home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám

Falvak összefogásából — új templom • Kiemelt arany a Szederindának • Szabadka része egy európai projektumnak

Falvak összefogásából — új templom

Királyhalom, Ludas, Palics, Hajdújárás és Radanovác helyei közösségeinek és nyugdíjas-egyesületeinek vezetősége a minap együttes ülést tartott, hogy megszervezzék az öt falu összefogását a radanováci templom felépítése végett.
A kezdeményezés részvevői számítanak falvaik lakosságának munkájára, adományára, olyan művelődési, szórakoztató, társas estek és műsorok megrendezésére, amelyek tiszta jövedelmét az építkezésre fordíthatják.
Az akciótervet hamarosan kidolgozzák, s amint az időjárás megengedi, hozzálátnak a munkához.

Kiemelt arany a Szederindának

Népdalkörök szemléje Szegeden

Népek tánca — népek zenéje címmel rendezték meg nemrég Szegeden a népdalkörök szemléjét, amelynek verseny jellege is volt. A szemlén részt vettek Magyarország, Vajdaság, Erdély és a Felvidék együttesei, tartományunkat pedig a palicsi Szederinda énekkara képviselte, nagy sikerrel. Ennek bizonyságául a zsűri kiemelt arany fokozatú djjjal jutalmazta a palicsiakat.
Megkérdeztük a Szederinda vezetőjét, Brezovszki Eszter elnök asszonyt, minek köszönhető ez a szép siker.
— Mindenekelőtt azt szeretném elmondani, hogy az együttesünk tagjai zömmel idős emberek, ami azt is jelenti, hogy már hosszú ideje dolgozunk, énekelünk együtt, tehát jól összeszoktunk. Akár otthon lépünk fel, akár máshol vendégszerepelünk, 32 tagú együttesünkből alig marad valaki távol. Szegedről is csak két tagunk hiányzott, természetesen igazolt és elfogadható okból.
— A versenyen két vajdasági népdalcsokrot adtunk elő, egyes részvevők szerint olyan nótákat, amelyeket nem vagy alig ismernek a Kárpát-medencében. Hadd tegyem hozzá, hogy a díj szép jutalommal jár: egyhetes erdélyi körútra mehetünk minden bizonnyal a tavasz végén vagy a nyár elején.
További sok szép sikert és eredményes munkát kívánunk a Szederindának!

Szabadka része egy európai projektumnak

Érdekes hírt közölt a minap Nenad Ivanišević, a Szabadkai Gerontológiai Központ igazgatóhelyettese. Intézménye ugyanis egy európai projektum részévé vált, amelynek címe Európa ritmusában, tagja pedig a Szerbia Európa Ritmusában nevű alap. Ennek keretében egyelőre csak egy szerbiai város működik, s Szabadka lesz a második. Erről a minap szerződést írt alá a Szerbia Európa Ritmusában szervezet Szabadka Gerontológiai Központjával.
Ennek értelmében Szabadkán a fenti elnevezéssel iroda nyílik azzal a céllal, hogy segítsen a nehéz anyagi körülmények között élő, jobbára idős személyeknek és házaspároknak. Az irodának hat alkalmazottja lesz, a jövő évi dotációja pedig hatmillió dinár. A pénzen az iroda tűzifával, vízzel, árammal, élelmiszerekkel és ruhával látja el a rászorulókat. A munkára alkalmasnak tartott személyek számára a belgrádi központ szakemberei tanfolyamot tartanak, hogy minél hamarabb beinduljon a munka. Ez fontos, mert a jövő év elején már megérkeznek a tűzifával, ruhával és élelmiszerrel megrakott tehergépkocsik, tehát az elosztást igazságosan és gyorsan kell lebonyolítani.
A szabadkai iroda kezdetben a Šantić utcában, a Gerontológiai Központ kertvárosi nyugdíjasklubjában működik. Rövid időn belül félmillió eurót kap építkezésre. A kész házat a város rendelkezésére bocsátja, hogy abban meghúzódhassanak a hajléktalan emberek.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..