home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Az Adagio kerek évfordulója — Önkéntes vezetők dicséretére — Egyre szűkebbnek bizonyul a Peščara bunkere — Röviden

Az Adagio kerek évfordulója

Szabadka Város Nyugdíjas-egyesületének vegyes énekkara, az Adagio, október 18-án ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Ez alkalomból gálaestet rendez Palicson, a Vigadó kongresszusi termében, 19 órai kezdettel. Ez lesz az első alkalom, hogy énekeseink neves fürdőhelyünk felújított és korszerűsített épületének legszebb termében léphetnek fel.

Az Adagio gazdag programot készít erre az alkalomra: a város tíz énekkarát hívta meg fellépésre, így a pódiumon csaknem 300 énekes mutatja be tehetségét, tudását. A terem 400 ülőhelyes, s a rendezők remélik, hogy ez alkalomból egy szék sem marad üresen.

Önkéntes vezetők dicséretére

A nyugdíjas-egyesület helyi közösségekben működő szervezeteit önkéntesek vezetik ingyenesen, ők vállalják a tagok mindennapjait, érdekeit szolgáló szervezőmunkát is. Hagyománnyá vált, hogy az első őszi napok valamelyikén az elnökség kirándulásra hívja meg őket és a végrehajtó bizottság tagjait munkájuk szerény elismeréseként. Eddig az ilyen utak célpontja Sokobanja volt, az egyesület ottani üdülőháza.

Sajnos, az utazás az idén anyagi okokból elmarad, s az elnökség úgy döntött, hogy az érdemes vezetőket a Spartacus éttermébe (az egykori Iparosotthonba) hívja meg. A tulajdonos ugyanis egyik termét ingyen az idős aktivisták rendelkezésére bocsátotta, mégpedig 17-én, 17 órai kezdettel.

Egyre szűkebbnek bizonyul a Peščara bunkere

Nem esünk túlzásba, ha azt állítjuk, hogy városi helyi közösségeink nyugdíjasszervezetei közül a peščaraiban zajlik a leggazdagabb és legváltozatosabb társadalmi élet. Ismeretes azonban, hogy a székház, azaz a „bunker” egyre szűkebb a tagság és az érdeklődők befogadására.

Egy ilyen, sok embert megmozgató rendezvény a születésnapok megünneplése is: minden hónapban azok az emberek rendeznek műsort, eszem-iszomot és szórakozást, akiknek a születési dátuma annak egyik napjára esik.

Szeptemberben nyolc ünnepelt volt, és 50 vendég igyekezett helyet kapni a bunkerben. Ám ez csak úgy sikerült, hogy két ember kiment, hogy egy beférjen.

A helyi közösség a nyugdíjasokkal együtt többször folyamodott a városvezetőséghez egy rendes épületért, vagy legalább a bunker kibővítéséért, de mindeddig nem talált meghallgatásra.

Röviden

NAPSUGARAS ŐSZ A HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN. Mérgesen 17-én,
16 órakor; Újfaluban és a Peš-čarában 18-án, 18 órakor; Kis-boszniában és Nagyradanovácon 19-én, 19 órakor kezdődik a műsor a környezetükben működő óvodák, általános iskolák, művelődési és sportegyesületek tagjainak részvételével. Mindenütt a helyi otthon a rendezvény színhelye.

ÚJABB HÁROM TEHERGÉPKOCSIT MEGTÖLTZŐ ruha, bútor és egyéb berendezés érkezett Szabadkára németországi testvérvárosából, Münchenből, a Vöröskereszttől. A bútorküldemény ezúttal a nyugdíjas-egyesületé
lesz. A vezetőség úgy döntött, hogy a ludasi szervezetének, illetve művelődési alosztályának utalja át. A város a helyi közösségnek adta az egykori egészségház épületét, s azt kell alkalmassá tenni a tartalmas munkára.

MIRA ADANJA POLJAK, a belgrádi televízió kitűnő műsorvezetője, aki gyakori vendége Szabadkának, szervezetünknek és művelődési egyesületeinknek, egy nagy, Risbig márkájú harmonikával ajándékozta meg a II. helyi közösséget, illetve annak nyugdíjasszervezetét. A jeles újságírónak nem ez az első szép ajándéka a város idős polgárai számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..