home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám

Hajrá, Bajnát! — Mi is fizetünk nyugdíjat külföldre — Röviden

Hajrá, Bajnát!
Pár évvel ezelőtt Bajnát helyi közösség nyugdíjas-egyesülete szinte minden tekintetben a legjobbak, a legszebb eredményeket felmutatók közé tartozott. Aztán fokozatosan elhalt a tevékenysége, pedig olyan szépen berendezett klubot, konyhát, rekreációs alkalmatosságokat használhatott, amilyennel a város és falvainak hasonló szervezetei nemigen dicsekedhettek. Tény, hogy egykori vezetőségének néhány tagja távozott a területről meg hát, sajnos, az élők sorából, de ez mindenütt megtörténhet, ám helyettük új, agilis tagok veszik át a hasznos tevékenységet.
A Szabadkai Nyugdíjasok Városi Egyesülete figyelemmel kísérte ezt a folyamatot, és megpróbált segíteni. Ez a jóakarat néha sikerrel járt, az esetek többségében azonban nem. Volt kísérlet gyűlések összehívására a helyzet javítása érdekében, de ez csak ideig-óráig ért el eredményt. Ilyen kísérlet történt e hó 19-én is, de nem jött össze annyi érdeklődő, akikkel új vezetőséget lehetett volna választani.
A városi egyesület január 29-ére újra összehívta a tagságot és az érdeklődő pártolókat, hogy 15 órai kezdettel megkíséreljék a szervezet feltámasztását. Az elképzelés szerint ez újjáalakuló közgyűlés lenne, amelyen megválasztanák Bajnát helyi közösség nyugdíjas-tagozatának vezetőit és bizottságait.
A városkerület idős emberei számára hasznos lenne a szervezet. Ha ugyanis részt vennének valamilyen akcióban (pl. élelmiszer-, tüzelőellátás stb.), netán az énekkar, a képzőművészek, a sakkozók, a tekézők stb. munkájában, nem kellene begyalogolniuk a székházba.

Mi is fizetünk nyugdíjat külföldre
Ismeretes, hogy az egykor vendégmunkásként külföldön dolgozó idős embereink rendszeresen kapják havi ellátmányukat az őket fogadó országokból, mégpedig az ott töltött munkaidejük arányában. Kevesen tudják viszont, hogy a nemzetközi szerződések értelmében Szerbia is fizet nyugdíjat azoknak a honfitársainknak, akik munkaidejük letelte után külföldön maradtak.
Természetesen legtöbb emberünk az egykori Jugoszlávia köztársaságaiban él: Boszniában 16 535, Horvátországban 8037, Macedóniában 4936. Crna Gorában 4738, Szlovéniában pedig 2644 polgártársunk.
Hosszú lenne az a lista, ha felsorolnánk a világ különféle részeiben élők számát. Példaként mégis feljegyezzük, hogy Németországba 8247, Ausztriába 1325, Magyarországra 393, Svédországba 256, Svájcba 144, Csehországba 106 emberünknek fizetünk nyugdíjat, de távoli országok is szerepelnek a listán.
Ízelítőt adunk az összegek nagyságáról is: az EU országaiba
1 989 471 eurót, Svédországba 507 618 koronát, az USA-ba 93 793 dollárt, Svájcba 56 380 frankot, Kanadába 46 497 kanadai dollárt küldünk stb.

Röviden
285 000 DINÁRT SZÁN az egyesület sokobanjai nyaralójának csinosítására,  kényelmének növelésére, terasza tetőzetének és kerítésének javítására, kertje művelésére. Teszi ezt annak ellenére, hogy a turizmus ellenőrei feljelentést tettek. Az egyesület az illetékeseknél panasszal élt, mivel az üdülő nem szolgál kommerciális célokra, csupán lehetővé teszi, hogy az idős emberek családtagjai és a pártoló tagok üdülhessenek. Elvárható tehát, hogy az illetékes szerv válasza kedvező lesz.
A FÉLREÉRTÉSEK ELKERÜLÉSE VÉGETT az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy az ünnepségeket (pl. a Napsugaras ősz) követő fogadásra csak a programban szereplő embereket hívja meg. Sajnos, az ősszel, az otthon új teraszának átadása alkalmából félreértés történt, mivel az előtte megtartott művelődési műsor nézői is meghívottnak érezték magukat, erre viszont nem készült fel az egyesület.
EMELNI VOLT KÉNYTELEN a tagdíjak egy részét az egyesület végrehajtó bizottsága — amit nem szívesen tett meg. Igaz ugyan, hogy növekedtek a működési költségek, de a piacokon és az üzletekben is emelkedtek az árak, amit idős társadalmunk igencsak megérez. Így csak azon tagok számára lesz kisebb emelés, akiknek ellátmánya nagyobb 30 000 dinárnál, a pártoló tagokét pedig 300-ról 400 dinárra növelte.
SMEDEREVO KÖZGYŰLÉSE az elsők között teljesítette Szerbia Nyugdíjasszövetségének a városokhoz és a községekhez intézett kérelmét, hogy azok is segítsék a területükön élő kisnyugdíjasokat a maguk eszközeiből. Smederevo tehát úgy döntött, hogy az országos mellett négyszer 2500 dinárt utal ki a minimálisnál kevesebb ellátmányban részesülő polgárai számára. (-r-s)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..