home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám

Mint már jelentettük, Szabadka nyugdíjas-egyesülete pénteken, március 28-án tartja meg rendes évi közgyűlését, előtte azonban a végrehajtó bizottság ma, 26-án elvégzi a kellő ellenőrzéseket, hogy a munka zökkenőmentes legyen.

Taggyarapodás a szegénységben előzetes a közgyűléshez

Mint már jelentettük, Szabadka nyugdíjas-egyesülete pénteken, március 28-án tartja meg rendes évi közgyűlését, előtte azonban a végrehajtó bizottság ma, 26-án elvégzi a kellő ellenőrzéseket, hogy a munka zökkenőmentes legyen. Ezen a közgyűlésen nem kell új vezetőséget választani, a meglévőnek ugyanis még nem járt le négyéves megbízatása, a különféle szervekbe kell csak új tagokat kooptálni azok helyett az emberek helyett, akik vagy elköltöztek az országból, vagy koruk és egészségi állapotuk miatt nem vállalhatják már a folyamatos aktivitást.

Mit lehet elmondani a múlt év munkájáról? Azt, hogy a tagság elszegényedése miatt a szervek és az adminisztráció erőfeszítései ellenére sem sikerült fellendíteni a tevékenységet, s a legtöbbször meg kellett elégedni azzal, ha elérték a 2012. évi szintet. Így például a sportoló emberek nem juthattak el Vrnjačka Banjára, az országos olimpiára, melyet eddig Soko Banja üdülőjében rendeztek meg — Észak-Bánát és Bácska községei viszont megtartották a maguk versenyét —, anyagi okokból feloszlott az amatőr festők SLAP alosztálya — Soko Banja üdülője csak a főidényben telt meg —, az egyesületből kivált a hadsereg, a posta és a hadirokkantak szervezete — csak a vasúté és a rendőrségé maradt bent —, le kellett mondani a heti kirándulásokat a mórahalmi fürdőbe stb.

Ezzel szemben 642 rendes és 300 pártoló tag csatlakozott az egyesülethez, és jelenleg 13 232 tagja van. (Meg kell jegyezni, hogy a legkisebb nyugdíjban részesülőkről van szó.) Ez érthető, hiszen a két beszerzési — a tüzelőről és az élelmiszer-ellátásról gondoskodó — osztály minden tekintetben megállta a helyét. Az új nehézségek ellenére — amelyekbe az is beletartozik, hogy a városban sokan nem iratkoztak fel a listára, mert gázzal fűtenek, a szén és a fa azonban alig drágult — a megrendelők száma a tavalyi szinten maradt. Az élelmiszert olcsóbban és többhavi törlesztésre kínáló osztályon több volt a rendelés, mint tavaly. A részleg öt beszerzési akciójával lefedte az egész évet, és nem maradt meg csupán az ünnepi élelmiszer-kínálatnál.

Ennek természetesen meg is lett az eredménye. A jelentés főként a várossal, a Gerontológiai Központtal, a Vöröskereszttel, a Katolikus Caritasszal, a hadi- és munkarokkantak szervezetével, valamint a külföldi testvéregyesületekkel — főleg a magyarországiakkal és a horvátországiakkal — való jó együttműködést emeli ki. El kell mondani, hogy az Amity, az EU időseinek életszínvonalával és jogaival foglalkozó szervezet elsőrangúnak ítélte az egyesület, a Gerontológiai Központ és a Villa Ancora magánotthon munkáját. Megállapította, hogy az említettek elérik a legmagasabb európai szintet.

A szakosztályok sikerei közül ki kell emelni a nyugdíjasok sakk-klubját, amely rövid idő alatt felküzdötte magát a körzeti ligába. A sportolók versenyén a lengőtekézők, a sakkozók, a dartsosok, a fémlemezhajítók és a horgászok első helyet szereztek. A szalmaképkészítők amellett, hogy sikerrel vendégszerepeltek minden jeles szemlén és kiállításon, az iskolás gyerekeket is megtanították erre az igazán szép tevékenységre.

Külön kell szólnom az Adagio vegyes énekkarról. A nyugdíjas énekesek minden olyan művelődési műsorban fellépnek, amelyre meghívót kapnak és szép eredményekkel térnek haza az itthoni és a nemzetközi versenyekről is. Az egyházi és a világi ünnepek nem múlhatnak el a hangversenyük nélkül. Figyelemreméltó az utóbbi időben egyre szorosabbá váló együttműködésük a Német Kulturális Szövetség Regenbogen (Szivárvány) nevű énekkarával.

A közgyűlés vitájáról és az írásunkból kimaradt egyesületi részlegek munkájáról lapunk következő számaiban számolunk be.

RÖVIDEN

FELÚJÍTOTT OTTHONBAN A MAKKHETESI NYUGDÍJASOK, mivel teljesen átalakították és tatarozták a helyi közösség otthonát. Így már vadonatúj teremben és irodában tarthatják meg értekezleteiket, intézhetik hivatalos ügyeiket. Természetesen a munkálatokból a tagság is kivette a maga részét: építőmesterek önkéntes munkáját dicséri az otthon.

A KÖZGYŰLÉS ÉS A VÉGREHAJTÓ BIZOTTSÁGI ÜLÉS megzavarta a központ mindennapi tevékenységét, s így nem árt megismételni, hogy 26-án, szerdán 8-tól 11 óráig ingyenes szemvizsgálat lesz az otthonban, 31-éig rendelhetők meg a húsvéti csomagok, április 2-án pedig vércukor- és vérnyomásvizsgálatot tartanak 8-tól 10 óráig, közben és utána ingyengyógyszert kapnak a rászorulók.

AZ ESKULAP FOGÁSZATI RENDELŐ kedvezményben részesíti a nyugdíjas-egyesület tagjait, ha fogpótlás vagy műfogsorkészítés céljából keresik fel a rendelőt. Az összeg hathavi részletben törleszthető, később más kedvezmény is elképzelhető. Cím: Tomislav király tér 2., helyfoglalás az 522-611-es telefonszámon.

PÁCOLT TÖLGYFÁT KÍNÁL a Tabu fatelep az egyesület tagjainak téli tüzelőként. Az áru két köbméteres csomagolásban vehető át, 7500 dinárba kerül, az összeg pedig kilenc hónapig törleszthető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..