home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.02.19.
LXIX. évf. 8. szám

A szabadkai nyugdíjas-egyesület vezetősége arra emlékezteti a következő téli tüzelő beszerzésében érdekelteket, hogy aki januárban rendelt, az kilenc, aki februárban, az nyolc, aki pedig márciusban, az hét részletben fizethet. Március 31-e után az egyesület már nem fogad el befizetést.

Ne késsünk tüzelőnk megrendelésével!

A szabadkai nyugdíjas-egyesület vezetősége arra emlékezteti a következő téli tüzelő beszerzésében érdekelteket, hogy aki januárban rendelt, az kilenc, aki februárban, az nyolc, aki pedig márciusban, az hét részletben fizethet. Március 31-e után az egyesület már nem fogad el befizetést.

El kell mondani, hogy az utóbbi időben nőtt az aggodalom a szenet rendelő tagok körében. A bánya korábban mindig eleget tett szállítási kötelezettségének, és február végén már mindenki kamrájában tudhatta a lignitet, a szárított és a barna szenet. Az idei késlekedés a Kolubara szénbánya körüli gondok következménye. Kiderült, hogy a tehergépkocsis-pótkocsis szállítás annyira megdrágult, hogy sem az egyesület, sem a bánya nem tudja vállalni. Azonnal tárgyalni kezdtek a vasúttal, mely csak február első napjaiban közölte, hogy rendelkezésre bocsátja a kellő tehervagonokat. Tűzifát egyébként bármikor lehet rendelni, a megbízott telep pedig azonnal leszállítja. A fával eddig sem volt gond. Az egyesület eleget tett a rendeléssel és a leszállítással kapcsolatos anyagi kötelezettségének.

Nagy gond a nyugdíjaztatás

Lassan minden ország — a boldog nyugatiakat is beleértve — abba a helyzetbe kerül, hogy képtelen fenntartani nyugdíjrendszerét, és egyúttal garantálni az idős emberek tisztes megélhetéséhez szükséges pénz kifizetését. A kivétel Svájc, ahol alig két évtizede népszavazás tette kötelezővé a nyugdíjrendszer bevezetését. Jelenleg minden idős embert alanyi jogon megillet egy tisztességes összeg — munkaéveitől, keresetétől és attól függetlenül, hogy munkaviszonyban állt-e —, s ezt még ki is egészítik azzal a juttatással, amely akkor is járna neki, ha ez a szociális szempont nem volna.

Persze vannak országok, amelyeknek nincsenek nyugdíjgondjaik, mivel egyrészt nagyok a keresetek, másrészt jelentéktelen a munkanélküliség. Ilyen a többi közt Norvégia, Kanada, Svédország, Dánia stb. Vannak azonban olyan fejlett gazdaságú országok — például Nagy-Britannia —, amelyek a nyugdíjak tekintetében egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A királyi ház egyik nagy tekintélyű tagja arra biztatja alattvalóit, hogy — az időskori létfenntartási gondokat elkerülendő — kössenek szerződést a magánnyugdíjpénztárakkal. A királyi herceg aggodalma nem alaptalan: az állam ugyan 110-ről 113 fontra növelte a heti (ott még heti kifizetések vannak) alapnyugdíjat, ez az összeg azonban ott a létszükségletek minimumának minimumát teszi ki. Megoldás lehet az is, ha az emberek utolsó leheletükig maradnak munkaviszonyban...

RÖVIDEN

MEGTARTOTTA ÉVI KÖZGYŰLÉSÉT Vajdaság Nyugdíjas-szövetsége. Elnökké újra az eddig kitűnően teljesítő Milan Nenadićot, alelnökké pedig Dragutin Lekićet választotta meg. Dragica Lučev szabadkai elnök a végrehajtó bizottság, Grgo Bačlija jogász pedig a statutáris bizottság tagja maradt. Szabadka végrehajtó bizottságának az lesz a feladata, hogy két tagot jelöljön soraiba legközelebbi ülésén, Pósa Ferenc ugyanis Magyarországra költözött, Kobrechel Ferenc pedig időskora és betegsége miatt kérte felmentését.

A MUZSIKÁS CSALÁDOKNAK a Szöllősy Vágó házaspár által megszer-vezett közös zenélés hagyományát a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület folytatja — igen nagy sikerrel. Az érdeklődés növekedésének köszönhetően az egyesület nagyterme kicsinek bizonyult, ezért a következő műsorokat a Népkör Kosztolányi Dezső termében rendezik meg február 23-án 14 és 16 órai kezdettel. A családok unokától a nagyszülőkig muzsikálhatnak együtt.

INGYENES SZEMVIZSGÁLATOT TART a nyugdíjasok otthonában (Savo Šumanović u. 2.) Mića optikus mester február 26-án 9-től 11 óráig a tagság számára. Az érdekeltek vigyék magukkal tagsági könyvüket, ha pedig részletre vásárolnának szemüveget vagy más optikai eszközt, igazolványukat is fel kell mutatniuk.

NŐNAPI KÖRÚTRA HÍVJA a Subo-tica-trans Utasforgalmi Közvállalat a hölgyeket, közöttük a nyugdíjasokat is. Korszerű és kényelmes autóbusz szállítja az utasokat Budapestre, Bécsbe és Pozsonyba. Indulás március 7-én, 7 órakor a fő buszállomás elől. Érkezés ugyanoda 9-én a késő esti órákban. A részletekről és az árakról a 024/555-466-os telefonszámon lehet érdeklődni. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..