszerzéséhez szükséges „bizonyítékok” megvásárlására. A többiek a megvesztegetések lebonyolítói voltak. Az eddigi feltárások szerint ötvennyolc személy szerzett „megfelelő” papirost, s a nekik eddig kifizetett összeggel a nyugdíjalap 60,8, az egészségügyi pedig további 7,5 millió dinárral lett megkárosítva. A becslések szerint további 250 gyanús ügy van.

El kell mondani azt is, hogy az így „elismert” legtöbb „szolgálati év” 15 év és 8 hónap, a kifizetett összeg kétmillió dinár, a legkevesebb másfél év és 115 000 dinár. A „vásárlók” eddig 300—700 eurót kaptak egy-egy fiktív évért, az általuk „befizetett” összeg pedig 1000—8500 euró volt.   

RÖVIDEN

ÜLÉST TARTOTT VAJDASÁG NYUGDÍJASSZÖVETSÉGÉNEK végrehajtó bizottsága május 20-án. A közgyűlés a határozata értelmében a kormány és az országos szövetség számára megfogalmazott egy levelet, melyben követeli az ellátmányok értékének fenntartását, különös tekintettel a kisnyugdíjasok egyre nehezebb körülményeire. A másik érdekes határozat, hogy a városi és a községi egyesületek között — tagságuk arányában — visszafizetik a tagdíjak egy részét.

0,94 DOLGOZÓ : 1 NYUGDÍJAS a hivatalos arány Szerbiában, de ebbe nem számították bele azokat, akik szociális ellátásban részesülnek, vagy munkanélküliek. Horvátországban ez az arány 1,16 : 1, Bulgáriában 1,32 : 1, Romániában 1,65 : 1. A nyugdíj átlagát tekintve jobb a helyzetünk: nálunk 221, Horvátországban 339, a másik két országban pedig 200 eurónál kevesebb.

ÖTVEN ÉLELMISZERCSOMAGOT OSZT SZÉT az egyesület azok között a tagjai között, akiknek havi ellátmánya 16 000 dinárnál kevesebb. Mondhatnánk: ez csak csepp a tengerben. Mivel sok alacsony jövedelmű ember él a városban, nem lesz könnyű a helyi közösség szervezeteinek feladata. A külföldi segélyszervezet a B92 RTV által juttatja el támogatását, s ezt havonta megismétli. Akik ezúttal kimaradtak, azok hamarosan sorra kerülnek.

CSÖKKENT AZ ALOSZTÁLYOK SZÁMA az elmúlt két évben, ezért a szabadkai egyesület igyekszik legalább a régi helyzetet visszaállítani. Az amatőr festők és szobrászok alosztálya sajnos megszűnt — mivel a közgyűlés egyelőre nem fizethet tiszteletdíjat —, ezzel szemben a nyugdíjasok sakk-klubjának immár negyven tagja van. A szalmaképkészítők csoportja, a LUSA, az Adagio vegyes kar (országosan elismert együttes) már lépett e téren, a vezetőség pedig igyekszik segíteni a sporthorgászok körét.

TEMESVÁRRA, A ROMÁNIAI BÁNÁT BAROKK FŐVÁROSÁBA szervez egynapos, május 25-ei kirándulást a Subotica-trans turisztikai irodája. Az utasok megtekinthetik a Győzelem tere barokk épületcsodáit (opera, Nemzeti Színház, püspöki székesegyház), majd a Szabadság tér szecessziós építményeit (régi városháza, Szűz Mária-szobor, Pestis oszlop), az Egység terén pedig a katolikus és a szerb pravoszláv egyház bazilikáját. Indulás reggel 7 órakor az autóbusz-pályaudvarról, érkezés ugyanoda az éjszaka folyamán. Érdeklődni a 024/555-466-os és a 024/415-0212-es telefonszámon lehet. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..