home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám

Karácsonyi-újévi kínálat — Kiállítás a nyugdíjasotthonban — Az ellenőrök nem engednek a negyvennyolcból — Röviden

Karácsonyi-újévi kínálat
Jó szokásához híven a szabadkai nyugdíjas-egyesület ellátással foglalkozó osztálya az idén is megszervezi rendes karácsonyi-újévi kínálatát az éléskamrák feltöltése és az ünnepek jobb hangulata érdekében.
A meghirdetett pályázat feltételeinek ezúttal csak a ludasi NOGE magánvágóhíd felelt meg, mivel az kínálta a legnagyobb választékot, a legalacsonyabb árakat és háromhavi törlesztést is lehetővé tett. A NOGE négy, különféle húst és húsárut tartalmazó csomagot állított össze. Az első súlya 6 kiló, és zömmel sertéskészítményeket, a második súlya 5 kiló, és zömmel borjú- és növendékmarhahúst, a harmadik súlya 4 kiló, és rostélyosnak valókat, a negyediké 5 kiló kolbász- és szalámiféléket tartalmaz.
Vásárolható ezenkívül hasított sertés, egész vagy fél malac, illetve vákuumpakolásban malachús. Rendelni december 5-étől lehet a helyi közösségek nyugdíjasszervezeteiben meg a központi otthonban (tagkönyvecskével, igazolvánnyal és nyugdíjascsekkel, illetve az első részlet befizetésével). Az élelmiszert december 15-étől lehet átvenni a rendelés helyszínén.
A tévedések elkerülése végett legjobb a rendeléseket személyesen leadni.

Kiállítás a nyugdíjasotthonban
A nyugdíjas-egyesület LUSA nevű képzőművészeti alosztályának szalmakép-készítői november 28-án, 17 órai kezdettel, az otthonban (Sava Šumanović u. 2.) megrendezik a mini szalmaképek kiállítását az otthon nagytermében, ahol meg is vásárolhatók). Képeit Jelena Bedalov, Živka Govčovski, Elaza Lebović, Anastazija Rogić, Mirjana Milojković, Ksenija Mihajlović, Ilić Rozália, Magyar Éva és Aleksandar Petrov mutatja be, a rendezést és a szervezést Kerekes Sándor festőművész, az alosztály vezetője vállalta magára.
A LUSA amatőr képzőművészei nemrég Kaposváron (Magyarország) verseny keretében mutatták be műveiket. Erre Európa minden tájáról 110 műkedvelő 1100 alkotása érkezett. Különféle kategóriákban Petrov Aleksandar és Živka Govčovski első helyet, Elza Lebović pedig nívódíjat érdemelt ki.
A kaposvári győztesek képei megtekinthetők a fent bejelentett kiállításon.

Az ellenőrök nem engednek a negyvennyolcból
Két héttel ezelőtt arról írtunk, hogy a város ellenőrei feljelentést tettek az egyik helyi közösségi szervezetünk titkárnője ellen, amiért a nyugdíjasok Junaković fürdőbeli kirándulása alkalmából a részvevőktől begyűjtötte a belépőjegyek megvásárlására szükséges pénzt, majd a pénztárnál mindnyájuk számára megvette a jegyeket. A feljelentés hamar célba ért, mert azóta a szabálysértési bíró 10 000 dináros büntetést rótt ki a titkárnőre.
Ez egymagában is elég ok arra, hogy felzúduljanak a város idős emberei. Hiszen bármilyen baráti társaság is rendezhet kirándulást, bérelhet buszt, és úgy fizeti ki a belépőket, hogy az a szervezés szempontjából a legegyszerűbb legyen.
Újabban az ellenőrök betiltották a munkát a szabadkai nyugdíjasok sokobanjai üdülőjében (ami most nem okoz kárt, mivel télen nincs vendégfogadás, hanem a javítómunkálatokat végzik rajta). Az ok: ezzel a lehetőséggel nemcsak a tagok éltek, hanem „mások” is. Ezek a mások a törvénnyel engedélyezett pártoló tagok: pl. házastársak, gyerekek, unokák, rokonok. Furcsa elképzelni, hogy a tag ne nyaraljon együtt férjével, feleségével, gyerekével...
Az idős emberek azt találgatják, mi állhat az ellenőrök ügybuzgalma hátterében...?

RÖVIDEN

NÉMI EMELKEDÉS VÁRHATÓ a nyugdíjas-egyesület szolgáltatási és tagdíja tekintetében — így döntött minapi ülésén az igazgatóbizottság. További meggondolás tárgya, hogy az ellátmányok nagysága szerinti csoportok számára hány százalék emelhető anélkül, hogy bántó legyen, de legfeljebb 10 százalék lehet. A különféle szolgáltatási díjakról döntött az igazgatóbizottság. A fodrászat nem határozható meg, hiszen keretében az igények különfélék. A masszázs 500, a pedikűr 300, a manikűr pedig 150 dinárba kerül az új évben.
MIUTÁN A KÜLÖNFÉLE SZÉNFAJTÁK BESZERZÉSE körül (lignit, szárított és barnaszén) megoldódtak a problémák, a nyugdíjas-egyesület pályázatot hirdetett három vállalkozó alkalmazására, akik házhoz viszik a szenet s a tűzifát is. Az egyesület számít azok jelentkezésére, akik ezt a munkát eddig is végezték, mégpedig közös megelégedésre.
SEGÍTENI IGYEKSZIK BETEG és idős embereinken Vajdaság Nyugdíjas-szövetsége. Kéri a hatóságokat, mindenekelőtt az egészségügyieket, hogy a növekvő infláció miatt ne kérjenek a nyugdíjasoktól se vizsgálati, se gyógyszer-hozzájárulást. A kérésben az is benne szerepel, hogy próbálják megoldani az idős emberek várakozásának problémáját, különösen a szakrendelők előtt. Ebben a tekintetben részesítsék előnyben azokat, akiknek a járadéka kisebb 21 000 dinárnál, illetve házaspár esetében 42 000-nél.
KAPJANAK KÜLÖN JUTTATÁST A KISNYUGDÍJASOK — ezt kéri Szerbia Nyugdíjas-szövetségének igazgatósága az ország községeitől, de a beadványt az egyesületeknek is elküldték tudomásulvétel és támogatás végett. A szövetség azt kéri, hogy a községek saját eszközeikből részesítsék egyszeri segélyben a 17 000 dinárnál kisebb ellátmányú embereket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..