home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.04.29.
LXIX. évf. 18. szám

Két vizsgálat a nyugdíjasotthonban ≈ „Egy, csak egy legény...” ≈ Nincs nyugdíj, amíg nincs befizetve a biztosítás ≈ Új csomagok a B-92-től

Két vizsgálat a nyugdíjasotthonban

A nyugati és a keleti keresztény egyházak egybeeső húsvétja, és az alig tíz napra rá érkező májusi ünnepek egy kissé megzavarták a nyugdíjas-egyesület mindennapi tevékenységét. A tagok jelentős része telefonon vagy személyesen kérdezte, megtartják-e a megszokott időben a már rendszeressé vált szem-, vérnyomás- és vércukorvizsgálatot.

Íme a válasz: nem változik semmi! Szemvizsgálat ma, 30-án, tehát a hónap utolsó szerdáján lesz 9-től 11 óráig az otthon külön termében. A vér- és a vércukorvizsgálatra május 7-én kerül sor, tehát a hónap első szerdáján ugyancsak 9-től 11 óráig az otthon nagytermében.

A végére a szokásos megjegyzés: A szemvizsgálat alkalmából háromhavi részletre vásárolható új szemüveg, s rendelés esetén nemcsak a tagkönyvet, hanem az igazolványt is fel kell mutatni. A vérvizsgálat előtt sem reggelizni, sem édes italt inni nem szabad. Ez alkalomból ingyen gyógyszert is osztanak a rászorulóknak, orvosi látlelet ellenében.

Egy, csak egy legény...”

Arany János Toldijából idéztem ugyan a címben szereplő sort, de nem kívánok irodalommal foglalkozni. Azt akartam csak hangsúlyozni, hogy egész Vajdaságból hány idős földműves kapott lehetőséget a kisnyugdíjasoknak kijáró ingyenes gyógyüdülésre, erőgyűjtésre. A biztosítónak ugyanis ez a juttatása nemcsak az egyesületek tagjainak jár, hanem minden olyan embernek, akinek kiesett a kezéből az eke szarva, vagy nem képes emelgetni az abrakos, koncentrátumos zsákot, moslékosvödröt az istállóban, az ólban. Azoknak tehát, akik az amúgy is alacsony nyugdíjnak a legkisebb hányadát vehetik kézbe havonta. Idős bácsikáknak, nénikéknek, akik mostanság csak arra vállalkozhatnak, hogy aprójószágot neveljenek, kiskertet műveljenek — nem eladásra, hanem — a maguk számára.

Amióta az idős kedvezményesek listáját kifüggesztették a szabadkai nyugdíjas-egyesület előcsarnokának hirdetőtáblájára, az érdeklődők naponta kopogtatnak be az irodák ajtaján a kérdéssel: mikor teszik közzé a földművesek névsorát. Huszadikáig az volt a válasz, hogy nincs még döntés. Most már ez: egész Vajdaságban csak egyetlen „paraszt” kapott lehetőséget, de az sem szabadkai!

Nincs nyugdíj, amíg nincs befizetve a biztosítás

Igen kellemetlen meglepetés érte azokat, akik tisztességesen ledolgozták munkaéveiket, és igyekeztek kihasználni jogukat, hogy még a megemelt munkakorról szóló törvény életbelépése előtt nyugdíjba vonulhassanak. A biztosító ugyanis azzal az indokkal utasította el a végzések kiadását, hogy a kérvényező munkaadója több hétig, hónapig, netán évekig nem fizette be a kötelező járulékot, s amíg ezt nem teszi meg, a biztosító nem igazolhatja a kérdéses munkakort, nem dönthet a havi ellátmány nagyságáról, enélkül pedig nem érvényes a végzés.

Mit mondhat erre a normális ember? Nem elég, hogy sok munkaadó „elfelejti” befizetni a kötelező járulékot, és ezzel lehetetlenné teszi a szorgalmas dolgozók megélhetését, hanem még jogos lehetőségük kihasználásától is megfosztja őket.

Meg kell jegyezni, hogy az ország költségvetése az elmúlt évtized folyamán két ízben fizette ki a biztosítónak a dolgozók munkakorát igazoló összegeket. Most a nagy politikai turbulenciák miatt erről megfeledkezett a kormány...

Új csomagok a B-92-től

A nyugdíjas-egyesület évi értekezletén hangzott el a bejelentés, hogy a belgrádi B-92 rádió és televízió külföldi társszerkesztőségeitől évente többször kap főként gyümölcs- és főzelékféleségeket tartalmazó élelmiszercsomagot, melyet azok között a nyugdíjasok között kíván szétosztani, akiknek havi ellátmánya kevesebb mint 16 000 dinár. Ennek föltétele, hogy minden egyesületből, tehát a szabadkaiból is megkapják ezeknek a megélhetési szint alatt élő öregeknek — az inkább szociális segélynek, mintsem havi járadéknak beillő összeg „élvezőinek” — a listáját.

Egy hónappal a húsvéti ünnepek előtt elküldték Belgrádba az első listát, és ennek megfelelően csaknem 3000 rászoruló kapott csomagot. A második listán sajnos ennél kevesebb név szerepelt, mivel csökkent az igénylők száma, vagy inkább csak arról van szó, hogy sem a központ, sem a helyi szervezetek nem számítottak az adományosztás ilyen gyors megismétlésére.

Másodszor tehát a B-92 Szabadkára mintegy 2200 csomagot küld, melyet a májusi ünnepek után osztanak ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..