home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Döntöttek az ingyenes gyógyfürdőzésről — Olcsóbb üdülés a nyugdíjasszövetség egykori fürdőiben — Röviden

Döntöttek az ingyenes gyógyfürdőzésről

A Köztársasági Nyugdíjalap a május végén megtartott értekezletén döntött az idős és beteg emberek ingyenes gyógykezeléséről. 302,4 millió dinárt hagyott jóvá erre a célra, ebből 277,5 a munkaviszonyból nyugdíjba vonultakat, 22,1 a valamikor önálló foglalkozást űzőket és 2,8 millió a volt földműveseket illeti meg.
Vajdaságból az alap központjába 8138 kérvény érkezett a munkaviszonyból nyugdíjba vonulók részéről, s 5966-ot hagytak jóvá. 475 földműves közül 320-an, 311 magánfoglalkozású személy közül pedig 200-an részesülhetnek ebben a kedvezményben. Érdekes megjegyezni, hogy ezúttal a földművesek bátrabban pályáztak, mint eddig bármikor, így a megszokottnál többen jutottak el valamelyik gyógyüdülőbe.
A napokban a szabadkai nyugdíjas-otthon hirdetőtábláin megjelenik azoknak az embereknek a jegyzéke, akik ingyenesen vehetik igénybe a gyógyfürdők szolgáltatásait. Érdemes tehát a kérvényezőknek ellátogatniuk az otthonba, és megnézniük, kedvezett-e számukra az idén a szerencse. A tartomány más községének idős emberei is a saját nyugdíjasotthonukban érdeklődhetnek az eredményről.

Olcsóbb üdülés a nyugdíjasszövetség egykori fürdőiben

Rovatunkban nemrég arról számoltunk be, hogy Milošević idején „államosították” a nyugdíjasszövetség tulajdonában levő gyógyüdülőket és szállókat. Ez volt a kisebbik baj, a nagyobbik — mint utólag kiderült — az, hogy a Koštunica kormánya által lebonyolított magánosítás során erre nem voltak tekintettel, és szinte mindegyiket eladták. A szövetség tiltakozott ellene, de Koštunicáék nem vették ezt figyelembe, így a szövetség arra kényszerült, hogy per útján szerezze vissza egykori vagyonának legalább egy részét.
Kitartónak kell lennie, mert a bíróságok az egykori miniszterek erős befolyása alatt állnak, és a hiteles okiratok sem elegendőek a tulajdonjogok bizonyítására. Így most a húsz ingatlan közül csak Kuršumlija és Novi Pazar fürdője „tért vissza” egykori tulajdonosához.
A maradék 18 üdülőt, a szövetséggel való tárgyalások után, a Rekrea-turs és a Harmadik életkor (Treća doba) turisztikai egyesületek vették át igazgatásra. Ezek lehetővé teszik, hogy az említett pihenőhelyeken kedvezményes áron és többhavi törlesztéssel nyaralhatnak a nyugdíjas-egyesületek tagjai, pártolói és a szűkebb családjukhoz tartozók.
A rendszert még nem dolgozták ki, akik azonban szeretnének kikapcsolódni, és pénzük is van rá, a mostani főidényre, illetve az utószezonra már lefoglalhatnak szobát az üdülőkben.

Röviden

TOPOLYÁN TANÁCSKOZTAK VAJDASÁG NYUGDÍJASSZERVEZETEINEK elnökei. Három érdekes témáról beszélgettek. Az első a tapasztalatcsere fontossága, mivel közismert tény, hogy a tartományban kitűnően működő egyesületek vannak, amelyektől a gyengébben teljesítők tanulhatnak. A második téma a téli tüzelő kérdése volt, mivel a fűtés minden formája megdrágult. Fa ugyan könnyen beszerezhető, igaz, az eddiginél magasabb áron, a szénbányákkal való együttműködés pedig már nem olyan szoros. Végül pedig Észak-Bánát és Bácska nyugdíjasainak sportversenyéről döntöttek: Szabadkán fogják megrendezni szeptember 11-én.
INGYERNES KOMPUTERES SZEMVIZSGÁLAT lesz a nyugdíjasotthon kistermében június 26-án, 8-tól 11 óráig. Kötelező a tagsági könyvecske felmutatása, jó, ha az érdeklődőnek van szakorvosi látlelete. Személyazonossági igazolvány csak abban az esetben kell, ha Mića optikusnál háromhavi részletre vásárol a tag szemüveget vagy más kelléket.
NEM VEZET JÓRA A SZEMBENÁLLÁS a nyugdíjasegyesület helyi közösségi szervezeteiben. Ez, mint írtuk is, három szervezet felbomlásához, majd új alakuló közgyűlés megtartásához vezetett. Sándor nyugdíjasai között eddig nemigen volt baj, nézeteltérés, az utóbbi időben azonban fokozódtak az ellentétek. Így az egyesület központjának igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy a hónap végén új alakuló közgyűlést és vezetőségválasztást szervez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..