home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám

Jó évet zárt a sokobanjai üdülő — A tüzelőanyagról, még egyszer — Röviden

Jó évet zárt a sokobanjai üdülő

A nyugdíjas egyesület vezetősége a kora tavasszal aggódva tekintett az új turista idény elé, mivel elmaradt az érdeklődés a helyfoglalással kapcsolatban. A pesszimizmusra az is okot adott, hogy a május elején indult csapat a férőhelyeknek alig több mint a felét töltötte csak be.

Érdekesnek találom, hogy a főidény hozta meg a változást. Júliusra és augusztusra már voltak helyfoglalások, végül az évet kapacitásának több mint 90 százalékos kihasználtságával zárta. A költségek fedezésén kívül az üdülő haszonra is szert tett — ezt vetíti előre a zárszámadás pillanatnyi állása, bár teljes elkészítésének határideje december 31.

A vezetőség tehát okkal tervez néhány olyan beruházást, amelyet a visszajáró vendégek már régóta kérnek. Ily módon például elkészülhetnek a fürdőszobák zárt zuhanyozói, a szobákba pedig — a régi, elhasználtak helyére — néhány új bútor kerülhet. Ha az év ilyen jó volt, feltehető a kérdés: miért döntött a vezetés az árak emeléséről? A válasz: mert követni kell az árak alakulását a kisváros közszolgálataiban. A növelés azonban nem nagy. Az egyszerű szobákért, az elő- és utóidényben 350 helyett 400, főidényben pedig 450 dinárt kell fizetni. A lakosztályok ára változatlanul 17 500 dinár marad.

A tüzelőanyagról — még egyszer

Jeleztük már, hogy gondok voltak a tüzelőanyag beszerzésével 2013-2014 telére. Azt is közöltük olvasóinkkal, hogy az egyesület vezetői Lazarevacon felkeresték a Kolubara szénbánya központját, s küldötteinket ott kellő tisztelettel, régi barátokként fogadták, hiszen amióta onnan hozzák a lignitet, a szárított és kőszenet, soha semmilyen fizetési vagy szállítási probléma nem merült fel. A különbség csak annyi, hogy mindeddig már augusztusban aláírták a következő téli szállítmányokra vonatkozó szerződéseket, és aki a részletfizetést decemberben kezdte meg, az 10 hónapon át törlesztett. Az idei szerződés aláírására viszont csak most került sor. A befizetéseket január 3-ától fogadja a központ, ily módon a szén 9 havi részletre vásárolható meg. Egyébként 300 tonna szenet máris leszállítottak, és megállapítható, hogy annak minősége jobb az elmúlt két-három év folyamán kapottnál.

Tüzelőfát ugyanúgy vásárolhatnak a nyugdíjasok, ahogy azt évek óta teszik.

RÖVIDEN

ÉRDEKES MEGÁLLAPÍTÁST TETTEK saját munkájukról az egyesület vezetői: a szakosztályok iránt nagyobb volt az érdeklődés a polgárok, mint a tagok és a vezetők körében. Az elmúlt hónapokban megrendezett művelődési műsorokon nem vett részt az ellenőrző bizottság egyetlen tagja sem, ám a helyi szervezetek elnökei is csak itt-ott voltak láthatóak. Mi több, az elnökök és az aktivisták szokásos évi találkozóján sem jelent meg minden meghívott. A művelődési rendezvények mégis telt házasak voltak. A vezetőség december folyamán ismét megtartja a helyi közösségi elnökök és aktivisták baráti találkozóját a szokott módon.

5000 DINÁRT KAPNAK A TEKÉZŐK. A nyugdíjasok tekeklubja az idén több versenyen lépett fel, és jó eredményt ért el. Sajnos, ezek költségeit a tagok maguk fedezték. Kérésükre a végrehajtó bizottság úgy döntött, hogy 5000 dinárral támogatja az idős sportolók munkáját.

A KOMPUTER AZ IDŐSEKET IS ÉRDEKLI. Az EU kimutatást készített az idős emberek komputer használatáról Európában. Megállapította, hogy Dánia, Hollandia, Luxemburg és Svédország idős társadalma 90 százalékának van komputere, és használja is. Romániában, Görögországban és Bulgáriában ez 55 százalék körül mozog. Szerbiában az idős emberek 60 százalékának van számítógépe, de nem minden tulajdonos használja az internetet. A szabadkai egyesület 20 tanfolyamot rendezett a tagoknak, alkalmanként 15-20 személy részére.

A BRITEK KORONAHERCEGE a minap igen borúlátó nyilatkozatot tett hazája nyugdíjasainak jövőbeli sorsáról, lehetőségeiről. Felszólította őket: ha idős korukat anyagi gondok nélkül kívánják leélni, ne hagyatkozzanak csupán a nyugdíjbiztosítójukra, hanem bízzák pénzük egy részét a magánpénztárakra. Az ok: szerinte nincs fényes jövője az országa gazdaságának. FURCSA!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..