home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Remény a rovinji üdülő visszaszerzésére — A rendőrség az öregekért — Röviden

Remény a rovinji üdülő visszaszerzésére

Szabadka város Nyugdíjas-egyesületének valamikor két szép nyaralója volt a horvátországi Rovinjban. Egy kisebb és szerényebb meg egy nagyobb, tágasabb, szép nagy udvarral és virágoskerttel. Az elsőt a századvég zavaros esztendeiben sikerült visszaszerezni — némi összeköttetéssel és Isztriában élő, szabadkai származású ügyvéd segítségével. A dolog nem volt se könnyű, se olcsó, de a kapott eladási árból vásárolta meg az egyesület a mai sokobanjai gyógyüdülőjét. Azért mondunk gyógyüdülőt, mert a domboldalban álló épületet a kisváros kristálytiszta levegője veszi körül, s ez jótékonyan hat a javakorabeli vendégekre. A szembajjal küszködők is állapotuk érezhető javulását tapasztalták ottan.
Most a másik, a szebb, a nagyobb rovinji üdülő visszaszerzéséért indult akció. Erre az ad lehetőséget, hogy Horvátország EU-tag lett, és kötelezettségei közé tartozik az ingatlanok visszaadása egykori tulajdonosaiknak. Megtörténhet az is, hogy a nagyobb és szebb, a város hatalmas köztere mellett álló épület ingyen, vagy legalábbis az előbbinél sokkal olcsóbban tér vissza nyugdíjasaink tulajdonába. Ennek érdekében az első kérelmek eljutottak az új EU-tag illetékes szerveihez, s jórészt a választól függ, mikor lesz az egyesület még egy üdülő — megérdemelt — tulajdonosa.

A rendőrség az öregekért

Szabadka közlekedési rendőrségének tagjai a minap megbeszélést tartottak a város idős embereivel (nyugdíjasok, gerontológiai klubok tagjai, szociális ellátottak) egy igen időszerű témára: hogyan védekezni az egyre gyakoribb támadások elkövetőivel ellen?
Javaslatuk: pénzt és értéket ne vigyenek utcára táskában, szatyorban, s pláne ne zsebben. Ne hordjanak feltűnő ruhát se az esti órákban, se nappal, ékszert sem a nyakukban, csuklójukon, fülükben. Mobiltelefonjukat semmi esetre se használják az utcán, főként ne az esti órákban. Leparkolt gépkocsijukat nem elég csak lezárni, hanem a táskát, szatyrot, kabátot láthatatlan helyre kell tenni, de szereljék le rádiójuk címlapját, a GPS-t vagy más hasonló szerkentyűjüket is.
Ha támadás érné őket, lehetőleg ne essenek pánikba, hanem jól figyeljék meg „ember”-üket: arc, kiejtés, a távozás iránya, esetleges járművük rendszáma, ruházat, anyajegy, tetoválás stb.
A rendőrség a jövőben eleget tesz a helyi közösségekben működő nyugdíjasklubok meghívásának.

Röviden

MÜNCHEN, SZABADKA TESTVÉRVÁROSA, Vöröskereszt útján berendezési tárgyakat ajándékoz az egyesületnek. A bútordarabok a napokban érkeznek meg a városba. Az első ajándék Ludas nyugdíjasait illeti meg. A németek nem kivételeznek idős embereinkkel, kap ilyen berendezést néhány iskola, helyi közösségi klub és mások is.
BIZTOSÍTÁS JAVÍTÁSOKRA, ÁPOLÁSRA. Szabadka Európának azok közé a városai közé tartozik, ahol gyors ellátásban részesítik az idős embereket, ápolják őket, megjavítják berendezéseiket, konyhagépeiket, tévéjüket stb. Ezt a DDOR biztosító szervezi főleg a tagjainak, de más idős ember is részesülhet ilyen ellátásban. Eszerint gond, javítás esetén hívásra azonnal házhoz mennek, és elvégzik a kért munkát. A havi előfizetés javításra 168, 80 évesnél idősebb emberek ellátására pedig 300—432 dinár. Érdeklődni a DDOR szabadkai fiókjában lehet személyesen, vagy a 024/554-333-as, az 555-044-es telefonszámon, illetve a 024/554-262-es faxon.
NYÁRI SZABADSÁGRA TÁVOZTAK az egyesület művészeti alosztályainak tagjai: a szalmaképkészítők, az amatőr festők és szobrászok, az énekkar, a táncosok, a színjátszók, írók stb. Ez azt jelenti, hogy szeptember elejéig délutánonként elcsendesedik az otthon, de  ha a „művészkedők” közül valaki meghívót kap fellépésre vagy táborozásra, azt nem utasítja el.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..