home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám

Végre közölhetünk árakat — 6486 nyugdíjasunk volt gyógyfürdőben — Röviden

Végre közölhetünk árakat

Lapunk már beszámolt róla, hogy az ország kereskedelmi felügyelősége megtiltotta — a többi közt — egyesületünknek is, hogy beszerzési akciói során közzé tegye szolgáltatásainak és élelmiszereinek árát, szerinte ugyanis ez piaci-kereskedelmi tevékenységnek minősül, melyre csak a legalizált üzletek és piacok jogosultak.

Ezen a szigoron a sokobanjai üdülő ütött rést — árai már tavaly közölhetők voltak. Ezt a „kedvezmény”-t az otthon udvarában működő szépészeti szalon szolgáltatásaira és a tüzelőanyagokra is kiterjesztették. Joggal reméljük tehát, hogy ezt az év folyamán az egyesület élelmiszer-ellátó akciói során is megteheti.

A mondottak értelmében közöljük, hogy a női és a férfi fodrászat árai nem lehetnek kötöttek, mivel azok a vendégek igényeitől függnek — annyi azonban biztos, hogy az árak alacsonyabbak, mint más fodrászszalonokban. Továbbá az ötvenperces masszázs 500, a húszperces 200, a pedikűr 300, a manikűr 200, a szőrtelenítés (depiláció) 100 dinárba kerül. Időpontot egyeztetni Varga Radović Ibolyával lehet a 063/78-87-006-os telefonszámon.

A fodrászat munkanapokon 7 és 14 óra között fogadja a vendégeket, a többi szalon hétfőn, szerdán és pénteken 8-tól 11 óráig tart nyitva.

A tüzelőanyagok ára a következő: a tűzifa köbmétere 4900, a lignit tonnája 6800, a szárított széné 12 300, a kőszéné 14 500, a főtt bükké 7500 dinár. A házhoz szállító fatelep 200 dinárért vállalja a tűzifa felaprítását.

Az egyesület felhívja érdekelt tagjainak figyelmét, hogy január 3-án megkezdődött a tüzelőre való feliratkozás. Aki januárban jelentkezik, az kilenc, aki februárban, az nyolc, aki márciusban, az pedig hét havi részletben törleszthet. Március végén megszűnik az előfizetés lehetősége.

6486 nyugdíjasunk volt gyógyfürdőben

Ismeretes, hogy a nyugdíj-biztosítási alap minden évben pályázatot hirdet ingyenes gyógyfürdői kezelésre azok számára, akiknek a havi jövedelmük — a külföldi és az egyéb hazai juttatásokat beleértve — nem haladta meg a havi
23 571 dinárt. A felhívásra 8924 személy adta át kérelmét, közülük — az alap szakértői szerint — 6486 felelt meg a szabályoknak. A jelentkezők közül 2819 öregségi, 1819 családi, 1803 pedig rokkantnyugdíjas.

A vajdaságiaknak fel szokták róni, hogy azokat az embereket, akiknek az itteni gyógyfürdőkben is tudnak segítséget nyújtani, nem küldik messzebbre. Ez igaz, de a mi járulékainkból összejött pénzt miért ne költenék el „hazai” intézményekben? A Milošević-érában kifosztott vajdasági alapok ellenében nem árt egy kis lokálpatriotizmust tanúsítanunk pénzkiadás terén. Ezzel összhangban a Kanizsai Gyógyfürdőben 773-an, a vrdniki Termálban 736-an, az apatini Junaković Gyógyfürdőben pedig 680-an üdültek és gyógyultak — a kedvezményezettek több mint egyharmada.

RÖVIDEN

AZ ÚJ BEOSZTÁS SZERINT az egyesület székházában a hónap első szerdáján 8-tól 10 óráig tartanak vércukor- és vérnyomásvizsgálatot. Ingyenes gyógyszert is adnak a rászorulóknak lelet vagy vény ellenében. Komputeres szemvizsgálatot a hónap utolsó szerdáján 7-től 11 óráig tartanak.

HÁROM BÉRLAKÁST ADOTT ÁT a tartományi nyugdíjalap és a szövetség három szabadkai nyugdíjasnak (Sebestyén Józsefnek, Antun Stantićnak és Kata Kopilovićnak) a Gerontológiai Központ épületében.

KÖVESSÜK OBRENOVAC PÉLDÁJÁT. Obrenovac Művelődési és Sportközpontja együttműködik a nyugdíjasok ottani egyesületével. Ennek keretében minden kedden és csütörtökön, 12.30-tól 13.30-ig csarnokában fogadja az idős embereket, s az odalátogatók gyógypedagógus vezetésével tornagyakorlatokat végezhetnek. A lehetőséget egyre többen használják ki, s felmerült az órák gyakorításának kérdése. Szabadka a sportok városa, csarnoka és tornatermei vannak, miért ne nyújtana ilyen lehetőséget idős polgárainak?

8777 MUNKAROKKANT ÉL Vajdaságban, többségük már nyugdíjas. Közülük tavaly, sajnos, csak 2020 volt munkaviszonyban, ami ugyan 39 százalékkal több, mint 2012-ben, de a foglalkoztatás érdekében tett erőfeszítésekhez képest kevésnek mondható. A munkaközvetítő, a rokkantak és a nyugdíjasok szövetsége tovább kutatja a mozgássérültek munkába állításának lehetőségét, de erre a reformfolyamatok közepette kevés lehetőség mutatkozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..