home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2012.12.05.
LXVII. évf. 49. szám

Szépek a miniatűr szalmaképek — Jókedvűek a mérgesiek — Röviden

Szépek a miniatűr szalmaképek

Kellemes meglepetés érte a nyugdíjasok LUSA nevű amatőr képzőművészeti  alosztályának szalmakép-készítőit, amikor 28-án megnyitották mini képeik kiállítását, különös tekintettel arra, hogy a kiállítás nyitva tartását mindössze egy délutánra tervezték — szinte csak azért, hogy megtapasztalják az ilyen munkák iránti érdeklődést. Az történt ugyanis, hogy az otthont (Sava Šumanović u. 2.) szép számban látogatták idősek és fiatalok egyaránt, ezért úgy döntöttek, hogy a tárlat időtartamát meghosszabbítják december 6-áig, amikor 9-tól 11-ig megtekinthető, s akinek megtetszik valamelyik kép, azt megvásárolhatja, pláne, ha kedvező áron kínálják őket.
Miután a megnyitó ilyen jól sikerült, a kiállítók bemutatják és eladásra kínálják a szalmából készült apró dísztárgyakat meg a karácsonyi és újévi üdvözlőlapokat.
A kiállítás felbátorította az alkotókat, hogy a hagyományossá vált ünnepi kiállításukon — amelyet rendszerint a két karácsony közötti időszakban tartanak meg, többnyire a Városháza előcsarnokában — az eddiginél több apró készítményt és képet mutassanak be és kínáljanak megvételre.

Jókedvűek a mérgesiek

Ha valakinek humorizálni lenne kedve, azt mondhatná, hogy Mérges nem is rendes helyi közösség, még csak nem is falu, hanem egy olyan tanyacsoport, amelynek művelődési háza a központban áll, s kotlósként gyűjti maga köré a kisebb-nagyobb tanyákat.
S ha már ezt a hasonlatot megengedtük magunknak — amiért az ott élő kis- és nagybirtokosok aligha haragszanak meg ránk —, azt is megállapíthatjuk, hogy — ellentétben közösségük nevével — a lakosság kedélyével ritkán van gond. Amit az is bizonyít, hogy alig van Vajdaságban olyan helyi közösség, ahol a távolságok ellenére mindig megtelik az otthon, ha művelődési műsort kínálnak. De olyankor is, ha a téma a közösség korszerűsítése, valaminek a felépítése, netán gazdasági vagy politikai eszmecsere. Olyan helyi közösségből sincs túl sok, ahol a nyugdíjasok tekintélyes szerepet vállalnak a falu életében.
Amiről pedig ez a kis írás szólni szeretne, az annak közlése, hogy az idős embereknek remek színjátszó együttesük és a népi zenére tüzes táncokat járó együttese van, amelynek tagjai, ha fellépnek, porzik a színpad a kólótól, a csárdástól.
A lényeg: december 6-án, 19 órai kezdettel, az otthonban Vidámest (Veselo veče) címen rövidebb-hosszabb jelenetekből, szavalatokból, énekszámokból álló — mint a cím is mondja: jókedvűnek szánt társas est lesz Mérgesen.
Mert a mérgesiek nem mérgesek...!

Röviden

VÉRCUKORSZIT- ÉS VÉRNYOMÁSVIZSGÁLAT lesz a nyugdíjasott-honban december 5-én (a megszokott első szerdán), 8-tól 10 óráig. Szükséges a tagkönyvecske és a betegkönyv felmutatása, a vényeké is, ha a jelentkező rendelkezik ilyennel. A vizsgálat igénylői ne reggelizzenek, ne igyanak édes italt. Ez az az alkalom, amikor arra kérjük a város polgárait, hogy feleslegessé vált gyógyszereiket adják az egyesületnek — ezt minden munkanapon megtehetik.

TÉVÉ MELLETT SZÓRAKOZNAK AZ ÖREGEK — derül ki abból a felmérésből, amelyet a szerbiai szövetség indított a múlt hónapokban. Íme néhány adat: A megkérdezett 1 230 000 nyugdíjas 70 százaléka nem látogat egyetlen kulturális rendezvényt sem, 24 százalékuk pedig mindössze 1000 dinárt szán havonta erre a célra. A megkérdezettek nagy többsége legyintve mondta: már nem emlékszik arra, mikor volt legutóbb moziban, színházban vagy hangversenyen. Ebben a jónak egyáltalán nem mondható helyzetben Vajdaságban költenek a legtöbben művelődésre, Szerbia déli részeiben pedig a legkevesebben. 

LEGGYORSABBAN NAGYKIKINDÁN ÉS ZENTÁN végzik el a formaságokat, ha valaki nyugdíjba kíván távozni, és rendelkezik a szükséges okmányokkal. Vajdasági viszonylatban a kérvényezőknek 90 százalékát veszik azonnal kezelésbe, a végzést pedig 60 nap után adják ki a kérelmezők 98 százalékának Nagykikindán, Zentán pedig egy nappal hamarább.

A MAGÁN NYUGDÍJPÉNZTÁRAK szolgáltatásait igénybe vevő emberek novembertől a folyó negyedévben, egy százalékkal kevesebb járulékot fizetnek, mint az előző három hónapban. Ezt a keresetek csökkenő átlaga teszi lehetővé. Ezek a pénztárak a befizetések arányában 13 osztályba sorolják a tagjaikat, miközben a 20 022 dináros nyugdíjra pályázók havonta 4404, a legmagasabb összegű nyugdíjra: 286 035 dinárra pályázók havi járuléka 62 927 dinár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..