home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2012.12.26.
LXVII. évf. 52. szám

Az új törvény terhe alatt — Találgatások a nemzet nyugdíjasairól — Röviden

Az új törvény terhe alatt
2013. január elseje után, az új évben, minden nyugdíjba készülő emberre rálapátolnak néhány hónapnyi munkaidőt. Ezt írja elő az a nyugdíj biztosítási törvény, amelyet a volt kormány kezdeményezett és a mostani szavazott meg.
Mit hoz ez a törvény? Például azt, hogy aki 2013-ban eléri a korhatárt, és már abben az évben távozna nyugállományba, ezt nem teheti meg simán. Ha ugyanis kikerekedik a szükséges munkaéve, még 4 hónapot kell dolgoznia, csak azután köszönhet el a munka világától.
Ez a rádolgozásos rendszer 2023-ig érvényes. Ekkor alakul ki az az ideálisnak nevezett helyzet, amelyre immár nemcsak nálunk, hanem mindenütt a világon esküsznek a közgazdászok olyan tényként, hogy ezzel a korrekcióval elérhető a reformban előírt határ.
Mit jelent ez? Azt, hogy 11 év múlva a férfiak akkor lesznek ellátmány-képesek, ha legalább 58 évesek és ledolgoztak 40 évet. A nők is 58 éves korukban távozhatnak, de nekik „csak” 38 évet kell dolgozniuk.
Nem tudom, vigasznak számít-e, vagy rossz távlatnak, de akik immár a „nyögdíjasok” kenyerét eszik, kevésbé érdekeltek ebben az ügyben...

Találgatások a nemzet nyugdíjasairól
Kedves olvasóimat arra emlékeztetem, hogy néhány évvel ezelőtt tisztelte meg az ország kiemelt ellátmánnyal azokat az embereket, akik a művelődés, a sport, a művészet terén, illetve szakemberként alkottak olyat, amire fölfigyelt a világ, s ezzel növelték a nemzet jó hírnevét. Ahogy az nálunk lenni szokott, azonnal kemény vita alakult ki arról, hogy az igen szép összegűre javasolt nemzeti járadék a fogyóban lévő nyugdíjalapot terhelje-e, vagy az egyes emberek esetében illetékes minisztériumok folyósítsák-e a pénzt.
Azóta elcsendesedtek a viták, kiosztották az első nemzeti nyugdíjakat, nyilván megtették ezt minden rákövetkező évben is. Most azonban nem a nép, hanem a közvetlenül érdekeltek elégedetlenkednek. Elterjedt ugyanis a híre, hogy ezt a különleges juttatást 396 ember kéri, ám a róla döntő bizottság 70-re, 60-ra, majd 50-re csökkentette azok létszámát, akikről hajlandó dönteni.
Megszólalt végre a bizottság elnöke. Nem mondta ugyan, hogy hány kérvény fekszik fiókjában, csak azt jelentette ki, hogy nem történt semmilyen önkényes redukció. A döntést 2013 január végéig meg kell hozni, miután a listán szereplő személyek mindegyikéről megállapíthatja majd a közvélemény, hogy valahányan élvonalbeli alkotók, vagy kiváló szakemberek.

RÖVIDEN
ELÉGEDETT MINDEN MEGRENDELŐ azzal az élelmiszerrel, amit a minap vehetett át a nyugdíjasok otthonában, vagy helyi közösségük irodájában. Ezúttal senki sem emelt kifogást, sőt megjegyezték, hogy a jövőben ugyanazokkal a szállítókkal kössön az egyesület szerződést, akikkel az idén tette.
81 SZÁZALÉKOS EREDMÉNYT ÉRTEK EL azok a városi és községi bizottságok, amelyek feladata volt a nyugdíjkérvények elbírálása. Mint mondják, ez részben annak köszönhető, hogy a kérvényezők, kevés kivétellel, beszereztek minden szükséges okmányt, részben pedig annak, hogy korszerűsítették a munkát, s azt jobb szakemberek végezték el. Egyébként az első félévben 127 000 kérvényt bíráltak el. Legtöbb gondot azok a munkaadók okoztak, akik megfeledkeztek a biztosítás folyamatos befizetéséről. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..