home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Ez az a bizonyos helyzet, amikor egy fizetés, kereset, ellátmány, segély és más ehhez hasonló kifizetése esetén az objektív kommentátor megjegyzi, hogy az összeg nominálisan ugyan növekedett, reálisan azonban nem változott, sőt csökkent.

Nem csökken a nyugdíj!?

Ez az a bizonyos helyzet, amikor egy fizetés, kereset, ellátmány, segély és más ehhez hasonló kifizetése esetén az objektív kommentátor megjegyzi, hogy az összeg nominálisan ugyan növekedett, reálisan azonban nem változott, sőt csökkent. Mert a szabadkai nyugdíjasok kedvencének aligha mondható Jovan Krkobabić, az Országos Nyugdíjasszövetség és a PUPS nevű párt elnöke, illetve miniszterelnök-helyettes és három, szegényeknek kitalált tárca vezetője kijelenti, hogy a nyugdíj se az idén, se jövőre nem csökken, sőt évente kétszer, tavasszal és ősszel, fél-fél százalékkal növekszik. Elfelejtette azonban hozzátenni, hogy NOMINÁLISAN ugyan igen, de REÁLISAN már néhány éve — hazánk idős polgárainak fájdalmára — CSÖKKEN.
Ezt néhány sokatmondó adattal támasztjuk alá.
Van egy eredeti kormányhatározat (mindegy, mikor hozták meg, mert kötelező marad abban az esetben is, ha az ország élén rezsimváltás történik), miszerint a nyugdíjak átlaga nem lehet kisebb a munkaviszonyban lévők kereseti átlagának 70 százalékánál. Jelentjük, hogy 2012-ben ennek 58,99 volt, az idén pedig 57,80 százaléka. Ami pedig a reális értéket illeti, azt már nemcsak az idős emberek érzik néhány éve pénztárcájuk tartalmán, hanem azok is, akiknek még van munkájuk — noha sok esetben az is csak névleg. A munkaadó ugyanis sok esetben hónapokig „elfelejti” kiutalni a fizetéseket, a nyugdíj- és egészségügyi járulékok elmaradását pedig megemlíteni se érdemes.  


Röviden

EGYRE KÖZELEBB EGYMÁSHOZ — Nemrég azt közöltük olvasóinkkal, hogy Szerbia és Horvátország nyugdíjasszövetsége megegyezett abban, hogy a Szerbiában nyugállományba vonult, de hosszabb-rövidebb ideig Horvátországban dolgozott embereknek, ha netán nincs adat arról, hogy a munkaadó befizette-e a kellő járulékokat, azt Horvátország utólag pótolja, és ez érvényes fordított esetben is. Ez jelentős haladás volt az idős emberek nagy része számára, de maradt még néhány nyílt kérdés. Nos ezekről októberben Szabadkán, majd Belgrádban tárgyalnak — a teljes megegyezés reményében.
A KORMÁNY KÉT SZÁZALÉKKAL NÖVELTE a nyugdíjjárulékot. Ennek csak az országos büdzsé örül nagyobb jövedelme reményében, de nem a munkaadók és az alkalmazottak. Az előbbiek attól tartanak, hogy nem fizethetik az emelt járulékot, kénytelenek lesznek elbocsátásokhoz folyamodni. Ettől az utóbbiak is tartanak. Attól is, hogy kénytelenek lesznek a munkaadóval kiegyezni abban, hogy minimális bérre fizessék a járulékukat — ami nyugdíjba távozásuk alkalmából lesz kellemetlen, mert ettől függ majd az ellátmányuk. Közgazdász szakemberek attól tartanak, hogy az állam megnöveli ezzel a fekete- és szürkemunkát.
MÁR MEGINT BELGRÁD! Immár közismert tény, hogy az állam negyedévenként 4000-4000 dinárt fizet ki azoknak az idős embereknek, akiknek nyugdíja, más jövedelmükkel együtt, nem haladja meg a havi 20 000 dinárt. Ezt immár kétszer megtette. Belgrád Városi Közgyűlése még egy szép gesztust tett. 4000 dinárokat 22 912 idős ember kap. Az a 22 424 ember, akinek havi bevétele 18 000 és 20 000 dinár között mozog, még 1000 dinárra számíthat. Végül akinek 15 300 dinárral kisebb a bevétele (60 604 ember!) még 2000 dinárt kap. Ki követheti a fővárost?
MEGGYORSULT AZ ADMINISZTRÁCIÓ? Szerbia Nyugdíjasszövetségének elnöksége legutóbbi ülésén büszkén jelentette be, hogy felgyorsult annak a bizottságnak a munkája, amely a kérvények sorsáról dönt. Íme az adat: Az idén 98 478 kérvényt adtak át, s ebből az első fokon 85 700 kedvező döntést hoztak. A megjegyzésre, hogy szorgalmasabbá váltak a tisztviselők, egy tag megjegyezte: „Lassan kiépül az egész ország komputerhálózata, tehát nem szaladgáláson és többszörös bizonyításon múlik a döntés, mert ehhez elég egy-két gombnyomás.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..