home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Szabadka nyugdíjas-egyesületének beszerzéssel foglalkozó alosztálya szokás szerint már a nyár folyamán megkezdi azoknak az élelmiszereknek a beszerzését — kedvezményes áron és két-három havi törlesztésre —, amelyek nemcsak a meleg napokban könnyítik meg a háziasszonyok dolgát, hanem egy részük télirevalóként is szolgál.

Nyáron — a télirevalóról
Szabadka nyugdíjas-egyesületének beszerzéssel foglalkozó alosztálya szokás szerint már a nyár folyamán megkezdi azoknak az élelmiszereknek a beszerzését — kedvezményes áron és két-három havi törlesztésre —, amelyek nemcsak a meleg napokban könnyítik meg a háziasszonyok dolgát, hanem egy részük télirevalóként is szolgál. Ezek a következők:
1. Leveles tészták bureknak, illetve rétesnek.
2. Fagyasztott gyümölcsök és főzelékfélék: borsó, lecsónak való, francia saláta, zöldbab stb. 10 kilós csomagolásban.
Ezenkívül német gyártmányú lóbalzsam is kapható.
Megrendelés a helyi közösségek nyugdíjas-otthonaiban és a központi otthonban július 29-éig. Csak a balzsam árát kell azonnal és egyszerre kifizetni. Bővebb tájékoztatás az 525-092-es telefonszámon kapható.

Nézeteltérések után — CSEND!
A sándori nyugdíjasok egykor az egyik legjobban működő tagság voltak. Aztán immár csaknem egy éve alábbhagytak a munkával, lazábbá vált a kapcsolatuk a központtal is. Mint kiderült, nézeteltérések keletkeztek egyes — főként vezető beosztásban levő — személyek között, s ennek — ahogy lenni szokott — a tagság itta meg a levét. Érkeztek is a panaszok a vezetőséghez, az igazgatóbizottsághoz, de megalapozatlannak bizonyultak, s nehéz volt eldönteni, hogy a személyes kapcsolatok megromlásának ki és mi az oka.
Az egyesület igazgatóbizottsága úgy döntött, maga hívja össze a tagokat, és mindegyiknek névre szóló meghívót küldött. Ennek eredményeként a múlt hónap második felében kijelölt napon több mint 80 ember foglalt helyet az otthon nagytermében. Ott volt az ülésen Dragica Lučev elnök asszony, Berkes Béla alelnök és Grgo Bačlija jogász is, természetesen azzal a szándékkal, hogy a vita menetét a megoldás megtalálása felé irányítsák.
Azt lehetne mondani, hogy „vajúdott a hegy, kis egeret szült”, mivel kiderült, hogy bárhogyan próbálkoztak is egyesek az ellenkezéssel, a vita beszélgetéssé csöndesedett. Olyannyira, hogy a jelenlevők csaknem egyhangúlag szavazták meg, hogy nem választanak új vezetőséget, hanem marad a jelenlegi a jövő év márciusáig, a rendes évi közgyűlésig.

Röviden
SZOROS EGYÜTTMŰKÖDÉS AUSZTRIÁVAL. Szerbia Nyug-díjasszövetsége úgy döntött, hogy szorosabban fog együttműködni osztrák társszervezetével. Ezt azután határozta el, hogy tanulmányozta a Szerbia nagyságát megközelítő szomszédos országok nyugdíjrendszerét, és az ausztriait találta a legjobbnak, a mi körülményeinket figyelembe véve. Ezért már a napokban találkozni fog a két küldöttség hasznos eszmecsere reményében. Egyébként Szerbia 1300 nyugdíjasa él Ausztriában, az ország tavaly 1,3 millió eurót fizetett ki nekik, Szerbiában pedig 25 563 egykori ausztriai munkás él, akik 91,5 millió euróban részesültek.
VAJDASÁGBAN MA 7568 ROKKANT nyugdíjas él — közöttük sok szabadkai is, akik ellátmányukat a tartományi nyugdíjbiztosítótól kapják. Érdekes, hogy tavaly 8214 munkarokkant kapott rendszeres járadékot. A csökkenést egyes politikusok azzal magyarázzák, hogy törekvéseik nyomán egyre több munkarokkant jut szakmájának megfelelő kiegészítő munkához. Egyébként a rokkantsági pótlék átlaga 5768 dinár. (-r-s)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..